Anayasa'nın 67. maddesinin beşinci fıkrasında; “Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar (298/7 md.): 1. Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir), 2.
Oy kullanma yaşı kaçtır? Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.
Yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı olması şartıyla tüm yurt dışı seçmenler, ilk turda oy kullanıp kullanmadığına bakılmaksızın ikinci tur seçimlerinde 73 ülkede 167 oy kullanma merkezinden veya 46 gümrük kapısının herhangi birinden oy verebilecekler.
93. maddesinin ikinci fıkrasında; “Körler, felçliler veya bu gibi bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar, bu seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla malule refakat edemez.” hükümleri yer almaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Başvuru yapmaları dahilinde, ihtiyaç sahibi vatandaşlar Bakanlık tarafından tespit edilerek referandum öncesinde telefonla bilgilendirilecek. Seçim günü oy kullanma saatleri içerisinde "evde sağlık hizmeti koordinasyon merkezleri" açık tutularak vatandaşların oy kullanması sağlanacak.
18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sistemi ile Kimlik Paylaşım Sisteminden alınan verilerle oluşturulan seçmen kütükleri sürekli güncellenmektedir.
- İzinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil), - Türk vatandaşlığını kaybedenler, - Ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar, oy kullanamazlar.
Yurt dışı seçmenler yurt dışında veya gümrük kapılarında oy kullanabilir. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda bu tarih itibariyle (29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar) 18 yaşını doldurmuş olanlar bu turda oy kullanabilir.
Buna göre Suriye, Afganistan, Libya, Irak ve İran doğumlu olan 240 bin civarı seçmen var. Bunların 167 bini Suriye, 23 bini Afganistan, 21 bini İran, 16 bini Irak, 6 bini ise Libya doğumlu.”
Y ve Z Kuşağı Seçmenler İlk Kez Çoğunlukta
İlk kez oy kullanacak seçmenlerin sayısı 4.904.672. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa bu sayıya 47.523 kişi daha ekleniyor.
Türkiye'de seçme yaşı
1982 Anayasası ise 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı. 1987 yılında seçme yaşı 20'ye, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de seçme yaşı 18'e indirildi.
Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimlerinde vatandaşlar, aynı sandıklarda oy kullanabilecek. Şurada Paylaş! 28 MAYIS SEÇİMİN 2. TURUNDA KİMLER OY KULLANAMAZ? 18 yaşını doldurmuş her Türk genci oy kullanma hakkına sahip.
Yurttaşın oy kullanmama durumunda YSK idari para cezası uygular. YSK tarafından 2023 oy kullanmama cezasının ne kadar olduğuna dair henüz net bir açıklama gelmese de 2017 yılındaki seçimde oy kullanmama cezası 22 lira olarak belirlenmişti.
Anayasa'nın 67. maddesinin beşinci fıkrasında; “Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Silahaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları, izinli bulunsalar dahi her ne sebeple olursa olsun oy kullanamaz. Şurada Paylaş!
(1) Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. (2) Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.
İkinci turda, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Bu nedenle üçüncü bir tur ihtimali bulunmaz.
14 Mayıs'taki seçimlerde Türkiye'de yaklaşık 6 milyon 700 bin kişi sandığa gitmedi. Yurt içi seçmenlerin sayısı 60 milyon 700 bin. Yani seçmenlerin yüzde 11'inden fazlası sandığa gitmemiş oldu.
Sandık kurulu başkan ve üyeleri, bina sorumluları, seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri, ilçe seçim kurulu tarafından sandık kurulu üyelerini görev yerine ulaştırmak için görevlendirilmiş kişiler, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından verilen belge ile görevli oldukları sandıkta oy kullanırlar.
Madde 27- Milletvekilleri ile milletvekili adayları, seçim çevreleri dışında herhangi bir sandıkta da kütüğe kayıtlı oldukları yerin ilçe seçim kurulu başkanından alacakları Örnek: 143 sayılı oy kullanma belgesini (seçmen kartını) göstermek suretiyle oylarını kullanabilirler.
Yurt dışında yaşıyorum, Türkiye'de yapılan genel seçimlerde oy kullanabilir miyim? Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler Cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili genel seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda oy kullanabilirler (298/94/A-3).
2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2. turu için oy kullanma saatleri, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklandı. Buna göre; 28 Mayıs'ta tüm yurtta oy verme saatleri sabah saat 08.00 akşam 17.00 olarak uygulanacak.
Sandık kurulu başkanı, oyunu kullanmış, mührünü teslim etmiş ve sandık seçmen listesini imzalamış seçmenlerin, seçmen bilgi kâğıdının arka yüzünü imzalayıp mühürledikten sonra kimliği ile birlikte kendisine iade eder. Sandık kurulu başkanları, bu işlemlerin düzenli bir biçimde yapılıp yapılmadığını denetler.
Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri