Haraci topraklar gayrimüslim olan halkın mülkiyetinde olan topraklardır. Bu topraklar kişi tarafından satılabilir ya da miras bırakılabilir.
Genel olarak tebaanın mal varlığından alınan vergileri ifade eder. Özellikle de toprak vergisi için kullanılmıştır. Arapça “harc” kökünden gelmekte olup “topraktan çıkan şey” anlamın taşır.
Bunların sahipleri elde ettikleri mahsulden zekatın bir çeşidi olarak, İslam hukuku kaidelerine göre, %10 nispetinde öşür vergisi ödemektedirler. Haraci topraklar ise, devlet tarafından silah ile fethedilip, devlet mülkiyeti altına alınan topraklardır.
Haraç, Osmanlı Devleti'nde daha ziyade gayrimüslim halkı ilgilendiren vergilerden biridir. İslâm vergi hukukunda olduğu gibi Osmanlılarda da Haraç iki kısma ayrılmaktadır. Bunlar Haraç-i Muvazzaf (yüzölçümüne göre) ve Haraç-i Mukasem (toprağın verimine göre) adını taşımaktadırlar.
İlgili 37 soru bulundu
İflas eden kardeşiniz evini haraç maraç satışa çıkartılan evini almanız yasal olarak uygundur ama helal değildir.
Haraç terimi Osmanlı Devleti uygulamasında hem haracî araziden ve hasılatından hem de Müslüman olmayan şahıslardan alınan vergiyi tarif etmektedir (DİA, 1997, s. 89).
İşlenmemiş, ölü arazi olarak tanımlanan mevat arazi, belirli bir maliki olmayan sahipsiz arazidir. Kimsenin mülkiyeti veya tasarrufu altında bulunmayan, kamunun ortak kullanımına terk edilmemiş, genellikle tarıma elverişli olmayan çorak ve verimsiz yerlerdir.
Malikane sistemi, İltizam Sistemi ile halka devredilen arazilerin yaşam boyunca kişilerde kalmasına izin veren sistemin adıdır. 17. yüzyıl dolaylarında Osmanlı Devletinin ekonomisi oldukça güçsüzdü. Bu ekonominin Malikane sistemi ile düzeltilebileceği düşünülmüştür.
“Öşr” kelimesi Arapça 1/10 anlamına gelmektedir. Topraktan alınan vergi oranından dolayı bu topraklar öşr ismini almıştır. Bu toprak aynı zamanda sahiplerinin mülkü olup miras bırakma, devretme, kiralama gibi haklara da sahiptir.
Osmanlı uygulamasında hem haraci araziden ve hasılatından hem de Müslüman olmayan şahıslardan kişi başına alınan vergidir. Harac-ı ruûs (harac-ı baş) cizye vermekle mükellef kişilerden, harac-ı arz (bağ haracı) araziden alınır.
Gayrimüslimlerden ise haraç ve cizye alınmaktaydı. Haraç, gayrimüslimlerin sahip oldukları arazi üzerinden alınan bir vergidir.
Haraç TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Bir yerden, bir kimseden zorbalıkla alınan para.
Metruk kavramı Osmanlı toprak hukukunda oldukça önemli olmuştur ve metruk arazi olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde terim olarak, kimsenin özel mülkü olmaksızın kamunun veya belirli bir yerdeki halkın doğrudan doğruya ve serbestçe yararlanması için ayrılan toprakları ifade etmiştir.
Buna göre öşür ve haraç arazilerinin mülk arazi olduğu, müslümanlara vakıf yahut beytülmâl arazisi denilenlerin mîrî araziye benzediği anlaşılmaktadır. Mülk arazi sahipleri bunlardan bir kısmını sahih olarak vakfedince de gerçek anlamda vakıf arazi çeşidi ortaya çıkmıştır.
Tarla ise; Tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası olarak tanımlanıyor. Arsa; İmar uygulaması olan ve üstüne bina yapılabilen, tarım yapılmayan, parsellenmiş, belediye sınırları içinde kalan toprak parçası olarak ifade ediliyor.
Mültezim, Osmanlı toprak sisteminde açık artırma usulüyle, belirli eyaletleri (Özellikle merkezden uzak olanları) kiraya vermeye iltizam, iltizam sahibi olan kişiye de mültezim denirdi. Bu yolla elde edilen para doğrudan devlet kasasına giderdi.
İltizam, Osmanlı devlet gelirlerinin bir bölümünün belli bir bedel karşılığında devlet tarafından kişilere devredilerek toplanması yöntemi.
Öz: Osmanlı Devleti'nin idari uygulamaları arasında bulunan özel yönetim biçimlerinden birisi yurtluk-ocaklık sistemidir. Bu sistemde idareci olan kimse hayatta olduğu sürece görevde kalabilirdi. Vefat ettiği veya görevden alındığı durumda ise aile içinden başka birisi kendisinden sonra idareci olurdu.
Dirlik: Devlet tarafından gerek hizmet erbabına ve gerekse savaşlarda başarılı askerlere maaş karşılığı olarak geliri bırakılan toprak parçalarıdır. Bu da büyüklüğüne göre üçe ayrılır. Has: Yıllık geliri 100.000 akçeden fazla olan arazilerdir. Zeamet: Yıllık geliri 20.000-100.000 akçe olan arazilerdir.
2) Vakif Arazi (arazi - i mevkuf e): Muayyen bir gayeye tah sis edilmiş olan topraklardır.
Osmanlı hukukunda kamunun ortak kullanımına ayrılan arazi anlamında terim. Nevilerine göre kendisine çeşitli hükümler bağlanan yer, toprak. Konar göçerlerin yaz ve kış aylarında kaldıkları yerlere verilen ad.
Sözlükte “inmek, konmak, yerine geçmek” anlamındaki nevb/nevbet kökünden türeyen nâibe kelimesi (çoğulu nevâib) “meşakkat, âfet, bunalım, olağan üstü hal” gibi mânalara gelir. Nevâzil de (tekili nâzile) benzer anlamlarda kullanılmaktadır.
Gayrimüslim, İslam hukuku ve dünya görüşünde Müslüman olmayan tanımlamak için kullanılan terim. İslam esasıyla yönetilen devletlerin idaresi altında yaşayan ve İslam'dan başka bir inanca sahip kişi ve topluluklar ayrıca zimmî olarak sınıflanmaktadır.
Ağnam Resmi, küçükbaş hayvanlardan alınan vergiyi ihtiva etmektedir. Aslında bu vergi Osmanlı Devleti'nde hatta önceki Türk devletlerinde de görülmüş ve muhtelif değişikliklere tabi tutularak yeni kurulacak devlete aktarılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri