Elif ( ): harekesiz bir önceki harfin harekesi üstün ise, o harfi bir elif diyecek kadar uzatarak okutur. Harf kalın ise “a” sesiyle, ince ise “e-a” arası bir sesle uzatarak okutur. 2.
Üstünlü bir harften sonra görebileceğimiz harekesiz Elif(ا) harfi kendinden önce gelen harfi bir elif miktarı uzatır. Harekesiz Elif, kalın harfleri "a" sesiyle, ince okunan harfleri ise "e" sesi ile (daha da doğrusu a ile e arasında %70 e'ye meyilli) bir sesle uzatarak okutur.
Harekesi olmayan elif harfi, kendinden önceki fetha harekeli harfi; harekesi olmayan vav harfi kendinden önceki dammeharekeli harfi; harekesi olmayan ya harfi de kendinden önceki kesraharekeli harfi uzatarak okutur. Buna meddi tabii denir.
Mahreç - Fonetik. Elif harfi (harekeli iken Hemze) harekesine göre a ile e, ı ile i veya u ile ü arasında sesler veren bir harftir.
Harekesiz Elif ( ا ), üstünlü bir harften sonra geliyorsa bu harfi bir elif miktarı uzatır. Eğer üstünlü harf inceyse e sesi doğrultusunda, eğer harf kalınsa a sesiyle uzatarak okutur.
İlgili 21 soru bulundu
1. Elif ( ): harekesiz bir önceki harfin harekesi üstün ise, o harfi bir elif diyecek kadar uzatarak okutur. Harf kalın ise “a” sesiyle, ince ise “e-a” arası bir sesle uzatarak okutur.
Yani med (uzatma) özelliği bizzat harfin kendisinden dolayıdır. Ardından gelen herhangi bir sebebe dayanmaz. Uzatma miktarı bir elif yani iki hareke kadardır.
Hareke (Arapça: حركات, okunuşu: Ḥarakāt), Arap alfabesindeki ünsüz harflere ünlü özelliği kazandırmak için kullanılan ek işaretlere denir. Arap alfabesinde sadece ünsüz harfler ve uzun okunan ünlü harfler (a, u, i) içerdiği için kısa ünlü sesleri için değişik harekeler geliştirilmiştir.
Hareke (Arapça:حركة) Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Ebû Bekir'in emriyle Kur'an âyetleri bir araya getirilmiş, Hz. Osman döneminde mushaf nüshaları çoğaltılıp çeşitli merkezlere gönderilmiş, daha sonra bu hatalı okumaları büyük ölçüde önleyen noktalama ve harekeleme işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Elif-lam Takısının Okunuşunu Öğrenelim. (Izhâr-ı Kameriyye)
“Elif-lam” takısından önce herhangi bir harekeli harf yoksa “el” ( ) takısını okuruz. “Elif-lam” takısından önce herhangi bir harekeli harf varsa “lam” cezmli okunur, “elif” okunmaz.
Hemze, ses, isim ve şekil olarak bağımsız bir harf olmasına rağmen elif harfi ile bağı hiç kopm am ıştır.
Harf-i med (uzatma harfi) Elif Elif harekesiz olup, kendinden önceki harfin harekesi üstün (fetha) olacak. Kendinden önceki ince harfi ''a-e'' arası sesle; kalın harfi ''a'' sesi ile bir elif miktarı uzatır.
Arap alfabesindeki tüm harfler sessizdir ve kendi başına okunmaz. Harfler, altına veya üstüne gelen aşağıdaki işaretlerle seslendirilirler. Bu işaretlere hareke denir, harekeler 3 tanedir.
Harekeler üç çeşittir. Bunlar üstün, esre ve ötre diyerek isimlendirirler. Kur'an harflerinde Türkçedeki (a, e, i, u, ü) sesli harflerin yerini üstün, esre, ötre harekeleri alır.
İki çeşit med vardır.
Bir kelimede harfi med bulunup sebeb-i med bulunmazsa ve med harfi geçiş odağında değilse Medd-i Tabiî (Aslî med, Zâtî med) olur. رَبُّنَا اللهُ ifadesinde medden bahsedilemez. Çünkü med harfi olan elif (ا) geçiş odağında olduğu için med vazifesi görmez.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur.
Arap harfli Türkçe metinlerde doğru heceleme maksadıyla ve ünlüleri daha iyi ifade edebilmek için hareke denilen birtakım işaretler kullanılmıştır. Hareke, ünlünün düzlük-yuvarlaklık niteliğini kısmen ortaya koyarak metinlerin daha doğru okunmasında araştırıcılara yol gösterir.
Tenvin içinde iki nokta kullanıldı. Esved'in ögrencisi Nasr ibnu Asım (89/708) de harfleri harekeledi. Kimi tarihçiler bunu yapanın Basralı Yahya ibnu Ma'mer (129/746) olduğunu söylerler. Kur'an imlasında son düzenleme Halil ibnu Ahmed (175/791) tarafından gerçekleştirildi.
Arap yazısındaki harflerin üstüne veya altına resmedilen alâmetlerin yani nok- ta ve harekelerin aslını, ve bu mevzûda “nakt ve şekil (noktalama ve harekele- me) ilmi” diye bir müstakil disiplinin oluştuğunu günümüzde bilen sayısı oldukça azdır.
Kalan harfler Arap alfabesine aittir. Sesli harfler ve harekelerin yerine vav و, elif ﺍ , he ه ve ye ی harfleri kullanılmıştır. Arap harflerinin bazıları kelimenin başında, ortasında ya da sonunda kullanıldığında farklı şekillerde kullanılır.
Osman (r.a.) zamanında çoğaltılan Mushaflar, harekesiz ve noktasız olarak yazılmıştı. Bunun gerekçesi de Kur'an'ın çeşitli kıraat vecihlerine göre harekesiz ve noktasız metinde okunabilmesini sağlamaktı.
Yatay Çizgi. Harfin üzerine gelen yatay çizgi, üzerinde bulunduğu harfi dört elif miktarı uzatır.
Med harfinden sonra ârız sukûn bulunursa oluşan tevcid kuralına medd-i ârız denir. Sükûn-u Ârız yok. Not: “Vakıf olan her yede Medd-i Ârız olur.” anlayışı yanlıştır. 'Harf-i med' veya 'sükûn-u ârız' dan biri eksik olursa meddi arız olmaz.
Hadis anlamında kullanılan bir terim. Sözlükte “bir şeyin artığı; kılıç darbesi” gibi anlamlara gelen eser kelimesinin çoğulu âsâr ve usûrdur. Aynı kökten türeyen Kur'an'daki esâre kelimesi de (el-Ahkāf 46/4) “bilgi artığı” demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri