Tavşan, geyik, hamburger, taco, sandviç, sosis gibi et türleri ile de oldukça lezzetlidir. Hardalın et yemeklerinde kullanıldığı gibi sebze yemeklerinde de kullanılabilir. Patates, haşlanmış patates salatası, lahana, fasulye gibi yiyeceklerle beraber oldukça lezzetlidir.
Başlıca faydaları: Hazmı kolaylaştırmakta ve kabızlığı önlemektedir. Göğsü yumuşatan hardal otu öksürüğe de iyi gelmektedir. Ayrıca göğüs hastalıklarına iyi gelen bu ot bronşit ve de zatürreye de iyi gelir. Romatizma ağrılarına da iyi gelecek olan hardal otu, akciğer zarı iltihabında da iyileştiricidir.
Çok az bir miktar kullanılması gereken hardal otu, günlük hayatta kullanılmaktadır. Suya karıştığı zaman etkisini artıran bu bitki, etkisini kısa sürede göstermektedir. Uygun tozda hardalı suyla karıştırıp alındığında vücut için daha etkili hale gelmektedir. Gıda sektöründe az bir miktar hardal lezzeti artırmaktadır.
Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır, Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır.
Hardal tohumu yemeklerde nasıl kullanılır diyorsanız işiniz oldukça kolay olacak. Hardal tohumundan yaklaşık 1 kaşık alın ve bir cezve içinde haşlayın. Haşlanan hardal tohumunu salata ya da yemeklerde kullanabilirsiniz. Bu şekilde hem hoş bir tat elde ederseniz hem de yemeklerin sindirimini kolaylaştırmış olursunuz.
İlgili 30 soru bulundu
Bir tencerede doğranmış soğan ve sarımsağı katı yağda çevirin ve üzerine hardal otunu döküp çevirmeye devam edin. Ot kendini salmaya başladığında yumurtalarınızı kırın, üzerine tuz ve pul biber ekip pişirin. Kahvaltıda bile doya doya yiyebileceğiniz bu lezzetin keyfine varın.
Diyabet Kontrol Eder: Hardal yaprağı şeker hastaları için mükemmeldir. Çalışmalar, oksijensiz moleküllerin etkilerini nötralize etmeye yardımcı olan ve şeker hastalarında oksidatif stresin neden olduğu zararlara karşı koruyan bir hardal bitkisinin oksidasyon önleyici faaliyetlerini göstermiştir.
Diyabet hastası iseniz ve bunun için ilaç kullanıyorsanız siyah hardal tohumunu tüketmemeniz gerekir. Güçlü bir adet söktürücü özelliği olduğundan dolayı hamilelik riski olan ya da hamile olanların uzak durması gerekir. Alerjik reaksiyonlara yatkı kişiler de alerji riskine karşı siyah hardal tohumunu kullanmamalıdır.
Hardal acı ve keskin tadı ile bilinen lezzetli bir baharattır. Özellikle et yemeklerine çok yakışan bu lezzet, kırmızı veya beyaz et ile bütünleşerek harika tatlar ortaya çıkarmanızı sağlayabilir.
Dilimizde Hardal otu, Acırga, Eşek turpu, Manamıh, Manamuh, Mananık, Mananik, Tüppek ve Yabani hardal adları ile bilinmektedir.
Hardal otunu uzun süre haşlarsanız eğer fazla yumuşayacaktır ve dağılacaktır bu sebeple süreye dikkat ediniz, 5 dakika haşlayınız. Kaynar sudan soğuk suya alma sebebi otların şoklanarak pişmelerinin durmasını sağlamak ve renklerini daha canlı hale getirmek.
Hardal türleri
Hardalın acılığı, üretiminde kullanılan tohuma bağlıdır. Ne kadar çok kahverengi hardal tohumu kullanılırsa, elde edilen hardal o kadar acı olur.
Hardal tohumunun içerisinde B vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini yanı sıra bolca potasyum, demir, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller de yer almaktadır. Brassica familyasına mensup bir bitki olan hardalın, içerisinde yer alan ve bakla şeklini andıran tohumları bulunmaktadır.
Hardal otu, Akdeniz Bölgesi'nde doğada kendiliğinden yetişen beyaz hardal, yabani hardal ve siyah hardal olmak üzere 3 farklı türü olan şifalı bir bitkidir. Beyaz ve sarı çiçek açan bitkinin sürgün ve yaprak kısımları tüketilmekte olup bitki habitusu 20 cm ila 1.5 metreye kadar değişmektedir.
Benim önceden yapıp buzluğa koyduğum hardalım vardı, onu çıkardım. Daha önceden paylaşmıştım. Diğer yandan soğan ve kırmızı biberlerimizi doğrayıp kavuruyoruz. Üzerine haşlanmış hardalları ilave edip bir 3-5 dk pişiriyoruz.
Diyet menülerine uygun olacak şekilde hazırlanan hardal soslu yeşil salatayı; marul, roka, turşu ve hardal ile kolayca hazırlayabilirsiniz. Hem sade, hem de yemeklerin yanında servis edebileceğiniz yeşil salatayı, damak zevkinize uygun malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Yüksek Tansiyonu Önler
Hardal, kan akışını içerisinde potasyumla dengede tutar. Bunun sayesinde yüksek tansiyon kontrol edilebilir duruma getirilebilir. Ayrıca felç ve inme riskleri oldukça azalır.
Hardal Otu Hangi Mevsimde Olur? Çok sayıda tarla bitkisinde olduğu gibi hardal otu, Mart veya Nisan aylarında ekiliyor. Yetişme süreci bittiğinde kullanıma hazır gelebiliyor.
İnsan vücudu için son derece olan karaciğerin işleyişine önemli etkileri olan siyah hardal tohumu karaciğer zarının zarar almasını önler. El ve ayaklarda meydana gelen üşüme ve ısınamama sorunlarını ortadan kaldırır.
Siyah hardal tohumu nadir de olsa alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu reaksiyonlar arasında kaşıntı, deride döküntü kızarıklık vs bulabilmektedir. Fazla tüketildiği taktirde midede ülsere sebep olabilmektedir.
Sindirim sistemini düzenleyici etkisiyle bağırsak florasını onarır ve şişkinlik, kabızlık gibi şikayetleri azaltır.
3. Diyabeti kontrol altına alır. Şeker hastaları için oldukça fayda sağlayan hardal ile ilgili yapılan çalışmalar, oksijensiz moleküllerin etkilerini nötralize etmeye yardımcı olan ve diyabetiklerde oksidatif stresin neden olduğu hasarlara karşı koruyan anti-oksidasyon etkilerinin olduğunu göstermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri