HARIBO Türkiye olarak, üretim zincirimizde, Helal ürün sertifikası bulunan hammaddeleri kullanıyoruz. Hadımköy'de bulunan HARIBO Türkiye fabrikamızda, %100 sığır jelatini ile helal üretim yaparak ürünlerimizi yaklaşık 60 ülkeye ihraç ediyoruz.
Bu haliyle İsrail'e özel olarak üretilen Haribo ürünlerinde Balık jelatini kullanılıyor.
Hayır; Türkiye'deki HARIBO fabrikasında üretilen hiçbir üründe domuz ve domuz kaynaklı bir ham madde kullanılmamaktadır. Tüm ham maddelerimizi Helal ürün sertifikasına sahip tedarikçilerden temin ediyoruz. Satın aldığımız her parti sığır jelatini de helal belgeleriyle birlikte fabrikamıza teslim ediliyor.
Çikolatada, lokumda ve jelibonda sığır jelatini yer almaktadır.
Jelibonun yapımında hayvanlardan elde edilen jelatin maddesi kullanılıyor. Bu madde, kemiklere ve eklemlere önemli bir fayda sağlıyor. Kemik erimesi hastalığının önüne geçilmesi ve eklem rahatsızlıklarının hafifletilmesi için jelibon tüketilebiliyor.
İlgili 19 soru bulundu
HARIBO Türkiye'de üretim, helal standartlarına uygun yapılmaktadır.
"Haribo, gelatini domuzdan ve değişik kaynaklardan elde etmektedir. Bu şekilde olması özel bir ağız hissi yani ağızda parçalanabilmesi, ısırma ve çiğneme hissi vermektedir. İşte haribo, bu özellikleri bitkisel gelatin ile elde edemiyor."
Sığır jelatini üretiminde yalnızca sığırlardan elde edilen kolajen, kemik, deri ve dokular kullanılır.
Sığır jelatini insan vücudu tarafından kolaylıkla ve tamamen sindirilebilir bir protein ve besin maddesidir. Bilimsel bir ifadeyle; sığır jelatini saflaştırılmış bir proteindir ve kemik gibi bazı hayvansal dokularda bulunan kolajenden elde edilir.
İçerisinde sığır jelatini bulunduran jelibonlar, aşırı miktarda şeker bulundurmasıyla kansere davetiye çıkartıyor. Katkı maddelerinin yoğunlukta olduğu bu yumuşak şekerler, insan sağlığını ciddi bir şekilde riske atıyor.
Buna göre, kollajenin kaynağı olan hayvan helal değilse, ondan üretilen jelatin de helal olmamaktadır. Menşeinin helalliği bilinmeyen jelatinlerin Müslümanların tüketeceği gıdaların üretiminde kullanılması ve içinde domuz kaynaklı jelatin olduğu kesin olarak bilinen gıdaların tüketimi caiz değildir.
Örnek olarak Jelatin(E441) domuz yada sığır veya diğer hayvanların kemik ve deri artıklarından, Karmin(E120) kırmızı bitten, Şellak (E904) yine bir bit türünden, Kasitin (E920) insan at veya domuz kılından, Rennin sığır ve davar midesinden, Pepsin domuz midesinden elde edilmektedir.
jelibonlarda sığır Jelatini kullanılması yasal fakat domuz jelatini kullanması yasaktır.
Eğer jelatin içeren gıda maddesinin jelatini, inek, sığır ve koyun gibi şer'an tüketilmesi caiz olan hayvanlardan üretilmiş ise, bu gibi jelatini ihtiva eden gıda maddelerini tüketmek şer'an caizdir; ”helal damgasını“ taşıyan bazı şekerlemeler gibi. Nitekim üretildikleri ana madde de zaten şer'an caizdir.
Almanya başta olmak üzere, Türk ve müslüman nüfusunun çok olduğu Avrupa ülkelerinde satışa sunulan Helal Haribo ürünleri, Haribo Türkiye üretimi olup, sadece helal sığır jelatini kullanılmaktadır. Üretilen Helal Haribo'lar domuz jelatini içermediği için müslümanlar tarafından tercih edilmektedir.
Şayet sığırdan elde edilen jelatin kullanılıyorsa kullanmakta her hangi bir sakınca yoktur. Domuzdan elde edilen jelatin kullanılmışsa bu yiyecek ve içeceklerin kullanılması caiz olmaz. Jelatin maddesi, yenmesi helal olan hayvanlardan alındığında tabii ki, kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Dünya'da 4 yaprak jelatin üreticisinden biri, Türkiye'de helal ve koşer belgelerine sahip tek üretici olan Gelner firması yenilebilir sığır jelatini, yaprak jelatin ile toz jelatin üretiyor. Türkiye'de yaprak jelatin üreten tek firma olan Gelner Balıkesir'de faaliyet gösteriyor.
Şöyle ki Jelibon'ların formülünde tam 15 farklı aminoasit bulunuyor ve böylelikle vücut kansere karşı direnç kazandığı gibi mikroplara karşı da daha dayanıklı hale geliyor. Jelibon'larda kullanılan ve hayvanlardan elde edilen jelatin maddesi ise özellikle kemiklere ve eklemlere büyük bir fayda sağlıyor.
Jelatin başta domuz ve sığır, balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilir. AB normlarındaki gıda katkı maddesi kodu eskiden E441 numarasıydı.
“Light Yoğurtlarda Domuz Jelatini Var”
1- Aşırı miktarda jelibon tüketimi dişlerde çürümeye yol açıyor. 2- Sürekli yemek alışkanlık yaptığından psikolojik problemler ortaya çıkıyor. 3 - Şeker iştahı kestiği için düzenli beslenme sorunu ortaya çıkıyor. Çocuklarda obezite gelişmesine neden olabiliyor.
Et suyu tabletler, hazır köfte harçları, hamburger, hazır çorbalar, kuruyemiş, sakız, cipsler, dondurmalar, renkli yoğurtlar, salata sosu, cips, çiğköfte ve benzeri birçok üründe bulunan “Çin tuzunda”DOMUZ var.
Bu konuda GİMDES Baş Denetçisi, Gıda Yüksek Mühendisi Hayreddin İşbilir, en çok domuz yağını içeren gıdaları: " Çikolata, bisküvi, dondurma, sakız, yaş ve kuru pasta, şekerleme, cips, hazır çorba, bulyon, tatlı, meyve suyu prosesi, yufka, pizza, öksürük şurubu, grip ilaçları, bitkisel yağ, un, ekmek katkıları, kek ve ...
Müslüman ülkeler için üretilen tüm Nestlé ürünleri helal gıda sertifikasına sahiptir.
Sirkeleştirilmeksizin, ne gaye ile olursa olsun yararlanılması haramdır, satışı caiz değildir. Dezenfekte ve saç bakımı gibi Şeylerde kullanılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri