Madde 2 – (Değişik: 27/12/1939 - 3757/1 md.) Her mahkûm cezaevinde bulunduğu müddetçe yiyecek bedelini ödemeğe mecburdur. Bu yiyecek bedelleri cezaevleri idarelerince altı ayda bir bordro yapılarak tahakkuk ettirilir.
Bu kapsamda; hasta hükümlü ve tutukluların yemekleri için özel bir bütçe ayrılmamakta ancak, raporu bulunanlar için günlük verilen yemeklerinde mevzuat kapsamında zorunlu hale geldiğinde mama ve vitamin vb. ilaçları gibi ihtiyaçları günlük iaşe miktarına bağlı kalınmaksızın kendilerine ayrıca verilmektedir.
2022 yılı için günlük yemek ücreti KDV dahil 55,08 TL olarak belirlenmişti. 2023'te ise yemek ücreti 55,08 TL'den, 121,00 TL'ye ulaştı.
Mahkûmların yiyecek bedelleri cezaevi tarafından düzenlenen bordrolar neticesinde kamu alacağı kapsamında vergi daireleri tarafından tahsil edilir.
Maddesinde "hükümlü hakkında düzenlenen iaşe bordoları tahsil edilmek üzere ceza infaz kurumunun bulunduğu yer Vergi Dairesine gönderilir." yapılacak düzenleme ile ilgili vergi dairesi hükümlünün üzerinde taşıt, menkul, gayri menkul veya miras kalması durumunda gerekli şerhleri koyarak tahsil işlemini yapar.
İlgili 45 soru bulundu
Kişi hakkında cezaevi yiyecek bedeli tahakkuk ettirilip tebliğ edildikten sonra borcun ödenmemesi durumunda ödeme gücü araştırması yapılmadan icra takibi başlatılması ve şahsa ödeme emri gönderilmesi açıkça yasaya ve usule aykırıdır. Bu durumda borç usulüne uygun şekilde doğmamış olacaktır.
Muhtaç durumdaki mahpusların iki seçeneği var. Ya günde 5-6 liraya başkalarının çamaşırlarını yıkamak, temizliğini yapmak ya da günde 6-7 liraya hapishanenin çöp, mutfak işlerinde veya atölyelerinde çalışmak. * Mahpuslar, kendi istekleri dışında ve devletin güvencesinde oldukları iddiasıyla hapishanelerde tutuluyor.
Cezaevine Para Gönderirken Limit Var Mı? Cezaevine para gönderirken herhangi bir limit yok fakat Hükümlü ve Tutukluların Emanete Alınan Kişisel Paranın Kullanımına Dair Yönetmek madde 5'e göre haftalık harcama limiti 500 TL'dir.
aslına bakarsanız ceza infaz kurumunda yemekler tam anlamıyla bedava değildir. devlet hükümlü ve tutuklulara bir günde 3 öğün olmak üzere toplam 5 tl lik iaşe çıkarmaktadır. bunlar her hükümlü ve tutukludan tahsil edilmesi gereken paralardır.
İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir.
Cezaevi tarifesi: 1 günlük hapis cezası 20 lira.
Kuruma yiyecek, içecek ve benzeri gıda girişi yasaktır.
Cezaevlerinde kullanımına izin verilen elektronik eşyaların da kapsamı genişletildi. Bu doğrultuda; çocuk ve kadın hükümlülerin bulunduğu odalarda çamaşır makinesi ve kurutma makinesi bulundurulmasına izin verilecek.
Banka ve posta aracılığıyla gelen veya ziyaretçiler tarafından hükümlü ve tutukluların nam ve hesabına yatırılan paralar, idarece görevlendirilecek bir personel tarafından alınarak kayıt edilir. Müdürü bulunan kurumlarda, hükümlü ve tutuklular hiçbir şekilde yanlarında nakit para bulunduramaz.
Açık cezaevinde çalışan mahkumlar İç hizmette çalışanlar 660 TL maaş alıyor. İş yurdunda çalışanlar 1200 TL alıyor.
Açık cezaevi
Dıştan koruma ile görevli personeli bulunmayan ve firara karşı güvenlik önemlerinin en az ve daha basit tutulduğu cezaevleridir. İyi halli, çalışma gücüne sahip ve firar etmeyeceklerine kanaat getirilen hükümlüler bu cezaevlerine gönderilir.
CEZAEVLERİNDE SİGARA YASAĞI YOK
Ceza infaz kurumunda bulunma insanın beden ve ruh sağlığından feragat edilmesini gerektirmez.
Ceza infaz kurumunda bulunan yakınım televizyon ve radyodan faydalanabiliyor mu? - Ceza infaz kurumlarında merkezi yayın sistemi ile televizyon yayınları izlenebilmektedir.
Kuruma kabulün sırasında banyo yapabilir, traş olabilir, çamaşır ve giysilerini temizleriyle değiştirebilirsin. Yanında temiz çamaşır, giysi ve temizlik malzemesi yoksa, bu ihtiyaçların kurum yönetimince karşılanır. Doktor tarafından muayene edilir, gerekli görülmesi hâlinde aşı olabilirsin.
Hükümlünün 15 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 3 gün; Hükümlünün 18 yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği, 1 gün, 2 gün olarak dikkate alınır.
Tutuklu ve hükümlüler, aileleri ile görüntülü görüşebiliyor: Ancak ücreti 200 TL.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Cezaevi pembe oda görüşme süresi veya eş görüşmesi ödülünün süresi Hükümlü ve Tutukluların Ödüllendirilmesi Hakkında Yönetmeliğinin 13. Maddesinde düzenlenmiş olup amir kanun hükmü gereği; hükümlü ve tutuklulara, ödül olarak en erken ayda bir en geç üç ayda bir, üç saatten başlayıp yirmi dört saate kadar uzanan eş ...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İŞKUR aracılığıyla kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlü vatandaşlara destek vermeyi sürdürüyor. Kendi işini kurmak isteyen engelli girişimcilere 65 bin TL'ye kadar, eski hükümlü girişimcilere ise brüt asgari ücretin 15 katına kadar hibe desteği verilecek.
Sabah 10:00-12:00, öğlenden sonra 14:00-18:00, akşam 20:00-00.00 arası sessizlik saati uyguluyoruz. Yani bu saatler rutin çalışma saatleri olarak belirlenmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri