Madenler (metalik olan veya metalik olmayan madenler), sular (akarsular, göller, denizler), doğal bitki örtüsü, doğal hayvan toplulukları, topraklar (tarımsal topraklar, otlaklar ve orman arazilerindeki topraklar) doğal kaynaklar olarak ifade edilmektedir.
Yer şekilleri, su kaynakları, ormanları, tarım alanları, madenleri ve enerji kaynaklarıyla önemli bir doğal kaynak potansiyeline sahiptir. Türkiye özellikle, maden çeşitliliği bakımından zengin bir ülkedir. De- mir, bakır, krom, kurşun, çinko, bor mineralleri ve mermer ülkemizdeki madenlerin başlıcalarıdır.
Cevap: Elektrik olmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Doğal kaynaklar, çevrede bulunan ve insanların müdahalesi olmadan geliştirilen kaynaklardır. Doğal kaynakların yaygın örnekleri arasında hava, güneş ışığı, su, toprak, taş, bitkiler, hayvanlar ve fosil yakıtlar bulunur.
Madenler (metalik olan veya metalik olmayan madenler), sular (akarsular, göller, denizler), doğal bitki örtüsü, doğal hayvan toplulukları, topraklar (tarımsal topraklar, otlaklar ve orman arazilerindeki topraklar) doğal kaynaklar olarak ifade edilmektedir.
Yenilenemez enerji kaynakları fosil yakıtlar ve nükleer enerji olmak üzere iki ana başlıkta toplanabilir. Fosil yakıtlar yapılarında yüksek oranda karbon bulunan doğal kaynaklardır. Canlı kalıntılarından elde edilen bu enerji kaynakları arasında petrol, kömür, doğalgaz bulunur.
Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır. Bu kaynakların kullanılması ve enerjiye dönüştürülmesi sürecinde çevre kirliliğine sebep olmayan yöntemlerden yararlanılır.
Bu durum insanların elektriğe ne kadar bağlı olduğunun bir göstergesidir. Bu bağlamda elektrik üretimin sağlandığı kaynakların korunması önem arz etmektedir. Bu kaynaklardan güneş, su ve rüzgar doğal elektrik kaynakları arasında sayılır.
Kağıt Atığın Hikayesi
Kâğıdın doğal kaynağı ormanlardır.
Elektrik doğal yapının bir parçasıdır. Şu anda en çok kullanılan enerji formudur. Elektrik, tüm temel enerji kaynaklarını, kömür, petrol, doğalgaz, nükleer güç yada yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak onların aracılığıyla ikincil bir enerji olarak elde edilmektedir.
Ormanlar yüksek derecede ekonomik değer taşıyan doğal kaynakların başında gelmektedir. Ürettikleri odun hammaddeleri dışında tüm canlıların yaşamında önemli yeri olan ekolojik süreçler bakımından da büyük değerlere sahiptir.
Doğal kaynaklarımız: Toprak, su, orman ve madenler.
Canlı doğal kaynaklar denilince bitki, hayvan ve mikro organizmalardan oluşan biyolojik çeşitlilik anlaşılır. Cansız doğal kaynaklar ise biyolojik çeşitliliğin bağımlı olduğu hava, su ve topraktan oluşan yaşam ortamları ile madenler ve fosil yakıtları kapsayan yeraltı zenginlikleridir.
Yenilenebilir enerji kaynakları, hidro, jeotermal, güneş, rüzgar, odun, bitki artıkları, biyokütle,gel-git ve dalga olarak kabul edilmektedir.
Nükleer Enerji, doğal bir enerji kaynağı olmadığı için yenilenmesi mümkün değildi. Nükleer santrallerden elektrik üretmek için çeşitli işlemlerden geçirilerek zenginleştirilen uranyuma ihtiyaç duyulur. Uranyum ise diğer tüm maddeler gibi sınırlıdır ve doğal yollarla elde edilemez.
Bilindiği gibi jeotermal enerji, yenilenebilir, temiz, ucuz ve çevre dostu olan yerli bir yeraltı kaynağıdır. Ülkemiz jeolojik ve coğrafik konumu itibarı ile aktif bir tektonik kuşak üzerinde yer aldığı için jeotermal açıdan dünya ülkeleri arasında zengin bir konumdadır.
Türkiye'de enerji üretimi için kullanılan yenilenemez enerji kaynakları arasında linyit, doğal gaz, petrol, maden kömürü ve asfaltit bulunur.
2022 yılında elektrik üretimimizin, %34,6'sı kömürden, %22,9'u doğal gazdan, %20,3'ü hidrolik enerjiden, %10,6'sı rüzgardan, %5,1'i güneşten, %3,4'ü jeotermal enerjiden ve %3'ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir. 2023 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla ülkemiz kurulu gücü 105.417 MW'a ulaşmıştır.
Türkiye zengin yer altı kaynaklarına sahip bir ülke olarak dünyada önemli madenlerin rezervlerini bulundurmaktadır. Türkiye'nin en önemli yer altı kaynakları olarak altın, doğal taşlar, bor, trona, uranyum ve toryum sıralanmaktadır.
1. Orijinlerine göre: (1) Biyotik veya canlı doğal kaynaklar. Örnek: Ağaçlar, kuşlar, tarım ürünleri (2) Abiyotik veya cansız doğal kaynaklar. Örnek: petrol, madenler, güneş, akarsu, rüzgar enerjisi vb.
Mermer, krom, bor mineralleri, çinko, bakır ve feldspat, ülkemizden en çok ihraç edilen maden kaynaklarıdır. Ülkemizde doğal gaz ve petrol kaynakları azdır ve bunun için de doğalgazı dışarıdan temin ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri