Matematiğin babası sayılan Müslüman bilgin Harezmi'ye insan nedir diye sormuşlar. Demiş ki; İnsan güzel ahlaklı ise = 1eder. Yakışıklı ise buna bir sıfır ekleyin = 10 eder.
"Yek katre-i hûnest, sâd hezârân endîşe" cevabını vermiş. Yani birkaç damla kan ve bin bir endişe.... "Sadî-i Şirazî'ye sormuşlar: — "İnsan nedir?" diye — "Yek katre-i hûnest, sâd hezârân endişe." diye cevaplamış. Yani, bir damla kan ve bin bir endişe."
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Matematiğin bir "belirtici disiplin" olarak incelenmesi, MÖ 6. yüzyılda "matematik" terimini "eğitim konusu" anlamına gelen eski Yunanca μάθημα'dan (mathema) türeten Pisagorcularla başlar.
“İnsan hem yapan, hem bozan, hem seven, hem kıran bir varlıktır.” Bir 'insan', psikolojik gelişim standardı, akıcı ve tutarlı konuşma gücü, oturma, ayakta durma, bir şeyler yapma veya bir şeylere neden olma özellikleriyle ortaya çıkan Homo sapiens türünün bir üyesini ifade eder.
İlgili 28 soru bulundu
Kendi kararları doğrultusunda bir hayatı yaşadığını anlamaktır insan olmak. İnsan olarak doğduktan sonra insan olarak kalmayı seçmek ve bu seçimin gereklerini yapma iradesini gösterebilmektir. Deneyimleriyle sorgulayan ve bütün varlıkların içinde var olduğunun bilincinde evrimleşen varlıktır.
Muhyiddin Abdal, XVI. yüzyılda: "İnsan insan derler idi, insan nedir şimdi bildim. Can can deyu söylerler idi, Ben Can nedir şimdi bildim. Kendisinde buldu bulan, bulmadı taşrada kalan.
Muhyidin Abdal'ın "İnsan İnsan" adlı şiiri Fazıl Say tarafından bestelendi ve İlk Şarkılar albümünde yer aldı.
İnsanı ve haklarını zalimce kuşatanların, körleşmeyi, sağırlaşmayı ve dilsizleşmeyi vaaz eden, insanı siyasal, dinsel, ekonomik ve düşünsel köleleşme çağrılarına, Muhyiddin Abdal'ın nefesiyle, “İnsan insan derler idi/İnsan nedir şimdi bildim/Can can deyu söylerlerdi/Ben can nedir şimdi bildim” demektir.
SERENAD BAĞCAN & FAZIL SAY - İnsan İnsan - YouTube.
Felsefe bilimi göre insan, düşünen bir varlık olarak görülmektedir. İnsan her şeyden önce bir canlı organizmasıdır. Bir insanı, diğer canlılardan ayıran şey insanın evrim süresi boyunca dilini değiştirmesi, konuşmaya başlaması, dünyayı kavrayabilmesi ve bu nedenle kavramsal düşünmesi ayırmaktadır.
Allah'ın her mertebedeki tecellilerine mazhar olan insan anlamında tasavvuf terimi. İnsanın doğuştan sahip olduğu bütün özelliklerini ifade eden bir terim. İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan temyiz gücü, düşünme ve anlama melekesi. İnsanın hayatiyetini sağlayan, idrak edici ve bilici unsuru.
İnsan merak eden, öğrenme ihtiyacında olan bir varlıktır. Hem kendini hem de kendi dışındaki dünyayı anlamak ister. Elde ettiği bilgiler de onun çevresine uyumunu kolaylaştırır. İnsan yalnızca çevresini, dış dünyayı değil, kendisi ile ilgili olayları da merak eder.
İnsan sosyal yönden toplumun bir üyesi, yapıtaşıdır. Bu yönüyle insan toplumsal bir varlıktır. Bir toplumun içinde doğar, bir toplumda yaşar, o toplumun kültürünü alır, aile mesleksel birlikler gibi toplumsal birlikler oluşturur.
SOKRATES: İnsan, sorgulayan hayvandır. PLATON: İnsan, toplumsal hayvandır. ARİSTO: İnsan, düşünen hayvandır. SEPTİKLER: İnsan, şüpheci hayvandır.
-Aristoteles'e göre insan, ruh ve beden olmak üzere iki ayrı öğeden oluşan bir varlıktır. Beden madde, ruh ise onu biçimlendiren, ona “insan” niteliği kazandıran formdur. Bu nedenle yaşamın ilkesi olan ruh amaç, beden ise araç konumundadır.
İdeal insanın ahlakı Allah'ın ahlâkıdır. Hiçbir değer ve ülkü Allah'ın yerini tutamaz. İdeal insan tıpkı Hz. Muhammed gibi, yalnız ve ancak Allah'a tapınan ve ondan yardım dileyen, başka insan fert ve gruplarına boyun bükmeyen insandır.
Varlık âleminin yaratılış sebebi olan insan1, ilahi bir cevhere sahip olması yönüyle gaye varlıktır. Bir taraftan fizik diğer taraftan metafizik âlemin unsurlarını kendisinde barındırdığı için eşref-i mahlûkât olarak isimlendirilmiştir.
Görmek, görme gücü: İnsan kelimesinin bu anlamı, Nîsâ Suresi 6. ayette fiil halinde kullanılmıştır. İnsan, bakma ve görme gücü kuvvetli bir varlıktır. Yaratıcı ve erdirici gözlemler yapabilme gücü insanda öne çıkan güçlerden biridir. Belki de bunun için olacak insan sözcüğü "göz bebeği" anlamına da gelmektedir.
Felsefî antropoloji de denen insan felsefesi, bir yandan bilimlerin geliştirdiği bilgilerden yararlanarak belirgin bir insan fikrini şekillendirmeye, bir yandan da doğa bilimleri ile insan bilimleri ya da manevi bilimlerin sonuçlarını birbirine bağlamaya çalışan daha çok antropoloji merkezli bir felsefe disiplinidir.
Arapça ins kelimesinden türetilmiştir. "Beşer, insan topluluğu" anlamına gelen ins, daha ziyade insan türünü ifade etmekte olup bu türün erkek veya dişi her ferdine insî/enesî yahut insân denmektedir. Kelimenin aslının "unutmak" mânasındaki nesyden insiyân olduğu da ileri sürülmüştür.
İdealizmin insan anlayışına göre; insan, akıllı bir hayvandır. Bedeni nesneler âlemine; ruhu ise idealar âlemine aittir. Bedeni ölümlü, ruhu ise ölümsüzdür (Arslan, 2005; Sönmez, 2011). İdealizm ile yönetim teorileri açısından ilişkilerin kimileri Platon'un görüşleri odaklıdır.
FAZIL SAY & SERENAD BAĞCAN - İLK ŞARKILAR - İNSAN İNSAN - MUHYİDDEN ABDAL - YouTube.
Semicenk - Herkes Gibisin - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri