Halık, Habir, Kanaat ve Alim isimlerinden Kanaat ismi Allah'ın (c.c) her şeyi bilen olduğunu ifade eden isimlerden biri değildir.
Kur'an'da Allah'ın en yetkin şekliyle bilen bir varlık olduğu alîm, habîr, şehîd, hâfız, muhsî, vâsi' gibi isimlerle ifade edilmiştir. Bu kavramlar çerçevesinde ilim "zaman ve mekân sınırı olmaksızın küçük büyük, gizli âşikâr her şeyi ve her hadiseyi müşahede etmişçesine hakkıyla bilmek" mânasına gelir.
Vucut Allah'ın isimlerinden değildir.
7- İlim: İlm-i Ezel olarak da bilinen ilim sıfatı, Allah'ın kainattaki her şeyden haberdar olması demektir.
İlgili 24 soru bulundu
Allah Bilir deyimi, insanın bilmesinin mümkün olmadığı konuların tamamının Allah tarafından bilinmesi anlamına gelir. Bunun dışında henüz netlik kazanmamış, belirsiz durumları belirtmek için de aynı deyim kullanılır.
Değerli Kardeşimiz; Zati sıfatlar, Allah'ın tenzihi ve selbi sıfatlarına denir. Bunlar Vücûd, Kıdem, Beka, Muhâlefetün lil-havâdis, Kıyâm binefsihî, Vahdâniyetdir.
1- Allah: Her ismin vasfını ihtiva eden öz adı. Kendinden başka ilah bulunmayan tek Allah. Bu ism-i şerif, Cenâb-ı Hakk'ın has ismidir.
67- El-Vâhid: "Tek olan." 68- Es-Samed: "Hiçbir şeye ihtiyacı olmayan." 69- El-Kâdir: "Dilediğini dilediği gibi yaratmaya muktedir olan."
Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm) mi'racta Cenab-ı Hakk'ı bizzat baş gözü ile görmüştür.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
Müminin Allah'ı tanıması amacıyla ilâhî zâtı nitelendiren kavramlara isim veya sıfat denilir. Hay (diri), alîm (bilen), hâlik (yaratan) gibi dil açısından sıfat kalıbında olan kelimeler isim kabul edilirken, bunların masdarlarını oluşturan ve Allah'ın zâtına nisbet edilen kavramlar sıfat olarak değerlendirilir.
2- İlm: Allahü teâlâ her şeyi bilir. Bilmesi mahlûkatın bilmesi gibi değildir. Karanlık gecede, karıncanın, kara taş üzerinde yürüdüğünü görür ve bilir. İnsanların kalbinden geçen düşüncelerini, niyetlerini bilir.
Tekvîn, Arapça kevn kökünden “tef'il' babında türetilmiş bir kelimedir. Mazisi itibarıyla 'omak, meydana gelmek; sonradan olmak' gibi anlamlara gelse de tef'il kalıbında kullanıldığında kelimenin anlamı “oluşturma, meydana getirme, var etme ve yaratma” anlamı taşır.
Bu inanca sahip bulunan kimseye mü'min, inancının gereğini tam bir teslimiyetle yerine getiren kişiye de müslim denir.
İsmin çoğulu olan esmâ ile “güzel, en güzel” anlamındaki hüsnâ kelimelerinden oluşan esmâ-i hüsnâ (el-esmâü'l-hüsnâ) terkibi naslarda Allah'a nisbet edilen isimleri ifade eder.
Allah'ın güzel isimlerinden el-Afüvv "işlenen günahı, bütün izleriyle birlikte silen rahmeti çok olan, bağışlayan ve günahları affeden” manasına gelir.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Allah'ın güzel isimlerinden olan "El-Hayy" ismi O'nun ezeli ve ebedi hayat sahibi olduğunu anlatır. El-Hayy sıfatı sadece Allah'a ait bulunan zati sıfatlarındandır. El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
Allah'ın sıfatları zati ve subuti sıfatlar olmak üzere ikiye ayrılır. Subuti, varlığı zorunlu ve gerçekleşmesi kesin olan demektir. Zati kelimesi ise öz anlamına gelen ''Zat'' sözcüğünden türetilmiştir. Bu kelime yalnızca Allah'a özgü olan ve başka hiçbir varlığa atfedilemeyecek nitelikler için kullanılır.
Allah'ın zatî sıfatları, Allah'ın zâtına mahsus olan, başka herhangi bir varlıkta bulunması mümkün olmayan sıfatlardır. Bunlara sıfat-ı selbiye / tenzihî / selbî sıfatlar da denilir.
Eş'arîler, Allah'ın sıfatlarının varlığını kabul ederek onları subuti ve haberî olmak üzere iki kısma ayırırlar. Subutisıfatları hayat, ilim, kudret, irade, sem', basar ve kelam olmak üzere yediye ayırırlar. Bunlara subuti sıfatlar dedikleri gibi zati sıfatlar da diyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri