M Servotronic, her türlü sürüş durumunda, mevcut sürüş hızına uyumlu olacak şekilde, doğru direksiyon gücünü sunuyor.
Otomatik viteste M harfi, manuel vites değiştirme modunu ifade eder. Bu modda vites geçişleri manuel olarak gerçekleştirilir. Manuel vites değiştirme özelliği, vites kulakçığına sahip tüm araç modellerinde mevcuttur.
S vitesi aracı spor moduna almaktadır. Otomatik vites S harfindeyken vites değiştirme için gerekli olan devir aralığı diğer modlara göre çok daha yüksektir. Bu da aracın hızlanmasını arttırmaktadır. Genellikle vites spor modundayken yakıt tüketimi de maksimuma çıkmaktadır.
Otomatik vites harfleri
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
Vites değişiminin mekanik işlemini komutu alan şanzıman kendi kendine yapar. “Joystick Vites”i aslında bir uzaktan kumandaya benzetebiliriz. Uzaktan kumanda nasıl işlemi elektronik yollarla yapıyorsa Joystick vites de aynı mantıkla tasarlanmıştır. Bu tertibatı en çok BMW ve Peugeot modellerinde görmekteyiz.
İlgili 15 soru bulundu
Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır.
Şanzıman ismini ZF teknolojiyi geliştiren ve üreten yaklaşık yüz yıllık bir Alman firmasından alıyor. ZF şanzıman açılımı “Zahnrad Fabrik”, yani “Dişli Fabrikası” anlamına geliyor. Başlangıçta hava taşıtlarına dişli üretmek için kurulan ZF firması, sonradan bu teknolojisini arabalara da uyarladı.
Manuel vites arabalarda en solda debriyaj pedalı bulunmaktadır. Vites değiştirmek için bu pedala basmak yeterlidir. Otomatik vites ile manuel vites arasındaki fark burada meydana gelmektedir. Otomatik vites araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Bazı araçlarda bulundan S veya O harfleri ile gösterilen vites konumu ise hızlı sürüşler içindir. Vites kolu bu konumdayken aracın vites değiştirme hızı normalden fazla olur ve devir aralığı yükselir. Bu da aracın çok daha fazla yakıt harcayacağı anlamına gelir.
Otomatik Viteste S Ne Demek? Her otomatik araçta olmasa da çoğunlukla spor ve lüks araçlarda bulunan S harfi, "Spor/Speed" kelimelerini temsil eder. Hızlı sürüşler için kullanılır.
M deri direksiyon kavrama hissinin birden fazla şekilde hissedilmesini sağlayarak BMW M550d xDrive'ın her zaman kesin olarak kontrol altında olmasını sağlar. Entegre vites kulakçıkları, daha fazla sürüş keyfi için daha rahat vites değiştirilmesini sağlar.
BMW M araçları geleneksel olarak modifiye edilmiş motorlar, şanzımanlar, süspansiyonlar, iç kapılar, aerodinamik ve dış modifikasyonlar ile diğerlerinden farklı kılınmaktadır. Tüm M modelleri, Almanya'daki Nürburgring yarış pistindeki BMW'nin özel tesisinde test edilmekte ve ayarlanmaktadır.
BMW. Otomotiv dünyasının önde gelen markalarından biri de BMW. Birçok modelinde farklı şanzıman tiplerini kullanan marka, 7 veya 8 ileri Steptronic şanzımanları çokça tercih ediyor.
Yokuşta duraklama esnasında aracın frenine tam basılı halde tutulmalıdır. Kalkış anında ise vites D konumuna getirilmeli ve gaza basılmalıdır. Bu yöntem kullanılarak aracın yokuşta geri kayması önlenir ve kavrama sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
Marş çevrilmeden önce el freni çekili ve vites P konumunda olmalıdır.
Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
tam otomatik ise kaydırmaz.hatta gaz vermede bile ileri doğru gitmeye çalışır. yarı otomatik MMT ise ve yokuş kalkış desteği yoksa kaydırır. manuel şanzımanda nasıl debriyaj dan bırakıp gaza basma arasında geçen sürede kayar ya , onun gibi olur.
Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri arasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir.
Ancak DSG şanzımanı ilk kullanan marka ya da bu teknolojiyi geliştiren marka, Alman otomotiv devi Volkswagen'dir. Volkswagen'in kullandığı çift kavramalı şanzıman tipinin adı DSG teknolojisiydi. Ancak benzer teknolojileri Audi, Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche markalarında da görüyoruz.
Merhaba, RSA Motorsports ekibi olarak BMW - ZF Şanzımana sahip araçlar için bilgilendirme yapmak istedik. Biz araçların şanzıman yağlarının 45.000-60.000km arasında değişmesini tavsiye ediyoruz.
Alfa Romeo Giulia, Audi Q7, RS5, RS6, Volkswagen Amarok'un yanı sıra BMW ve Jaguar araçlarda, Maserati, Land Rover Discovery, Range Rover, Jeep Grand Cherokee, Rolls Royce modeller buna örnek olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri