Rızai taksim ise; ancak paylı mülkiyetin sona ermesi kaydıyla, paylı mülkiyete konu olan taşınır ya da taşınmazlar için söz konusu olan bir hukuki işlem olup pay sahipleri, söz konusu malın hangi alanlarını kimin kullanabileceğini kendi aralarında yazılı bir şekilde belirleyebilirler.
Rızai taksim, paydaşların ortak rızası ile gerçekleşir ve yasal prosedürler çerçevesinde resmi olarak tescil edilir.
Rızai taksim sözleşmesi sayesinde, gayrimenkulün hangi bölgesinin hangi hissedara ait olduğu net bir şekilde belirlenir ve bu da mülkiyetin idaresini ve kullanımını daha etkin bir şekilde sağlar. Böylelikle taraflar arasındaki işbirliği artarak ve gayrimenkulün sürdürülebilir yönetimi kolaylaşmaktadır.
Hissedarlar isterlerse kendi aralarında yazılı bir sözleşme yaparak da paylaşıma karar verebilirler ki bu yol, ispat açısından daha garanti olacaktır. Uygulamada buna fiili / rızai taksim sözleşmesi denilmektedir.
Rızai taksim anlaşmasının yapılabilmesi için tapu siciline kayıtlı bir taşınmazın varlığı, tüm pay sahiplerinin katılımı ve yapılan taksim neticesinde her pay sahibine taşınmazın bir bölümünün verilmesi gerekir. Ancak taksimde paylaşılan taşınmaz malların değerlerinin eşit olması şartı aranmaz.
İlgili 40 soru bulundu
Bu rızai taksim akdinin aynen bu şekilde tapuya tescilini talep ettiklerini ve bunun için işlemlere onay verdiklerini kabul ve taahhüt ederler. İşbu rızai taksim sözleşmesi taşınmaz malikleri taşınmaza sahip olduğu sürece süresiz olarak geçerlidir.
Bu ifadenin resmiyette herhangi bir karşılığı yoktur çünkü hisseli tapuyla satın alınmış bir mülkün üzerinde her ortağın eşit hakkı bulunur. Yani “Rızai Taksim Sözleşmesi” denilen bu anlaşmanın tapuya yansıyan herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
İlgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden, İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde binde 11,38 oranında tapu harcı tahsil edilir.
Rızai taksim sözleşmeleri de ortaklığın giderilmesi (izaleyi şuyu) davasının açılmasına engel teşkil etmez. Noter huzurunda bu rızai taksim sözleşmesinin tesis edilmiş olması ve tapuya tescil edilmesi de bu davayı bertaraf etmez.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Rızai Taksim Sözleşmesi Tüm Mirasçıları Bağlar mı? Rızai paylaşım, mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar.
Tüm hissedarlar anlaşması halinde, bölünme işlemi için tapu dairesine başvururlar. Tapu dairesi taşınmazı hissedarların paylarına göre ayırır. Ancak tüm hissedarlar anlaşamazsa, bir izale-i şuyu davası açılarak taşınmazın satışa zorlanması da mümkündür.
Hisseli Tapuda Habersiz Satış Nedir? Hisseli tapu pay sahibi, kendi payını dilediği bir zaman dilediği bir kişiye satabilir. Diğer hisseli pay sahiplerinin rızası ve bilgisinin olmasına gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla hisseli tapu sahibi paydaş, diğer paydaşlardan habersiz kendi payını satabilecektir.
Hisseli Tapu Satışı Nasıl Engellenir? Hisseli tapu satışını engellemenin yolu, hissedarlar arasında bir anlaşma yapmaktır. Hissedarlar, mülkün ortaklaşa kullanımı ve yönetimi konusunda bir sözleşme imzalayabilirler. Bu sözleşmede, hisselerin nasıl ve kimlere satılabileceğine dair hükümler belirlenebilir.
Tarafların anlaşarak yaptıkları taksime rızai taksim, hâkim kararı ile yapılan taksime ise kazai taksim denir.
Hisseli tapu dışardan birine satılabilmesi için hisseli taşınmazlarda her bir hissedarın diğer hissedarların rızasını alması gerekir. Taşınmazın diğer sahipleri, bir hissenin dışardan bir kişiye satılmasını onaylaması gerekir. Ayrıca, bu satış işlemlerinin noter aracılığı ile gerçekleştirilmesi gerekir.
Yani, dava açıldıktan sonra, parselin hisseleri oranında bölünmesi, yani hisselerin satılmaması için hissedarlardan birinin aynen paylaşma istemesi yeterlidir. Kanun, ortaklığın öncelikle aynen paylaşma suretiyle giderilmesini öngörmüştür.
Miras Taksim Sözleşmesinden Sonra Ortaklığın Giderilmesi Davası Açılabilir Mi? Mirasçılar tarafından geçerli bir şekilde miras taksim sözleşmesi akdedildiyse miras bırakanın vefatından sonra terekeye konu olan mallar yönünden ortaklığın giderilmesi davası ikame edilemez.
Ortaklığın giderilmesinin kanunen mümkün olmaması (kat mülkiyeti bakımından), Davaya konu malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması gibi hallerde izalei şuyu sağlanamaz. Ortaklardan biri bu durumu ileri sürdüğü takdirde, ortaklığın giderilmesi engellenecektir.
Tapu harcı hesaplaması toplam satış bedelinin yüzde 4'ü olacağından 2 milyon TL satış bedeli olan gayrimenkul için 80 bin TL harç bedeli tahakkuk ettirilecektir. Yasa gereği yüzde 2'sini alıcı yüzde 2'sini ise satıcı ödemelidir.
Miras kalan evin mirasçılar arasında geçerli bir “paylaşım sözleşmesi” ile paylaşılması mümkündür. Anlaşma sağlanması halinde mirasçılar tarafından paylaşım sözleşmesine dayanarak miras tapu işlemleri gerçekleştirilebilir.
Müstakil ev, apartman dairesi, bina veya arsa gibi tüm taşınmazlar için tapu harcı oranı aynıdır ve 2024 yılı içi için geçerli olan oran %2'dir. Harçlar Kanunu ekinde yer alan 4 sayılı tarifede zaman zaman değişiklikler yapılabilmekte ve farklı oranlar uygulanabilmektedir.
Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu belli değildir. Taşınmazın bütün bölümlerine tüm hissedarlar ortaktır. Bu nedenle tüm hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varmadığınız sürece, gayrimenkulün bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değilsinizdir.
Hisseli tapunun müstakil tapuya dönüştürülmesi için yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bu düzenlemelere göre birkaç seçenek mevcuttur. Öncelikle, taşınmazda hissesi olan kişiler tüm hisselerini üçüncü bir kişiye satarak tapuda devir edebilirler. Bu durumda yeni malik yani mal sahibi tek tapuya sahip olur.
Emlak literatüründe ise muvafakatname; bir kimsenin oturduğu evi satmak istediğinde eşinden alması gereken belgeyi ifade eder. Medeni Kanuna göre bu belge olmadığı takdirde yapılan herhangi bir satış geçersiz kılınır. Bu işlem için söz konusu muvafakatnameler noterde düzenlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri