Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır.
Ancak hararet müşüründe oluşan arıza sonrası aracınızın motor ısısına dair doğru bir veri alınamazsa motor kontrol ünitesi tarafından belirlenen püskürtme zamanı değişecek ve dengesizlikler yaşanacaktır. Bu dengesizlikler sonrasında aracınız stop etme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.
Fan müşürü arızası doğrudan hararet ile alakalı bir işlemdir. Motoru da etkileyen bir işlem olması nedeniyle fan müşürü arızası halinde aracın kullanılmaması gerekmektedir. Kullanılması halinde araç hararet yapacak ve motor çalışmayı durduracaktır.
Hararet müşürü, motor suyunun sıcaklığını sürücü panelinde yer alan hararet göstergesine iletmektedir. Motordan direkt olarak gelen bilgi dâhilinde sıcaklık durumuna göre panel üzerinde göstermektedir. Bu noktada sürücünün paneli iyi okuması gerekmektedir.
LPG Isı Sensörünün arıza yaptığını gösteren belirtiler ise şöyledir; Araç motoru yeterli ısınmaya ulaşsa bile benzinden gaza geçmeyebilir. Düğmenin gazda dönmesine rağmen araç benzinde çalışmayı sürdürebilir. Motor ısınmadan direkt LPG'ye geçebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Hararet müşürü bozulursa, motorun sıcaklık seviyesi doğru bir şekilde izlenemez ve bu durum motor için çeşitli sorunlara yol açabilir. Yanlış Gösterge Okumaları: Aracın gösterge panelinde yanlış sıcaklık okumaları gözlenebilir. Bu durum, sürücünün motorun gerçek sıcaklığı hakkında bilgi sahibi olmamasına neden olur.
Arızalı bir hava sıcaklık sensörü, EGR valfinin çalışmasını da etkileyebilir, PCM, EGR valfinin ne zaman açılacağını belirlemek için hava sıcaklığını kullanır (genellikle motor suyu sıcaklık sensörünü kullanır). Normalden daha sıcak okuyan hava sıcaklık sensörü, düşük yakıt koşullarına neden olur.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Soğutmanin yetersiz geldiğine işaret.
Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır. Motor suyu sıcaklığı bu derecelere ulaştığı zaman fan açar. Yazlık ve kışlık fan müşürü hakkında detaylı bilgi videomuzda.
Aracın fan müşürü arıza yaptığında araç ısındığını anlayamaz ve fanı çalıştırmaz. Fan çalışmazsa araç îsınmaya devam eder ve hararet yapar.
Hararet gerçekleştiğinde, aracın ön kısmından belirgin şekilde buharlar çıkar. Veya aracınızın ön panelinde bulunan göstergede de görebilirsiniz. Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir.
Aracınızın ekranında yer alan hararet göstergesinde motorun sıcaklığını görmenizi sağlayan parçadır. Aracın motor bloğunda yer alan bu hararet müşürünün üzerinde bir kablo bulunmaktadır bu kablo aracın göstergesine sinyal yollar ve bu sinyaller ile motor suyu sıcaklığını hararet göstergesinde görmenizi sağlar.
Termostatın çalışma prensibi bütün araçlarda aynıdır. Sizin anlattıgınız gibi hızlanınca yani uzun yolda sıcaklıgın sıfıra inmesi termostatınızın arızalı oldugunu gösterir. Kısacası kaçırıyor demektir.
Termostatın Açık Kalması:
Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız. Bazı kişiler yazın aracın hararet yapmasını önlemek için aracın termostatını çıkartırlar.
Özellikle uzun yolda giderken hararet sabit hızda gitseniz bile yükselir düşer. Onun dışında fan açmayabilir veya hiçbirşey yokken de fan açabilir. Bu belirtilerden anlaşılabilir.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Radyatör Fan Müşürü Arızasında genel olarak parça değişikliği yapılır ve sorun kökten çözülmektedir. Eğer ki yüksek masraftan kurtulmak istiyorsanız parça tekrar kullanılabilir haldeyse tamir de ettirebilirsiniz.
Rampa aşağı inerken hararetin düşmesi normal bir durumdur. Çünkü rampa aşağı gaz vermeden iniyoruz ve silindirlerde yakıt yanmıyor. Isı kaynağı olmadığı için de sıcaklık düşüyor.
Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zamanla daha fazla ısınır ve hararet yükselir. Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir.
Hararet müşürü arızasını aşağıdaki belirtilerden anlayabilirsiniz: Hararet göstergesinin çalışmaması, Hararet göstergesinin yanlış değerleri göstermesi, Araba ısındığında göstergede yer alan motor sıcaklığının fazla düşük göstermesi.
Isı sensörleri, soğutucu sıcaklığını ölçer ve ECU'ya bilgi gönderir. Isı sensörü, kontrol ünitesinin motorun aşırı ısınmasını veya sıcaklıktaki olağandışı artışı belirlemesini sağlar. Araç üreticilerine bağlı olarak bu sensör, termostatın yanına veya içine monte edilir.
EMME HAVASI SICAKLIK SENSÖRÜ ARIZASI: BELİRTİLER
Bir hata kodunun kaydedilmesi ve muhtemelen motor arıza ışığının yanması Çalışma sorunları Daha düşük motor performansı Artan yakıt tüketimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri