Bu haliyle Haribo'nun Türkiye'de üretilen ürünlerinde Helal sertifikalı Sığır jelatini kullandığını anlıyoruz.
Almanya başta olmak üzere, Türk ve müslüman nüfusunun çok olduğu Avrupa ülkelerinde satışa sunulan Helal Haribo ürünleri, Haribo Türkiye üretimi olup, sadece helal sığır jelatini kullanılmaktadır. Üretilen Helal Haribo'lar domuz jelatini içermediği için müslümanlar tarafından tercih edilmektedir.
"Haribo, gelatini domuzdan ve değişik kaynaklardan elde etmektedir. Bu şekilde olması özel bir ağız hissi yani ağızda parçalanabilmesi, ısırma ve çiğneme hissi vermektedir. İşte haribo, bu özellikleri bitkisel gelatin ile elde edemiyor."
HARIBO Türkiye'de üretim, helal standartlarına uygun yapılmaktadır.
HARIBO Türkiye olarak, üretim zincirimizde, Helal ürün sertifikası bulunan hammaddeleri kullanıyoruz. Hadımköy'de bulunan HARIBO Türkiye fabrikamızda, %100 sığır jelatini ile helal üretim yaparak ürünlerimizi yaklaşık 60 ülkeye ihraç ediyoruz.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer jelatin içeren gıda maddesinin jelatini, inek, sığır ve koyun gibi şer'an tüketilmesi caiz olan hayvanlardan üretilmiş ise, bu gibi jelatini ihtiva eden gıda maddelerini tüketmek şer'an caizdir; ”helal damgasını“ taşıyan bazı şekerlemeler gibi. Nitekim üretildikleri ana madde de zaten şer'an caizdir.
Hayır; Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir ham madde kullanılmamaktadır. Tüm ham maddelerimizi Helal ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz. Satın aldığımız her parti sığır jelatini de helal belgeleriyle birlikte fabrikamıza teslim ediliyor.
İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
Sığır jelatini üretiminde yalnızca sığırlardan elde edilen kolajen, kemik, deri ve dokular kullanılır.
Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarında et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Tüketici soruyor; Türkiye'de her yıl kesilen 1 Milyon domuz nerede kullanılıyor? Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere 'kıyma' şeklinde satılıyor.
1- Aşırı miktarda jelibon tüketimi dişlerde çürümeye yol açıyor. 2- Sürekli yemek alışkanlık yaptığından psikolojik problemler ortaya çıkıyor. 3 - Şeker iştahı kestiği için düzenli beslenme sorunu ortaya çıkıyor. Çocuklarda obezite gelişmesine neden olabiliyor.
İçerisinde sığır jelatini bulunduran jelibonlar, aşırı miktarda şeker bulundurmasıyla kansere davetiye çıkartıyor. Katkı maddelerinin yoğunlukta olduğu bu yumuşak şekerler, insan sağlığını ciddi bir şekilde riske atıyor.
İnce saydam ve parlak bir maddedir. Sığırdan ve domuzdan elde edilir ve gıda sektöründe kullanılır. Jelatin genellikle gıdaların uzun süre kullanımını sağlar ve ayrıca sıvı gıdaların daha kıvamlı bir hale gelmesini sağlar. Birçok sıvı madde jelatin sayesinde jel hale gelebilir.
Örnek olarak Jelatin(E441) domuz yada sığır veya diğer hayvanların kemik ve deri artıklarından, Karmin(E120) kırmızı bitten, Şellak (E904) yine bir bit türünden, Kasitin (E920) insan at veya domuz kılından, Rennin sığır ve davar midesinden, Pepsin domuz midesinden elde edilmektedir.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
HARIBO'nun bağırsak emilimine ve florasına zararı var mı? Hayır. ürünlerimizin temel bileşenleri sığır jelatini ve şekerdir. Bu maddelerin de bağırsak florasına ya da sindirime bir zararı olduğu şimdiye kadar tespit edilmemiştir.
Şöyle ki Jelibon'ların formülünde tam 15 farklı aminoasit bulunuyor ve böylelikle vücut kansere karşı direnç kazandığı gibi mikroplara karşı da daha dayanıklı hale geliyor. Jelibon'larda kullanılan ve hayvanlardan elde edilen jelatin maddesi ise özellikle kemiklere ve eklemlere büyük bir fayda sağlıyor.
Kıvam veren ve tüketim ömrünü uzatan jelatinlerin bir türü de sığır jelatinidir. Dünya genelinde üretilen jelatinlerin neredeyse %60'ı domuzdan elde edilmektedir. Kalan pay ise sığıra verilmiştir.
Jelatin, hidrofilik bir gıda olması sebebiyle vücuttaki sıvıyı çeker ve emer. Bu şekilde yararlı olan mide suyunu saklar ve sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Kemiklerimize olan faydasından da bahsedelim… Jelatin içerdiği kalojen ile kemiklere oldukça faydalıdır.
Domuz da (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilip etinin haram kılındığı Kur'ân-ı Kerîm'de açıkça belirtilmiştir: "Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı" (el-Bakara 2/173; en-Nahl 16/115; ayrıca bk. el-Mâide 5/3; el-En'âm 6/145).
Mâlikî mezhebi içinde azınlıkta kalan bir görüş hariç tutulursa fakihlerin büyük çoğunluğu, köpeğin yırtıcı hayvanlar grubunda yer aldığı ve etinin yenmesinin haram olduğu görüşündedir.
Domuz eti devamlı yenirse, vücuttaki sert kıkırdak maddesinin yerini, domuzdan geçen sümüksü bağ dokusu alır. Bunun sonucu olarak, kıkırdak yumuşar; vücut ağırlığına tahammül edemeyerek altında ezilir. Böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri pelteleşir, yağ tabakaları teşekkül eder.
Evet, HARIBO Türkiye olarak ürettiğimiz tüm çeşitlerimiz “Helal ürün” sertifikasına sahiptir ve Türkiye'de, İstanbul Hadımköy'deki fabrikamızda üretilmektedir.
Suyun içinde hafiften ezerek çözüyorsunuz. Buradan suya geçen proteinlerden sonuç alabiliyoruz. Suyun akışını gözlemlemeniz gerekiyor. Daha sonra 5 dakika içinde orada bir bant oluşumu gördüğünüzde 'evet burada domuz eti var' ya da görmüyorsanız 'yok' diyorsunuz.
Bu haliyle İsrail'e özel olarak üretilen Haribo ürünlerinde Balık jelatini kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri