Bir sabit varlığa amortisman uygulanması için o varlığın bir gayrimenkul olması, gayrimenkul benzeri olarak değerlenen iktisadi kıymetlerden biri olması; alet, edevat, mefruşat, demirbaş veya sinema filmi olması gerekir. Bunlar dışındaki varlıklara amortisman uygulanmaz.
İktisadi varlığın işletmede bir yıldan fazla kullanılabilir olmasından kasıt 365 günden fazla bir süre ile işletmede kullanılabilmesidir. İşletmede bir yıldan az sürede kullanılacak varlıklar TMS 8'e göre dönen varlıklar içinde gösterildiğinden bu varlıklar için amortisman ayrılmamaktadır.
VUK 'un 314. maddesine göre, boş arazi ve arsalar amortismana tabi değildir. Ancak, tarım işletmelerinde gerçekleştirilen meyvelik, fındıklık, zeytinlik ve güllükler, incir bahçeleri ve bağlar gibi tarım tesisleri ile, işletmede inşa edilmiş olan her nevi yollar ve haklar amortismana tabi tutulur.
MADDE 3 – (1) Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde muhasebe sistemine dâhil edilen maddi duran varlıklardan; arazi ve arsalar, yapım aşamasındaki sabit varlıklar, varlıkların elde edilmesi için verilen avans ve krediler ile tarihi yapılar, tarihi veya sanat değeri olan demirbaşlar amortismana tabi değildir.
Bir maddi duran varlığın amortisman olarak yazılması için gereken şartlar bulunaktadır. Amortisman hesabı yapılacak eşya, işletmede bir yıldan fazla kullanılabilir durumda olmalıdır. İlgili eşya, yıpranabilir, deformasyona uğrayabilir ya da zamanla kıymetten düşebilecek bir yapıda olmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Özet olarak; - Amortisman ayrılması mecburi değildir. - Amortisman ayrılmaması, amortisman süresini uzatmaz. - Maliye İdaresi, amortisman ayrılmadığı takdirde ilgili yıla ait amortisman hakkının kaybolacağı ve düzeltme yoluyla da bu hakkın kullanılamayacağı görüşündedir.
VUK'nun 320. Maddesinde ise “Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar.” hükmü yer almaktadır: Bu hükümden de anlaşılacağı üzere yılın son günü aktife girmiş olsa dahi bir iktisadi kıymet için (binek otomobilleri hariç) o yıl bir tam yıllık amortisman ayrılması söz konusu olacaktır.
Bu kanunun 313 ve 269. maddelerinde yer verilen amortismana tabi maddi duran varlıkları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür. - Gayrimenkuller - Gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı - Tesisat ve makinalar, - Gemiler ve diğer taşıtlar, - Alet edevat, mefruşat, - Demirbaşlar.
Vergi Usul Kanunun 313. maddesine göre işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz kalan: Gayrimenkuller ile gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetler (VUK md 269) Alet, edevat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmleri amortismana tabidir.
Arsa/arazi üzerine inşa ve tesis olunan binalar, yollar, tesisler, arsa/arazinin mütemmim cüzü oldukları ve tek başlarına mülkiyet konusu olamayacaklarından ötürü üzerine tesis olunan arsa/arazi ile bir bütün olarak amortismana tabi tutulurlar.
Kanun hükmüne göre yenilenen lastik yeni bir tertibat olmadığından ve aracın değerini devamlı olarak artıran bir nitelik taşımadığından, lastik normal bir bakım gideri niteliğinde bulunduğundan değeri ne olursa olsun aracın maliyet bedeline eklenmemeli ve doğrudan gider kaydedilmelidir.
Maddi değeri olan duran varlıkların yıllık aşınma ve yıpranma oranın hesaplanıp gider olarak belirlenmesine amortisman denir. Taşınmazlar ve altyapı (tesisat, yol vb) gibi maddi duran varlıkları kapsar. Çoğunlukla yıllık amortisman değeri olarak hesaplanır ve hesap defterinin gider hanesine işlenir.
VUK'da amortisman konusu düzenlenmiş olup, gerek VUK, gerekse ilgili tebliğlerde sanat eserlerine amotisman ayrılmasına cevaz veren bir düzenleme söz konusu değildir. Bu nedenle, VUK'a göre sanat eserleri için amortisman ayrılması mümkün değildir.
Genel olarak bakıldığı zaman amortisman süresinin verimli olabilmesi için hesaplama ortalama olarak 17 - 18 yıl üzerinden yapılır. Elde edilen hesaplamada 16 yıllık bir amortisman süresi yatırımın kazançlı olduğu anlamını taşımaktadır. Yatırımın doğru değerde ve avantajlı bir yatırım olduğunu göstermektedir.
2023 yılı Demirbaş ve Amortisman Sınırı 4.400 TL olarak açıklandı, amortisman sınırı KDV Hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanmaktadır.
Amortisman sınırı, her yıl VUK kapsamında KDV hariç tutarlar dikkate alınarak- belirleniyor. 2023 yılı için belirlenmiş olan amortisman alt sınırı 4.440 TL'dir. Bu değerin üstündeki mal veya varlıklar için amortisman uygulanabiliyor.
Haklar, maddi kıymetler gibi aşınma ve yıpranmayla değil yeni buluşlar, piyasadaki gelişmeler ya da hukuki (koruma süresinin tamamlanması gibi…) nedenlerle ekonomik değerlerini kaybetmektedirler. Dolayısıyla maliyet bedeliyle aktifleştirilecek hakların amortisman yoluyla giderleştirilmeleri gerekir.
Aracın Çıplak Bedeli: Alım faturasındaki KDV ve ÖTV hariç olan bedeldir. Sıfır kilometre ve ikinci el binek oto alımlarında; şirketin aktifine kaydedilir ve amortisman yoluyla giderleştirilir. Amortisman süresi 5 yıl olup, normal amortisman yöntemine göre; her yıl %20'si gider kaydedilmek suretiyle giderleştirilir.
Amortisman ayrılmaması, amortisman süresini uzatmaz. Maliye İdaresi, amortisman ayrılmadığı takdirde ilgili yıla ait amortisman hakkının kaybolacağı ve düzeltme yoluyla da bu hakkın kullanılamayacağı görüşündedir. İlgili yıllarında ayrılmamış amortismanlar kullanım ömrünün son yılında topluca ayrılıp gider yazılamaz.
iii. Tutarına bakılmaksızın 260- Haklar, 264- Özel Maliyetler, 267- Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesaplarında kayıtlı her bir varlık için amortisman oranı % 100 olarak uygulanacaktır.
2022 yılı başından itibaren KDV hariç 2.000 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabilecektir. Bu tutar aynı zamanda amortisman sınırı olarak da ifade edilmektedir.
… “Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı”nda takip ettiğiniz ve üretim aşamasında hasar gören gemi amortismana tabi iktisadi kıymetler arasında yer almadığından, fevkalade ekonomik ve teknik amortisman ayrılması da söz konusu değildir.
Amortisman Neden Ayrılır? Amortisman ayrılmasının en önemli sebebi işletmenin yıpranan maldan doğan zararını karşılamaktır. Amortisman sayesinde ürünün kullanılmak suretiyle sağladığı gelir ve zamanla gerçekleşen yıpranma ile değer kaybının maliyeti eşitlenmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri