Bununla birlikte hapşırma esnasında basınç fazla olduğu için kalp durabilir ya da göz damarları çatlayabilir. Bu kadar hayati bir önem taşıyan hapşırma esnasında ise genellikle 'Çok yaşa' denilir.
Duru K. Hapşırığı tutmak hastalığın kuluçkaya yatmasına sebep olur. Bu yüzden artık hapşıranlara tebrikler veya iyi şanslar denmeye başlanmıştır. Hapşırmanın üzerine hapşıran kişiye çok yaşa denmesi bir çok kültürde yer alsada, İngilizlerin God bless you ( Tanrı seni takdir etsin) demesi çok ayrı bir yerdedir.
Öte yandan dinimizde bu konuda bazı tavsiyeler bulunuyor. Buhari hadisine göre hapşırdıktan sonra 'Elhamdülillah' demek sünnet. Müslümanların hapşırana ise 'Yerhamükellah' diye karşılık vermesi gerekiyor.
İşte bu sebeplerden dolayıdır ki milyonlarca mikrop ve zararlı maddelerden kurtulduğumuz için, aksırdıktan sonra Rabbimiz'e şükrediyor, "elhamdülillah" diyoruz. Hapşıran kişiye "çok yaşa" denilmesi caiz olsa da sünnete uygun olan ifadelerin kullanılması en doğru söyleyiştir.
çok yaşa yerine iyi yaşa diyen insan' sosyal medyada günde olunca hapşırana çok yaşa denilir mi? Sorusu sorulmaya başladı. Çok yaşayıp sürünmektense iyi ve kaliteli bir hayat yaşa anlamında kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
İslam'da hapşıran bir bireye Yerhamükellâh denilmekte ve hapşıran birey ise cevap olarak Elhamdülillah demesi gerekmektedir. Bu dinimize göre sünnettir.
4. yüzyılda, hapşırmanın ne olduğunu öğrenen insanların hapşıran kişiye 'sağlıklı yaşa', 'çok yaşa' gibi sözler söyleme âdeti başlar. Buna göre hapşırma, başın yabancı maddelere karşı bir savunma refleksidir ve bir hastalığın başlangıcı olduğundan hastalığın sonunun kötü bitmemesi için bu sözler söylenir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.), yanında hapşıran diğer kişiye herhangi bir karşılık vermemiştir. Neden diğerine de "Yerhamükellah" demediği sorulduğunda Efendimiz: "O kişi hapşırdığında Elhamdulillah demedi, diğeri ise Elhamdulillah demişti" karşılığını vermiştir.
İslam inancında bir kişiye 3 kereye kadar hapşırdığında dua edilir. Çünkü hapşırmak, sağlıklı olmanın göstergesidir ve insan hapşırdıktan sonra sağlıklı olduğu için yaratıcıya şükretmelidir.
Yani; ikinci hapşırığınız, ilk hapşırığınızın görevini yeterince yerine getirmediğinin bir göstergesidir. Peş peşe üç kez hapşırmak ise sistemimizin çok daha derinlerdeki rahatsız edici şeyleri dışarı atmak istediğinin işaretidir.
Hapşırdığımızda kalp bir saniyeliğine durur. Bu nedenle her Müslümanın hapşırdıktan sonra Elhamdülillah deyip kendisine bahşettiği can için Allah'a şükretmesi gerekir. Yerhamükellah Ne Demek? Yerhamükellah, Allah'ın rahmeti ve inayeti üzerine olsun anlamına gelir.
Hapşırmak, genellikle vücudun hafifleşmesine, rahatlamasına, dinçleşmesine, bazı mikropların bu yolla vücuttan atılmasına ve sağlıklı olmasına vesile olmaktadır. Bu ise, bir güzellik ve bir nimettir. Onun için hapşırırken Allah'a hamd edilir. Hapşırma fiili, bir nimet olması yönüyle Allah'a izafe edilmiştir.
Hapşırma esnasında hem kalbe hem de beyne gerekenden çok daha fazla kan pompalandığı için beyin ve kalbin rahatlaması sağlanır. Kan damarlarını genişletir. Gözyaşı ve sinüs kanallarını açar. Akciğerde bulunan zararlı maddeler vücuttan atılır.
"AĞZIMIZI VE BURNUMUZU TAMAMEN KAPATMADAN HAPŞIRMALIYIZ"
Yanınızda mendil yoksa başınızı insanlardan uzak bir tarafa çevirerek havaya hapşırın. Eğer hapşırık sık sık tekrarlar ise mutlaka viral enfeksiyon veya alerji açısından tetkik edilmek üzere doktora başvurulmalıdır" dedi.
Sizden biriniz aksırdığı zaman, “el-Hamdülillah / الْحَمْدُ لِلَّهِ (Allah'a hamd olsun)” desin. Yanındaki arkadaşı da ona “Yerhamükellah / يَرْحَمُكَ اللَّه (Allah sana rahmet etsin)” desin.
Hapşırmak veya Türk Dil Kurumu'nun önerdiği şekli ile aksırmak, (Hapşırık, aksırık) genellikle burun mukozasını atmosferde bulunan yabancı parçacıkların tahriş etmesi neticesinde, burun ve ağız yoluyla akciğerlere doldurulan havanın yarı bağımsız olarak sarsıcı şekilde dışarıya hızla atılmasıdır.
Çok sık hapşırma, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit mevsimsel grip ya da nezleyle karıştırılmamalıdır. Kişilerin alerjik riniti önemsemediği takdirde ileride astım hastası olarak hayatını devam ettirme riski de yüksek.
Toz, koku veya dumana maruz kaldığınızda arka arkaya defalarca hapşırıyorsanız muhtemelen alerjik nezleniz var. Göz yaşarması, şeffaf su gibi burun akıntısı alerjinin diğer tipik belirtileri.
Hapşırma, üst solunum yolu özellikle de nazal kavite mukozasının uyarılmasına bağ- lı ortaya çıkan koordine nöromuskuler bir refleks yanıttır. Bilinçli olarak kontrol edile- meyen hapşırma, yüz, göğüs ve karın kaslarının koordine bir şekilde çalıştığı, solunumun devamını sağlayarak vücudu koruyan bir reflekstir (1).
Çok sık hapşırma, burun tıkanıklığı yada akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinitin mevsimsel grip yada nezleyle karıştırılmaması konusunda uzmanlar uyarıyor. Hastanın, alerjik riniti önemsenmendiği takdirde ileride astım hastası olarak hayatını devam ettirme riski çok yüksektir.
1- Pazarlık yapmak. 2- Alçak gönüllü olmak. 3- Latife yapmak ve kahkaha ile gülmemek.
Yerhamükellah, "Allah sana rahmet etsin" anlamına gelir. Yehdina ve yehdikumullah ise, "Allah bize ve size hidayet versin" anlamına gelir. Aksırınca (Elhamdülillah) demeli, bunu duyan Müslüman da, (Yerhamükellah) demeli. (Allah sana rahmet etsin) demektir.
Esasen konuyla ilgili sahih rivayetler dikkate alındığında, bunların dua ederken hapşırmaya değil, aksırma anında yapılacak duanın makbul olduğuna ve bu esnada Allah'a hamdetmenin gereğine dikkat çekilmiştir; İlave bilgi için tıklayınız: - "Dua ederken hapşırmak duanın kabul olduğuna işarettir." Bu hadis ...
padişahlığın hanedan dışında birine verilmiş olması halinde bir padişah fermanı olabilecek temenni cümlesi.
Esnemek, öksürmek ve hapşırmak halleri gayri ihtiyari yani birdenbire elde olmadan oluştuğunda namazı bozmamaktadır. Bunun haricinde kişinin bilerek öksürmesi namaz kılarken bir şey ima etmek için hapşırması namazın huzurda oluş haline aykırı olduğu için mekruh sayılan hareketlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri