(ﺧﺎﻧﮕﺎﻩ) i. (Fars. ḫāngāh) Bir tarîkatın merkez durumundaki tekkesi, hankah.
(ﺧﺎﻧﻖ) sıf. (Ar. ḫanḳ “boğmak”tan ḫāniḳ) Boğan, boğucu.
1. Evde yaşayan, ev halkından olan. 2. i. Dünyâyı tanımayan gözü kapalı ev çocuğu.
Hani, Diyarbakır ilinin bir ilçesidir. İlçenin eski ismi Henı'dır. Henı Zazacada Çeşme demektir. Hanii Zazaların eski yerleşim yerlerindendir.
Pehlevice ḥān veya ḥānik, Eski Farsça ḥān sözleri de 'ne, nerede, hani, hangi, hangisi' diye biliniyordu. Orta Çağda Kürtçe üzerinden Türkçeye de intikal etmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Hani yok mu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: dikkati arkadan gelen söze çekmek için söylenen bir söz.
Hiç veya Yok, kelime anlamıyla hiçbir varlığın olmadığını ifade eden bir işaret zamirdir. Yani olmayanı ama mutlak anlamda olmayanı işaret eder. Hiçlik veya Yokluk ise Hiç zamirinin hakim olduğu durumu ifade eder.
Hayır yok TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir şey yararlı değil anlamında kullanılan bir söz.
Birincisi "mutlak hayır" olup, herkes tarafından dâima beğenilen, sevilen ve herkese göre iyi olandır. Adâlet, yardımlaşma, cömertlik ve doğruluk gibi... Allah'ın bizler için hayır gördüğü her şey. "Kim zerre kadar hayır yaparsa onun karşılığını görecektir.
Neden Hayır Diyemiyoruz? Bazen değer verdiğimiz kişilere hayır diyerek onların duygularını incitmek, rencide etmek ya da onları reddetmiş gibi olmak istemeyiz. Bazen karşı taraf bencil olduğumuzu düşünmesin diye hayır diyemeyiz. Bazen hayır diyecek kadar kendimize güvenmediğimiz için hayır demek zorunda kalırız.
Muhdes TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Yeni kurulan, sonradan oluşturulan. isim,mimarlık Yapının özgün biçimlerine uygun olmayan sonradan yapılmış bölümler.
Türk Dil Kurumu kapsamında bakıldığı vakit mu hal kelimesi, 'Olmaz, olamaz ya da olması ve gerçekleşmesi olanaksız,' şeklinde anlatılmaktadır. Taşımış olduğu bu anlamları ile beraber özellikle birçok önemli eser ve tarihi kitapta karşılaşılan bir kelimedir.
oldubitti ne demek? Başkasına karışma fırsatı vermeden bir işi aceleye ve kargaşalığa getirip sonuca bağlama, olupbitti, emrivaki.
Hani ilçesinin bugünkü adının nereden geldiği ile ilgili bilgilerin tümü birtakım efsanelere dayanmaktadır. Bu efsanelerden en mantıklı olanı, ilçenin, bu adı bölgede bulunan ve yerel dilde “yenı” olarak tabir edilen “Ayn-ı Kebir” su kaynağından aldığıdır.
Bu ismi Türkçe karşılığı ise, 'Kına ağacı' şekilde ifade edilmektedir. Henna Arapçadan gelen bir isim olması ile beraber hem anlamı hem de telaffuzu üzerinden beğeni toplayan bir addır. Genel olarak tek bir anlamı bulunmaktadır ve bu anlam ise, 'kına ağacı' olarak tanımlanmaktadır.
Hani nüfusu 2022 yılına göre 32.519. Bu nüfus, 16.695 erkek ve 15.824 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %51,34 erkek, %48,66 kadındır.
Değerli kardeşimiz, Umay, Orhun Yazıtları'nda geçen, çocukları ve hayvan yavrularını koruduğuna inanılan kadın Tanrıça'ya verilen isimdir. Bu açıdan, Umay isminin çocuklara verilmesi uygun değildir.
1960'lardan 1980'lerin sonuna dek en popüler Ermeni kadın adlarından biridir. 1990'lardan itibaren Z kuşağı Türk adları arasında öne çıkmıştır.
Kökeni Farsça olan Pertev ismi erkek çocuklar için kullanılır. Nadir ve özel isimler içerisinde geldiğini söylemek mümkün. Aynı zamanda hem anlamı hem de okunuşu üzerinden oldukça hoş bir isimdir.
HIYAM – HİYAM – HIYEM – HİYEM
( ﺧﻴﻢ– ﺧﻴﺎﻡ) i. (Ar. ḫayme'nin çoğul şekilleri ḫiyām – ḫiyem) Haymeler, çadırlar: Sefere gittiklerinde hıyam ve otağ tertîbinde dahi bu kıyas üzre tedârikleri lâzımdır (Âlî Mustafa Efendi).
Hasibe isminin anlamı; saygın, değerli, soyu temiz anlamına gelir. Hasibe ismi, kız çocukları için en çok tercih edilen isimler arasında yer alıyor. Bu isim, hem söyleyişinin hoşluğu hem de güzel anlamı bakımından çok dikkat çekiyor.
Hamra isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Çok kırmızı, kızıl.
hanan ne demek? Merhamet, şefkat, acıma.
Mihra isminin Türk Dil Kurumu verilerine göre anlamı hoşgörü sahibi, muhabbeti iyi, iyi niyetli ve iyiliksever, sevecen yapılı anlamlarına gelmektedir. Bunların yanı sıra Mihra ismi tutulan anlamında da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri