Kural: Özel isimlere gelen yapım ekleri kesme işareti ile ayrılmaz. Örnek: Bu sene Fransızca öğrenmek için yurt dışına gidecekmiş. Ali, babasının Ankaralı, annesinin ise Kayserili olduğunu söyledi.
Uyarıda "Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz" denildi.
Özel isimlerin sonlarına gelen yapım ekleri bitişik, çekim ekleri ise kesme işareti ile ayrılarak yazılır.
Kesme işareti cümle içinde; - Özel isimleri diğer sözcüklerden ayırma, - Kısaltma, harf, sayı ve eklere gelen ekleri ayırma, - Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırma görevinde kullanılır.
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır.
İlgili 37 soru bulundu
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
“3. teklik kişi iyelik eki olan özel ada bu ek dışında başka bir iyelik eki getirildiğinde kesme konmaz.” kuralı gereğince Kılavuz'da Boğaz Köprümüzün ve Amik Ovamızın gibi örnekler verilmiştir.
Türkçede ekler, yapım eki ve çekim eki olmak üzere ikiye ayrılır.
İl, ilçe, köy isimlerine gelen ekler kesme işareti ile ayrılır ve büyük harflerle yazılır.
Artık kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve işyeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmayacak. Yeni düzenleme bu dil kuralını ortadan kaldırdı. Yazımda kurum ve kuruluş adlarından sonra gelen tüm takılar birleşik yazılacak.
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız Ayşeciğim şeklinde olmalıdır. -cim eki diye bir ek yoktur. ciğim şeklinde yazılır.
ANKARA KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.
Kesme işareti ile ayrılmaz.
“...Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. ... Sonunda 3. teklik kişi iyelik eki olan özel ada, bu ek dışında başka bir iyelik eki getirildiğinde kesme işareti konmaz. ...Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz. ...
Merhaba, “Öğretmenler Günü'nüz” yazarken –nüz eki kesme işaretiyle ayrılmalıdır. Türk Dil Kurumu'na göre özel isimlere getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretleriyle ayrılır.
OSMANLILAR KELİMESİNİN ANLAMI
XIII. yüzyılda Osman Gazi tarafından Anadolu'da kurulan ve Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra dağılan büyük Türk imparatorluğunun uyrukları anlamına gelir. Bu kelime genellikle Osmanlı'lar, ssmanlılar şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Osmanlılar şeklinde olmalıdır.
Her nedense cadde, bulvar ve meydan adlarında tamlamanın kurallarına uyulur da şu sokak adlarına gelince İngilizcede olduğu gibi takısız kullanılır: Balıkçı Sokak (doğrusu: Balıkçı Sokağı), Menekşe Sokak (doğrusu: Menekşe Sokağı), Kocagöz Sokak (doğrusu: Kocagöz Sokağı)...
Türk dil kurumunun son güncellenmesi ile kurum kuruluş adlarına gelen ekler son düzenleme ile kaldırılmıştır. Buna göre Kurum Kuruluş Adlarına Gelen Ekler kesme işareti olmadan adların sonuna gelecek şekilde birleşik yazılmalıdır.
Cevap. Çünkü -da,-de bulunma hâl eki eklendiği kelimeye bulunma veya sertleşme, büyük ünlü uyuma uyma gibi özellikler kazandırabilir. Sokakda dersek evet bulunma anlamı katmış olur ama aslı sokaktadır.
Yapım eki olarak benzeri yoktur. T. Tekin (1994) yalıŋ öz ("sadece kendi") şeklinde bir bileşik ad ihtimali üzerinde durur.
Geniş zaman ekleri anlamca olumlu ve olumsuz cümlelerde kullanılır. İsim ve fiil cümlelerinde de kullanılan geniş zaman ekleri şunlardır: -ar, -er, -z, -me, -ma, -ır ve -ir'dir.
Yapım ekini bulmak için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı aldığı ek ile değişmişse yapım eki, değişmemişse çekim ekidir. Bu kelimede -ta eki, sözcüğün anlamını değiştirmediği için çekim ekidir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Yeryüzü kelimesi belirtisiz isim tamlaması ile oluşan bir birleşik kelimedir. Bu nedenle yeryüzü kelimesi bitişik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri