Müdürler, en genel anlamıyla limited şirketlerin idare (yönetim) ve temsiliyle yetkilidirler. Bu yetkiler aynı zamanda bir görev olarak da algılanmalıdır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre limited şirketlerin yönetim ve temsil organı olan müdürler, kanunla veya şirket sözleşmesi ile genel kurula bırakılmamış bulunan yönetime ilişkin tüm konularda karar almaya ve bu kararları yürütmeye yetkilidirler.
Limited şirketler iç yönerge tanzimi ve süreçlerinin yönetilmesi ile sorumlu organ sınırsız yetkili müdür/müdürler kurulu olacaktır. Müdürlerin atanmaları ve görevden alınmaları genel kurulun devredilemez yetkileri içindedir. Genel kurul, müdürü veya müdürleri görevden alabilir, temsil yetkisini sınırlayabilir.
Türk Ticaret Kanunu uyarınca limited şirketlerin yönetimi ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. Yönetimi ve temsil, müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortağa veya tüm ortaklara ya da üçüncü kişilere verilebilir. En azından bir ortağın, şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekir.
Başkan olan müdür, genel kurulun toplantıya çağrılması ve genel kurul toplantılarının yürütülmesinde yetkilidir, bununla beraber genel kurul başka bir yönde karar almadığı veya esas sözleşmede farklı bir düzenleme öngörülmediği hallerde tüm açıklamaları ve ilanları da başkan olan müdür yapar.
İlgili 45 soru bulundu
Şirketin yönetim ve temsil yetkisinin verildiği kişinin limited şirketlerde müdür olması sebebiyle limited şirketlerde kanuni temsilci olan kişi de şirket müdürleridir.
Anonim şirket bütün iş ve işlemlerinde yönetim kurulu tarafından temsil olunur. Anonim şirketin temsilinde imza yetkisi olanların şirket adına imza atması ile şirketi temsili anlaşılmalıdır. Şirket adına imza atılması yetkisine sahip kişileri yönetim kurulu belirler.
Limited Şirket Sınırlı Yetkili Atama İşlemi. MADDE 367- (1) Yönetim kurulu esas sözleşmeye konulacak bir hükümle, düzenleyeceği bir iç yönergeye göre, yönetimi, kısmen veya tamamen bir veya birkaç yönetim kurulu üyesine veya üçüncü kişiye devretmeye yetkili kılınabilir.
Limited şirketin yönetim organı olma sıfatıyla, müdürler, kanunda veya şirket esas sözleşmesinde genel kurula bırakılmamış bulunan yönetime ilişkin tüm konularda karar almaya ve bu kararları yürütmeye yetkilidirler. Bu yönüyle şirketin hem yönetim hem de yürütme organı olma özelliği gösterirler.
Gerçek kişiler gibi tüzel kişiler de limited şirket müdürü olarak atanabilir. Aynı şekilde müdür, Türk vatandaşı olabileceği gibi yabancı da olabilir. Müdürlerin yüksek öğrenim görmesi gibi bir şart Kanun'da aranmamıştır. Bununla birlikte şirket sözleşmesi ile de müdürler için özel nitelik aranabilir.
Şirketi temsile yetkili olan kimse, şirketin gayesine dahil olan her nev'i iş ve hukuki muameleleri şirket namına yapmak ve şirketin unvanını kullanmak yetkisine sahiptir. Bu yetkiyi tahdit eden her şart, hüsnüniyetle hareket eden üçüncü şahıslara karşı hükümsüzdür.
Temsile yetkili kişiler, şirketin amacına ve işletme konusuna giren her tür işlemi, şirket adına yapabilir. Temsile yetkili kişilerin, 3. Kişilerle işletme konusu dışında yaptıkları işlemler de şirketi bağlar. Yani konu dışı işlemlerin şirketi bağlamayacağı (ultra vires) ilkesi terk edilmiştir.
Limited şirketlerin yönetim organı müdürlerdir (TTK m.623). Şirketin yönetimi ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir ve müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla kişiye verilebilir.
Anonim ve limited şirketlerin ve dolayısıyla sermeye şirketlerinin idare ve temsil organı yönetim organıdır. Yönetim organı, anonim şirketlerde yönetim kurulu, limited şirketlerde ise müdürlerdir.
Bir kişi veya bir grup insan tarafından kurulabilir ve birçok farklı şekil alabilir. Şirket sahipleri, üyeler veya hissedarlar olarak bilinir.
Zira TTK m. 630/2'ye başvurulmaksızın müdürlerin görevden alınabilmesi için ortaklar genel kurulunun kararı gereklidir (TTK m. 630/1).
Jel Codes: H20, K34. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na (TTK'ya) göre, limited şirket borçlarından malvarlığı ile şirket sorumludur.
Limited şirkette bir veya birden fazla müdür olabilir. Müdür seçimi ortaklar arasından veya şirket dışından yapılabilir. Ancak mutlaka ortaklar içinden birinin de şirkette müdür sıfatını taşıması gerekir.
Şirketi temsil ve yönetime yetkili kişi-organ sıfatını taşıyan kişiler işveren konumunda bulunduklarından işçi sayılmazlar.
Sermayenin tamamı bir kişiye ait olan limited şirketlerde, sermaye sahibi tek başına müdür olabileceği gibi kendinden başka da müdür veya müdürler atayabilir. Limited şirketlerde en az bir ortağın müdür olması şartıyla ortaklar haricinde birden fazla müdür tayin edilebilir.
Özet: Limited şirketin temsili müdürlere ait bir yetkidir. Müdürlerin ilk esas sözleşmede gösterilmesi zorunludur. Ancak kanunda limited şirket müdürlerinin görev süresi konusunda bir düzenleme yer almamaktadır.
Bu iç yönerge; şirketin temsil ve ilzamı konularında gerekli olan görev ve yetkileri ve bu görev ve yetkileri kullanacak kişileri tanımlar, kimin kime bağlı ve bilgi sunmakla yükümlü olduğunu, yetki devri ve esaslarını kanun ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında belirler ve düzenler.
“Temsil yetkisi, bir şubenin işleriyle sınırlandırılabilir. Temsil yetkisi, birden çok kişinin birlikte imza atmaları koşuluyla da sınırlandırılabilir. Bu durumda, diğerlerinin katılımı olmaksızın temsilcilerden birinin imza atmış olması, işletme sahibini bağlamaz.
Yönetici kime denir sorusunun cevabı; üretim veya hizmet gerçekleştirmek için faaliyet yürüten şirketlerin ya da kurumların, üretim faktörlerini bir araya getirmek ve işi koordine etmek ile görevlendirdiği kişi, şeklinde verilir.
Münferiden Yetkili Nedir? Münferiden yetkili tek başına imza atma ve şirketi temsil etme hakkına sahip olan kişi demektir. Müştereken yetkili olan şirketlerde ise hem imza hem temsil yetkisi en az iki ortağa aittir. Bu tür şirketlerde ortaklaşa kurulduğu için tek kişinin imzası yeterli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri