Buna göre harcamalar; cari, yatırım ve transfer harcamaları olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılmıştır.
Kamu harcamaları terimi dar ve geniş anlamda kamu harcamaları olmak üzere iki şekilde tanımlanmaktadır. Dar anlamda kamu harcamaları, kamu hizmetlerinin bedeli olarak devlet ve diğer kamu tüzel kişilerin (belediyeler, il özel idareleri ve köyler gibi) yaptıkları ödemelerdir.
Reel harcamalar, cari harcamalar ve yatırım harcamaları olmak üzere ikiye ayrılabilir.
Transfer harcamaları, iktisadi, sosyal ve mali transfer harcamaları olmak üzere üçe ayrılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Buna göre harcamalar; cari, yatırım ve transfer harcamaları olmak üzere üç ayrı kategoriye ayrılmıştır.
Geniş anlamda kamu harcaması, devletin ekonomik ve sosyal anlamda üstlendiği tüm fonksiyonları yerine getirebilmek için yaptığı bütün işlerin maliyetine giren harcamaların toplamını ifade etmektedir. kamu kesimi birimlerinin yaptığı harcamaları da içine almaktadır.
1050 sayılı Kanunda bütçe türleri; 1- Genel Bütçe, 2- Katma Bütçe, 3- Özel Bütçe ve bunlara bağlı döner sermaye bütçesi, şeklinde düzenlenmiş ve söz konusu Kanunda öngörülmemiş olmasına rağmen uygulamada fon bütçeleri de tesis edilmiştir.
Sermaye giderleri, normal ömrü bir yıldan fazla olan mal ve hizmet alımları ile sabit sermaye edinimleri ve gayri maddi aktiflerin edinimi için yapılan, bütçe hazırlama rehberi ve bütçe kanunları ile belirlenmiş asgari değeri aşan ödemelerdir.
01- PERSONEL GİDERLERİ
Bu bölüm, kamu personeli ile kamu personeli olmasa bile bunlar gibi çalıştırılan veya hizmetinden faydalanılan kişilere veya diğerlerine bordroya dayalı olarak nakden yapılan ödemeleri kapsayacaktır.
Transfer harcaması, bir devletin yatırım yapmak veya reel çıkar elde etmek amacı olmadan, sosyal veya mali amaçlı yaptığı bir tür kamu gideridir. Bu tür harcamaların milli gelir üzerinde doğrudan bir etkisi olmaz.
Kamu harcamaları, kısaca, devletin mal ve hizmet alımları için yaptığı harcamalar olarak tanımlanabilir.
3) Verimli ve Verimsiz Transferler
Dolaysız Harcamalar; kişilerin gelirlerini doğrudan yardımlarla reel olarak arttırmayı hedefleyen harcamalardır. Örneğin, malul aylığı, emeklilik aylıkları, devlet borçları faiz ödemeleri, fakirlere yapılan yiyecek-yakacak yardımları vb.
Sosyal transferler, kişileri belirli risklere karşı korumak veya bu risklerin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla karşılığında cari bir hizmet beklenmeden yapılan primli, primsiz ayni ve nakdi ödemelerdir.
Kamu kesiminin borç verilebilir fonlar piyasasına sunulan kaynaklara olan talebini azaltması sonucu özel kesimin bu kaynaklardan daha fazla yararlanabilir hale gelmesine 'yer açma' (İngilizcesi crowding in effect) deniyor.
Fonksiyonel sınıflandırma; Kaynak tahsisi amacıyla değil harcamaların sınıflandırılması amacıyla geliştirilmiştir, Devlet tarafından yapılan işlerin türlerine odaklanmakta ve kamu hizmetlerinin genel kabul görmüş temel kategorilerini yansıtmaktadır.
Finansal yönetim, bir işletmenin ihtiyaç duyduğu fonların en uygun koşullarda bulunması ve uygun yatırımlarla değerlendirilerek kullanılması olarak tanımlanıyor. Organizasyonların varlığını sürdürebilmesi ve kâr marjı sağlayabilmesi ancak kaynaklarının verimli şekilde paylaştırılması ile mümkün oluyor.
03- MAL VE HİZMET ALIM GİDERLERİ
Faturalı olarak veya ilgili mevzuatına uygun şekilde belgelendirilerek alınan mal ve hizmet bedellerini kapsayacaktır. Devletin karşılığında herhangi bir mal veya hizmet almadığı karşılıksız ödemeler ile sermaye giderleri kapsam dışındadır.
Sabit yatırım tutarı arazi-arsa, bina-inşaat, makine ve teçhizat ile diğer (yardımcı makine ve teçhizatlar, ithalat ve gümrükleme giderleri, taşıma, sigorta ve montaj giderleri, etüt ve proje giderleri vb.) yatırım harcaması kalemlerinden oluşmaktadır.
Bütçe (eski Fransızca: bougette sözcüğünden), devletin, bir kuruluşun, bir aile veya bir kimsenin gelecekteki belirli bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerinin tümüdür. Devlet, satış, gider, üretim, genel yönetim gibi bütçe türleri vardır.
Bunlar; personel giderleri, sosyal güvenlik ve devlet primi giderleri, mal ve hizmet alım giderleri, faiz giderleri, cari transferler, sermaye giderleri, sermaye transferleri, borç verme ve yedek ödenek kalemleri.
Kamu kaynakları: Borçlanma suretiyle elde edilen imkanlar dahil kamuya ait gelirler, taşınır ve taşınmazlar, hesaplarda bulunan para, alacak ve haklar ile her türlü değerlerdir.
Harcama bir kaynağın belirli bir amaç için kullanılmasıdır. Toplam harcama ise tüketim harcamaları, yatırım harcamaları, devlet (kamu) harcamaları, ihracat ve ithalat harcamalarının toplamını ifade eden makro ekonomik bir terimdir. Harcamalar çoğu zaman tüketim ile karıştırılmaktadır.
Kişinin harcanabilir geliri 0 iken var olan ve dolayısıyla da harcanabilir gelirden bağımsız olan tüketime, otonom tüketim denir. Uyarılmış tüketim ise marjinal tüketim ile gelir düzeyinin çarpımına(cDPI) eşittir.
TÜKETİM HARCAMALARI ve TÜKETİM FONKSİYONU
➢ Makroekonomik anlamda tüketim harcamaları ise, bir ekonomideki tüm tüketicilerin (ev halklarının) belirli bir dönemde gereksinim duydukları mal ve hizmetleri satın almak amacıyla yaptıkları harcamaların toplamıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri