Hardal bitkisi
Hardal tohumlarının öğütülüp su, limon ve zeytinyağı ile birleştirilmesi sonucunda hardal sosu elde edilir.
Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır.
Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır, Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır.
Zeytinyağı, limon suyu, sirke ve balı ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Suyun geri kalanını azar azar ekleyerek hardalın kıvamının yumuşamasını sağlayın. Zerdeçal ve muskat rendesini de ekleyip karıştırın. Hardalınız hazır!
İlgili 40 soru bulundu
Siyah Hardal Tohumunun Yan Etkileri
Uzun süre ciltte durduğunda cilt üzerinde tahriş ve kızarıklara sebep olabilir. Fazla tüketimi vücudunuza ödem olarak geri dönebilir. Kalp sağlığını negatif yönde etkileyebilir. Yüksek dozda tüketimi ishal, anemi ve solunum sıkıntılarına yol açabilir.
Değerli kardeşimiz, Tıbbi açıdan bir sakıncası olmadığı sürece, hardal yağı kullanmakta bir sakınca yoktur.
Diyabet Kontrol Eder: Hardal yaprağı şeker hastaları için mükemmeldir. Çalışmalar, oksijensiz moleküllerin etkilerini nötralize etmeye yardımcı olan ve şeker hastalarında oksidatif stresin neden olduğu zararlara karşı koruyan bir hardal bitkisinin oksidasyon önleyici faaliyetlerini göstermiştir.
Potasyum açısından çok zengin olan siyah hardal tohumu ilk olarak kan akışının dengesini sağlar. Dengelenen kan akışı felç ve inme gibi ani rahatsızlıkların önüne geçer. İnsan vücudu için son derece olan karaciğerin işleyişine önemli etkileri olan siyah hardal tohumu karaciğer zarının zarar almasını önler.
Hardal tohumu kan basıncını kontrol altına alır ve aniden yükselip düşen tansiyonu dengeler.
Bugün dünya hardal tohumlarının hemen hemen tamamı Kanada'da üretilmektedir. Dijon ise Fransa'nın ünlü Bordo bölgesindeki üzüm suyu üretimini, potasyumlu toprakları sayesinde şaraba dönüştürmektedir.
HARDAL OTU TÜRKİYE'DE NEREDE YETİŞİR? Hardal otu dünyanın birçok farklı ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de yetişen bir ot türü olarak öne çıkıyor. Bu bağlamda özellikle Akdeniz Bölgesinin farklı şehirlerinde ve kıyı alanlarında yetişen bir bitki türüdür.
Hardalın acılığı, üretiminde kullanılan tohuma bağlıdır. Ne kadar çok kahverengi hardal tohumu kullanılırsa, elde edilen hardal o kadar acı olur.
Çok ince bir toz olan zerdeçalın tadı aslında biraz hardala benziyor. Hardal yemiş olmalısınız. Hafif bir yakıcı özelliği vardır. Hardalın hiç yakmayan ama yine de acı halini hayal edin.
Hardal bitkisinden elde edilen hardal tohumu, metabolizmayı ateşleyen bir baharattır. Hardal bitkisi kas hücrelerini uyarır ve dayanıklılığı arttırarak, kas kütlesinin çoğalmasını sağlar. Siz de düzenli beslenerek, yağ yakımını hızlandırarak, kas kütlenizi arttırabilirsiniz.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Hardal yağı sağlık açısından birçok faydası olduğu bilinen bir yağdır. Hardal yağının faydalarını şu şekilde açıklayabilir: - Kötü kolesterolü düşürür.
Hardal en çok et yemeklerinde tercih edilse de patates ile yapılan çeşitli tarifler ile de oldukça uyum sağlayan bir baharattır. Haşlanmış patates ile hazırlanan salatalara hoş bir lezzet katarken, patates kızartmaları içinse leziz bir sos olarak kullanılır.
Siyah hardal tohumunu ciddi sağlık sorunları olan kişiler, emzirme döneminde olan anneler, hamile kadınlar, karaciğer sorunları olan kişiler tüketmemelidir. Bu tohumun sağlık için faydası olduğu kadar zararı da bulunmaktadır.
Kekik, Tarçın, Adaçayı ve Karanfil
Sadece bir kuru tarçın çubuğu yüzde 18 fenol içerir. Bu baharatın diyabetli (özellikle tip 2) kişiler için ideal olmasının nedeni budur. Kan şekerini düşürmek için uzmanlar günde 1 çay kaşığı tarçın alınmasını tavsiye ediyor.
Sarı veya siyah hardal tohumu faydaları ile iştahsızlık son bulabilir. İştah açan kokusu ile yeme bozukluğunu iyileştiren hardal tohumu, kilo alma problemi yaşayan kişileri de sevindiriyor. Düzenli olarak tüketilen hardal tohumu, kısa süre içinde daha zevkli ve sağlıklı şekilde yemek yedirecektir.
Diyanet İşleri Bakanlığı'nın yayımladığı Dini Bilgiler İlmihali'nde 2. Ciltte 34. sayfada yer aldığı gibi, geyik eti helal kabul edilen kara hayvanları arasında yer almaktadır.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Buruk, hafif acı, hafif de ekşi bir tada sahip olan hardalı evde yapmak da mümkün aslında. Dışarıdan hazır alınanla aralarında dağlar kadar fark olacağının da altını çizelim. İçinde taneleri olan nefis bir dijon hardalı yapmak için tane ve toz hardala, ekşiliği için de sirkeye ihtiyacımız var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri