İşletmenin dönem sonunda elde ettiği net kârı ya da zararı hem Gelir Tablosunda, hem de bilanço da yer alır.
Gelir tablosunun kalemleri arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satış maliyetleri, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alıyor.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Bilanço, şirketin varlıklarının neler olduğunu, bu varlıkları finanse etmek için hangi kaynakları kullandığını ve şirketin sahiplerine ait olan öz kaynaklarını gösteren finansal bir tablodur. Varlıklar: Şirketin kontrol ettiği varlıklar; nakit, alacaklar, stoklar, sabit varlıklar gibi unsurları içerebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Haklar, Şerefiye, Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri, AR-GE Giderleri, Özel Maliyetler ve Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar kalemlerinden indirimi gerekir. Bilanço'da yer almaz.
VARLIKLAR: İşletme sahip ya da sahiplerinin işletmeye koyduğu ekonomik değerlerdir. Örnek olarak nakit(para), çek, demirbaş(bilgisayar,masa,sandalye), bina,arazi ve arsa. BORÇLAR: Üçüncü kişilerin(satıcı gibi) işletme varlıkları üzerindeki haklarını ifade eder.
1-Kaynaklar kısa vadeliden uzun vadeliye göre sıralanır. Bilançonun baş tarafında borçlar, arkasında özsermaye hesapları yer alır. 2-Kaynaklar uzun vadeliden kısa vadeliye göre sıralanır. Pasif tarafının ilk hesapları özsermaye hesapları, ikinci grubu uzun vadeli borçlar ve üçüncüsü de kısa vadeli borçlardır.
Bilançonun düzenlenmesinde, mali tablolar ilkelerinde verilmiş açıklamalar esas alınır. Bilançonun aktifinde yer alan varlıklar, paraya dönüşme hızlarına göre en çok likitten en az likit değere doğru, pasifinde yer alan kaynaklar ise en kısa vadeli kaynaktan en uzun vadeli kaynağa doğru sıralanırlar.
Toplam Varlıklar nedir? Toplam Varlıklar, şirketin belirli bir dönem için sahibi olduğu maddi duran varlıklar, maddi olmayan duran varlıklar, finansal yatırımlar, nakit ve borçlar dahil olmak üzere malı temsil eder. Toplam Varlıklar Toplam Yükümlülükler & Özkaynaklar toplamına eşit olmalıdır.
Bilanço, işletmenin belli bir tarihteki mali durumunu gösterirken gelir tablosu işletmenin belli bir dönemine ilişkin olaylar zincirinin sonuçlarını göstermektedir. Bilançoda o dönemin faaliyet sonucunu gösteren bir kalem yer almaktadır. O da dönemin net kârı veya zararıdır.
Gelir tablosu, işletmelerin belirli bir dönem içerisinde elde ettiği tüm gelirlerle birlikte, aynı dönemde üstlendiği gider ve maliyetler ile bunların neticesinde şirketin elde ettiği dönem net kârı ile net zararını gösteren tablodur.
Toplamda 6 sütundan oluşur ve sırasıyla şu bilgiler yer alır: Tarih, fatura tarihi, firma adı, gelir, gider, açıklama.
Gelir tablosunun düzenlenebilmesi için dönem sonlarında; dönem sonu envanter işlemlerini tamamlanır, satılan malların maliyet kaydını yapılır, gider hesapları, yansıtma hesapları kullanılarak 6 ile başlayan gelir tablosundaki ilgili gider hesaplarına aktarılarak kapatılır.
1. Gelir Tablosunun Tanımı: Gelir tablosu, işletmenin belli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dönem net kârı veya zararını gösteren bir tablodur.
Öz kaynaklar (öz sermaye), işletme sahip ve ortaklarının kuruluşta veya son- radan işletmeye yaptıkları yatırımları ile yedekleri, varlıklarla ilgili olmayan yedek niteliğindeki kar- şılıkları ve dağıtılmamış karları kapsar20.
Maddi duran varlıklar: Mal veya hizmet üretimi veya arzında kullanılmak, başkalarına kiraya verilmek veya idari amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere elde tutulan ve bir dönemden daha fazla kullanımı öngörülen fiziki kalemlerdir.
Bilanço hesapları olarak da genellendirilen hesap sınıfları, varlık hesapları kendi arasında (Dönen Varlık, Duran Varlık), kaynak hesapları ise yabancı kaynaklar (kısa ve uzun vadeli olarak) ve öz kaynaklardan oluşur.
Kaynakçada isimler kaynakların ilk yazarlarının soyadına göre alfabetik sırada olmalıdır. Aynı ilk harfe sahip yazarların sıralaması da kendi içerisinde alfabetik olmalıdır. Aynı yazara ait birden fazla yayın kullanılacaksa bunlar yayın yılan göre geçmişten bugüne sıralanır.
Bilançonun Bileşenleri Nelerdir? Tüm bilançolar; varlıklar, yükümlülükler ve öz kaynak olarak üç kategoriye ayrılmıştır.
Pasif kısım, bilançonun sağ kısmında yer alır ve işletmenin kaynaklarının yer aldığı kısımdır. Pasif kısımda işletmenin sermayesi ve borçları yer alır. Pasif kısım kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve öz kaynaklar olarak üç kısımda ele alınır.
Nasıl Düzenlenir? Bilanço, işletmenin belirli bir tarihteki iktisadi değerlerinin kaynaklarını ve bu değerlerin hangi alanlara yatırıldıklarını gösteren ve varlıklar = borçlar + öz kaynaklar biçimindeki muhasebe eşitliğine dayanan tablodur.
Varlıklar = Yükümlülükler + Özkaynaklar
Bilanço temel olarak yukarıdaki üç hesaptan oluşur.
Genel olarak yapılan işlemler sıralanacak olursa Alış ve satış faturaların sisteme girişi nakitlerin banka veya kasa çıkışları, alım ve satım faturaların kesilmesi, tahsilat makbuzu hazırlanması gibi konular ön muhasebenin işidir. Gelir tablosuna temel veriler bu sıralama ile girmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri