Köpek balığı, hem tuzlu sularda hem de tatlı sularda rahatlıkla yaşayabilen canlılar arasında yer alır. Okyanuslarda yaşamını sürdüren köpek balıkları, genellikle diğer balıklardan daha büyük olan balıklarıdır.
Hem okyanusta hem de tatlı sularda bulunabilirler. Tropik sularda, kuzey denizlerinde ve Akdeniz'de çoğunlukla derinlerde rastlanırlar.
Marmara'dan Akdeniz'e kadar olan derin denizlerde görülür. Bazen Karadeniz'de de rastlanır.
Köpek balığı bilimsel adı Selachimorpha olan kıkırdaklı balık sınıfında değerlendirilen bir balık türüdür. Köpek balığı hem tatlı sularda hem de tuzlu sularda yaşayabilen canlılar arasında değerlendirilmektedir.
Kıkırdaklı balıklar arasında yer alan köpek balıkları doğada ortalama 20 ile 30 yıl arasında yaşarlar. Çoğunluğu okyanuslarda olmak üzere tropik sularda, Akdeniz'de ve kuzey denizlerinde sıklıkla derinlerde rastlanırlar.
İlgili 30 soru bulundu
Gri resif köpek balığı (Carcharhinus amblyrhynchos), harharyasgiller (Carcharhinidae) familyasından bir köpek balığı türü. Gri resif köpekbalığının yerküredeki dağılımı. Hint Okyanusu, Büyük Okyanus, Paskalya Adası ve Güney Afrika'da yaşar.
Katil köpek balıkları okyanuslarda yaşar ve daha çok ılıman iklimleri tercih ederler. Aynı zamanda Türkiye'de Akdeniz, Ege ve Marmara'nın kıyı bölgelerinde yaşadıklarını söylemek mümkündür. Daha çok tropikal iklim sevmesi ile beraber, genelde sıcak alanlarda yaşamını sürdürürler.
Pek çok balık türünün yaşadığı yer tuzlu sudur. Bu balıklar arasında alabalık, levrek, uskumru, somon ve ton balığı yer alır. Ayrıca sargoz, lüfer, çipura, köpek balığı gibi türler de tuzlu suda yaşamlarını devam ettirir.
Bu türlerden biri olan kum köpekbalıkları ya da büyükcamgöz balığı (Carcharinus plumbeus), Türkiye'de Ege Denizi ve Akdeniz bölgelerinde dağılım göstermektedir. Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde Boncuk Koyu türün tüm Akdeniz havzasındaki bilinen tek üreme noktasıdır.
Uzak kuzeni Megalodon, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nda yaşamış, tek başına dev balinaları avlayarak hayatta kalmıştır.
Çıplak ellerinizi ve ayaklarınızı kullanmayın. Özellikle köpek balıklarının en hassas olduğu yerler olan gözlere ve solungaçları hedef alın. Köpek balığının ağzına girmeniz durumuna mümkün olduğunda agresif savunma yapın. Ölü taklidi yapmak kesinlikle işe yaramaz.
“Ülkemizde çok nadir de olsa provoke edilmiş köpek balığı saldırıları geçmişte yaşandı” diyen Prof. Dr. Ayas, “Kan ve mukus gibi provoke edici maddelerin bulunduğu bir ortamda kum köpek balıkları birkaç dalgıcın paletine saldırı gerçekleştirmişti. Bu vakada dalgıçlarda herhangi bir yaralanma olmadı.
Türkiye üç denizin derin sularıyla çevrilidir: Akdeniz, Karadeniz ve Karadeniz.Ege Denizi. Ve evet, köpek balıkları var ; Aslında, Türkiye sularında yüzen 50'den fazla köpekbalığı türü var, bunların arasında çekiç kafalılar ve kötü şöhretli büyük beyaz köpekbalıkları da var.
Köpek balığı ve vatoz gibi kıkırdaklı tuzlu su balıkları grubu üyelerinin kanında TMO denilen bir azot bileşiği vardır. Bu bileşik hem tatlı suda hem de tuzlusuda balığın vücut sıvısındaki tuz – su dengesini korur. O nedenle denizden yakalanan bir köpek balığını tatlı suya atarsak kolaylıkla yaşar.
Ortaca ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki dünyaca ünlü Sarıgerme Plajı'nda köpek balıkları zaman zaman kıyıya 3 metre mesafeye kadar yaklaştı.
Köpek balıkları 500 yıl yaşayabiliyor.
Köpekbalıkları sadece Tiren Denizi ve Napoli Körfezi sularında değil, Cenova, Palermo ve hatta Venedik gibi büyük şehirlerin yakınlarında bile yaşamaktadır.
Bilimsel adı Carcharhinus leucas olan Boğa Köpek Balığı, 4 metreyi bulabilen boyu ve inanılmaz keskin dişleriyle insanlar için tehlikeli olabilen bir tür.
Kahramanmaraş'ta köpekbalığının atası olarak bilinen 20 milyon yıllık olduğu megalodon dişine rastlandı. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, köpekbalığının atası olarak bilinen ve yaklaşık 20 milyon yıllık olduğu değerlendirilen megalodon dişi bulundu.
Su, tüm hücreleri şişirip sonunda ölecek kadar çok su biriktirene kadar vücutlarına akacaktır. Öte yandan, tatlı su balıkları okyanusta veya tuzlu suda yaşayamaz çünkü deniz suyu onlar için çok tuzludur. Vücutlarındaki su hücrelerinden dışarı akacak ve susuzluktan öleceklerdir.
Tuzda balık, levrek balığı ile hazırlanan bir yemektir.
Somon, yılanbalığı, işkine balığı, çizgili levrek ve dilbalığı gibi balıklar tatlı sulardan ve hafif tuzlu sulardan tutun da deniz suyuna kadar değişiklik gösteren çok çeşitli tuzluluk derecelerinde yaşayabilir ya da hayatta kalabilirler.
Listemizin en başında tabi ki iğneli vatoz yer alıyor. Ülkemizin kıyılarında rast geldiğimiz iğneli vatoz, genelde kumlu ve sığ sularda yaşıyor. Yassı yapısı ve kuyruğundan tanıdığımız vatozların uzunluğu 5 metreye, ağırlığı ise 600 kiloya ulaşabiliyor.
Akdeniz'de 77 tür kıkırdaklı balık bulunur; bunların 43 türü köpekbalıkları, 33 türü vatozlar ve tek bir tür çimera olarak bilinirler.
Büyükbeyazın kıyılarımızdaki varlığı çok eskilere da- yanıyor. Bu konudaki ilk bilimsel kayıta 1881 yılında rast- lıyoruz, kayıtta İstanbul Boğazı'nda 391 cm boyunda bir büyükbeyaz köpekbalığının yakalanmış olduğu bildirili- yor. Daha sonraki kayıtlar ise 1923, 1926 ve 1937 yılların- da Marmara ve Boğazlarda tutulmuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri