Harem Ağası-Hadım Ağası veya Kızlar Ağası diye anılan bu görevliler I.Mehmed devrinden itibaren Osmanlı'da görülmektedirler.
Valide Sultan; Padişahın annesi. Haremi yönetir.
Haremin başı, her şeyin başı olan padişahtı… Fakat bu hakkının kullanılmasını, Kızlar Ağası, ya da Harem Ağası denilen 'Darüssaade Ağası'na bırakmıştı.
Harem halkı; hükümdarın annesi olan valide sultan, padişahın bekâr kızları, belli yaşın altındaki şehzadeler, padişahın aile hayatı sürdürdüğü kadınlar, harem ağaları, ustalar, kalfalar ve cariyelerden oluşmaktaydı. Haremin en yüksek statülü kadını valide sultandı.
Harem de padişahın sorumluluğundaydı. Ancak padişahın haremle ilgili haklarını “Kızlar Ağası”, ya da “Harem Ağası” denilen iğdiş edilmiş bir erkek kullanırdı. Kızlar Ağası sadece padişahtan ve sadrazamdan emir alırdı. Kızlar Ağası, genellikle Mısır'da yetiştirilmiş, sonra da iğdiş edilmiş bir Arap olurdu.
İlgili 15 soru bulundu
Hünkârın yatağına aldığı cariye “Haseki” adıyla anılır, bunlardan “gözde” olan “Padişahın kadını” olurdu. Çocuk doğuran haseki “Şehzade annesi “ olarak ayrıcalık kazanır, onun maaşı arttırılırdı.
Osmanlı'da Harem-i Hümayun, devlet adamları yetiştiren Enderun mekteplerine paralel bir kurumdu. Osmanlı haremine alınan hadım erkek hizmetçiler (tavaşiler) iki gruba ayrılmaktaydı: ak hadımlar ve siyah hadımlar.
Hadım Ağaları haremdeki bütün işlerin sorumluluğuna sahiptiler. Gerektiğinde padişahla dahi görüşürlerdi. Haremdeki kadınların giydikleri kıyafetinden, yeni cariye alınmasına kadar her türlü iş hadım ağasından sorulurdu. Özellikle 16.asırdan sonra önemleri daha da arttı.
Haremde hizmet görecek ağalar için pek çok şekilde hadım şekli vardı fakat en çok tercih edileni Muhteşem Yüzyıl dizisinde gösterildiği gibi orak biçimli bir bıçakla testislerin ve penisin tamamen kesilmesiydi.
Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü. PADİŞAHLAR CARİYELERİ NASIL SEÇERDİ? Cariyeler, Kızlar Ağası olarak adlandırılan kişi tarafından özel bir sınava tabii tutulurdu. Başarılı olan cariyeler sonrasında Kızlar Ağası tarafından isimleriyle çağrılırdı.
Haremde padişahın yakın hizmetindeki cariye kadınlara "hünkâr hasekisi" denmekteydi. Padişahtan erkek çocuk (şehzade) dünyaya getiren hünkar hasekilerine ise haseki sultan denirdi.
Başhaznedar Usta
Hünkar Kalfası olarak da bilinir ve Haremde yaşayan bütün kalfalara, cariyelere ve öteki ustalara hükmederdi. Valide Sultan, Kadın Efendi ve Sultan'dan sonra haremin en nüfuzlu kadınıydı. İlk beş haznedar önemliydi.
Selim ve Nurbanu'nun oğlu Murat, II. Selim'in ölümüyle Osmanlı padişahı olur ve Nurbanu hayatına “Valide Sultan” olarak devam eder. Böylece Hürrem'den sonra uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu'nu kapı arkasından yönetir.
Şehzade zevcelerine resmen “hanımefendi” denirdi.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor.
Ak Hadımlar: Osmanlılar genişleme zamanında ak hadımları daha çok esirlerden sağlıyorlardı. Macarlar, Almanlar, Slavlar daha sonraları Gürcü, Ermeni ve Çerkezlerden hadım olanlar satın alınarak temin edilen bu hadımlara ak ağalar adı verilmekteydi.
Genellikle, yöneticiye fiziksel erişimin büyük etkiye sahip olabileceği bir kraliyet sarayının hizmetkarlarını daha az tehdit edici kılmak için hadım edilmiş hizmetkarlar, hadım veya köleler olurdu.
Kişinin cinsel faaliyette bulunma ve üreme yeteneğinin tamamen sonlandırılması yahut geçici bir süre durdurulması anlamına gelen kastrasyon (hadım etme) , aşağıda ifade edeceğimiz üzere, cerrahi bir işlemle yahut bedene ilaç zerk etmek suretiyle gerçekleştirilebilir.
Bîrun, Osmanlı saray teşkilatında "dış saray" olarak adlandırılan ve önemli saray çalışanlarının bulunduğu yönetici bölümüdür. Bîrun bölümündeki görevliler arasında yeniçeriler, doktorlar, terziler, bekçiler mevcuttu.
Penisin kökündeki kanala gümüş bir iğne yahut metal bir çubuk sokulur ve idrar akışı geçici bir süre için durdurulurdu. Yara, iltihabı ve kanı emmesi için soğuk su içine yatırılmış kâğıtlarla kapatılır ve üzeri sarılırdı. Sargı tamamlanınca, hadım hemen yürütülür ve daha sonra yatırılırdı.
Hem dönem kaynaklarında hem de yaşayan hazinelerimizden bizlere nakledilmektedir. Kadına hanımefendi, erkeğe beyefendi denilirmiş, yaşlıya efendi veya efendibaba diye hitap edilirmiş. Dosta arkadaşa candan hürmet gösterilir, incinmesin diye naif kelimelerle söz söylenirmiş.
Sancakta bulunan şehzadelere Çelebi sultan denirdi. Osmanlılarda şehzadeler on - onyedi yaşına geldiklerinde sancaklara gönderilir, lala dediğimiz çok tecrübeli bir devlet adamının gözetiminde hem işleri yürütür hem de yetiştirilirlerdi.
Haseki'nin anlamı padişahın en gözdesi anlamına geliyordu. Yani şehzade doğurmayan cariyeler de haseki olabiliyordu. Hasekiliğe yükselen cariyelere samur kürk giydirilirdi. Ayrıca kıymetli taşlardan yapılmış taç da takarlardı.
Kitapta, padişahların istedikleri cariyelerle birlikte olmadıklarının da altı çizilerek, “Harem idaresi valide sultanın elindedir. Babadan oğula geçen bir saltanatta, padişahın her önüne gelen insanla birlikte olmasına izin verilmez, İslam dini de buna müsaade etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri