Birinci Haçlı seferi sonucunda yeni kurulan iki Haçlı devletine karşı yapılan ilk büyük muharebedir ve Haçlı orduları büyük bir yenilgiye uğratılmıştır. İki önemli Haçlı komutanı da Selçuklu Hanedanına esir düşmüştür.
David 1.500 savaşçıyla 100.000'in üzerindeki Selçuklu ordusunu yenilgiye uğrattı. Sultan I. Kılıç Arslan Danişmentliler'e savaş açtı. Suriye atabegi Tuğtekin, Suriye'de kısa süreli bir devlet kurdu. İzlanda'daki Hekla yanardağı patladı, birçok yerleşim yeri yıkıldı.
Bölgenin Selçuklu fethiyle başlayan Türkleşme hareketi, 1146'da büyük Türk hükümdarı Nureddin Mahmud'un Urfa'yı tekrar ele geçirmesiyle hızlandı ve Urfa, türk yurdunun ayrılmaz ana parçalarından biri oldu. Urfa'nın fethi dünya çapında ilgi uyandırmıştı.
Çirmen Muharebesi veya diğer adıyla İkinci Meriç Muharebesi, 1364 yılında yapılmış olan Sırpsındığı Muharebesi'nde yenilen taraf olan Sırpların, Osmanlı Devleti ile Meriç kıyısındaki Çirmen yakınlarında (günümüzde Ormenio), 26 Eylül 1371 tarihinde yapılan muharebedir. Osmanlıların zaferiyle sonuçlanmıştır.
Kemal'in anlatımıyla “Bin atlı, akınlarda çocuklar gibi. şendik; Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik!”
İlgili 33 soru bulundu
Çirmen Savaşı, 26 Eylül 1371 tarihinde 800 Osmanlı akıncısının 70.000 kişilik Sırp ordusuyla karşı karşıya geldiği, tarihe adını yazdıran bir savaştır. Lala Şahin Paşa'nın komutanlığında yürütülen Çirmen baskınında, akıncıların ve komutanlarının izlediği taktikler ve cesaretleri sayesinde muharebeyi kazanabilmişlerdir.
Bizans İç Savaşı (1373-1379) Bizans imparatorluğu'nda, Bizans İmparatoru V. İoannis ile oğlu IV. Andronikos arasında savaşan ve aynı zamanda Osmanlı İmparatoru I. Murad'ın oğlu Savcı Bey, Andronikos ile ortak bir şekilde babasına karşı isyana katılınca bir Osmanlı iç savaşına dönüşen bir askeri çatışmadır.
Otuz Yıl Savaşları, 1618 ve 1648 yılları arasında Orta Avrupa'da Protestan ve Katolik devletlerin birbirleri ile savaşmalarına verilen isimdir. Savaşlar ise, Vestfalya Antlaşması ile sona erer. Otuz Yıl Savaşları, 1618 yılında başlayarak 1648 yılında sona erdi.
İnebahtı Deniz Muharebesi (İspanyolca: Batalla de Lepanto, İtalyanca: Battaglia di Lepanto), 7 Ekim 1571 tarihinde Osmanlı Devleti ile Haçlı donanmaları arasında, Korint Kıstağı'nda, İnebahtı yakınlarında yapılan deniz muharebesidir.
6 - OSMANLI TARİHİ |ÇİRMEN MUHAREBESİ| 1365 - 1371 |1.
Beroia Muharebesi, Peçenek ile imparator II. İoannis ( h . 1118-1143) komutasındaki Bizans İmparatorluğu arasında 1122 yılında günümüz Bulgaristan'da bulunan Beroia'da gerçekleşmiş mücadeledir. Bizans ordusu savaşı kazanarak Peçeneklerin ayrı ve bağımsız bir halk olarak ortadan kaybolmasına yol açmışlardır.
Sultan Sencer, giderek artan ekonomik buhran nedeniyle ayaklanan göçebe Oğuzlara 1153'te tutsak düştü. İki yıl sonra kaçarak kurtulduysa da ülkede iktidarını yeniden sağlayamadan 1157'de öldü. Büyük Selçuklu Devleti böylece sona erdi.
Ancak Suriye'de hâkim olan emirler arasındaki çekişmeler ve Sultanın gönderdiği ordunun da geç gelmesi ile 3 Haziran 1098'de Bohemund'un İki Kız Kardeş Kulesi'ni koruyan Ermeni Firuz ile anlaşması sonucu ihanet yoluyla Antakya Haçlıların eline geçti.
1108 yılında Azerbaycan Emiri İsmail Mevdud ve Sökmen Bey, Muhammed Tapar'ın emriyle Musul'u ele geçirmişlerdir. Bu başarının ardından Sökmen Bey, Diyarbakır eyaletinin en büyük kenti olan Meyyafakirin'i (Silvan) 1109 yılında beyliğine katarak bölge beylikleri arasında güçlü bir konuma gelmiştir.
Artuklular 1102 yılında, Güney ve Doğu Anadolu'da kurulmuş bir beyliktir. İsmini Türkmen beyi olan 'seyyid' Artuk Bey'den almıştır. 1086 yılında Kudüs'ü alan Artuk Bey aynı yıl vefat etmiştir. Daha sonrasında Artuklu lar Hasankeyf, Mardin ve Harput olmak üzere üç ana koldan idare edildiler.
Antalya Kuşatması veya Attalia Antalya, 1207 yılında güney-batı Anadolu'da bir liman şehri Attalia (bugünkü Antalya, Türkiye), Selçuklu tarafından fethidir. Limanın ele geçirilmesi Türklere Akdeniz'e başka bir yol vermesine rağmen, Türklerin denizi ciddi bir şekilde denemesine daha 100 yıl vardır.
Danişmend Gazi, Malazgirt Savaşı'nın kazanılmasında büyük bir rol oynamıştır. 1080 yılına gelindiği zaman ise Bizanslıların elinde olan Sivas, Danişmend Gazi tarafından alınmıştır. Böylece 1080 yılında Danişmentliler Beyliği kurulmuştur.
O sırada Haçlılardan bir grup şehir dışına çıktığından şehir nispeten korumasız kalmıştı. Bunu haber alan Zengi hemen Urfa'yı kuşattı. Zengi yirmi sekiz gün süresince yaptığı büyük bir savaş sonucu, şehre girdiler. Böylece İmadeddin Zengi Aralık 1144 tarihinde Urfa'yı Haçlılardan geri aldı.
Baybars 1268 yılında Antakya'yı eline geçirerek Antakya Prensliği'nin varlığına son verdi.
Cami ve kiliseler önemli bir inanç turizmi merkezi olan Hatay´da, dünyanın ilk Katolik Kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi bulunmaktadır. Hıristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip olan Hatay, aynı zamanda dört büyük patriklik merkezinden biridir.
Maveraünnehir'de kurulan Samanoğulları, Karahanlılar, Gazneliler, Mısır'da kurulanlar ise Tulunoğlulları, Ihşitlerdir. Daha sonra ise Maveraünnehir, İran ve Hazar denizi civarında Harizmşahlar, Selçuklular, Timurlular; Mısır'da da Kölemenler ve Eyyubiler devlet kurmuşlardır.
395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye bölündü. Doğu Roma (Bizans) sınırları içinde kalan Antakya 638'de İslam orduları kumandanı Ebu Ubeyde İbn'ül Cerrah tarafından fethedildi.
Tarihçe. Tarih kaynaklarına göre Antakya, MÖ 300 civarında Büyük İskender'in komutanlarından Seleucus Nicator tarafından kurulmuştur. Antik kaynaklara göre Antakya üç yüz bin nüfusuyla Roma İmparatorluğu'nun 3. dünyanın ise 4. büyük kentiydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri