Dinî hayatta Allah sevgisini temel kabul eden tasavvufî anlayışa karşılık Hasan-ı Basrî Allah korkusunu esas alan Basra zühd okulunun temsilcisi ve önderi sayılmıştır.
O, bu ilimleri câmi sıfatıyla, İslamî ilimlerin tümünde bir otorite olarak kabul edilir. Bu yüzden birçok grup onu, kendi mezheplerinin kurucu 'fikir babası' olarak görmüştür. Nitekim Mutezile, Hasan-ı Basrî'yi ilk Kaderîlerden sayarken; ehl-i sünnet âlimleri onu kendi selefleri arasında saymışlardır.
Hasan Basri'nin evlenme isteğine şiirle cevap veren Rabia Adevviye Hatun Rabiatü'l Adeviyye Basra'da yaşamış bir Arap kadın ve şair ve mutasavvıftır.
Medine'de 21 (642) senesinde doğan Hasan-ı Basrî, 110/728'de Basra'da vefat etmiştir. Tâbiîn neslinin büyüklerinden olan Hasan-ı Basrî, başta Hz. Peygamber'in zevcesi Ümmü Seleme ve Enes b. Mâlik gibi birçok sahâbîden ders almış, yüzü aşkın sahâbi ile görüşmüş ve sahâbî neslinin terbiyesi altında yetişmiştir.
Mutezile diye bilinen ve Hasan'ın öğrencisi Vasıl b. Ata tarafından kurulan Arap düşüncesinin ilk ekolü akademik araştırmalara yeterince konu olmuştur.
İlgili 42 soru bulundu
Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında yazılarıyla milli mücadeleye destek veren, ilk TBMM'de Karesi (Balıkesir) milletvekili olarak yer alan Hasan Basri Bey, Mehmet Akif'in yakın arkadaşı idi. Onu milli marş yazmaya ikna etmiş olan kişidir. Türkiye'deki ilk Kuran Meali çalışmalarından birisini gerçekleştirmiştir.
Mu'tezile'nin ilk kurucusu olarak bilinen Vasıl b. Ata ile İslam düşüncesi tarihini uzun zaman meşgul eden ve çeşitli fikir akımlarımn ortaya çıkmasına, özellikle Mu'tezile gibi, akli düşüncenin gelişmesine önemli ölçüde etki eden bir sistemin doğuşuna neden olan büy~k günah konusunu incelemeğe geçmeden önce, bu ...
Hasan-ı Basrî tarikat silsilelerinde önemli bir yer tutar. Bir silsileye göre kendisi Huzeyfe b. Yemân vasıtasıyla Hz. Peygamber'den feyiz almış, bu feyiz Hâris el-Muhâsibî ile devam etmiştir.
Kırkkardeşler şehitliğinin yanındadır. Türbesi Battalgazi belediyesince 1986 yılında, türbenin taşındığı yıllarda yapılmıştır.
Hasan Basri Türbesi - Malatya
Battalgazi İlçesi Karahan Mahallesi'nde, Kırk Kardeşler Şehitliği'nin yanında bulunmaktadır. Türbe, şimdiki yerine Karakaya Baraj Gölü altında kalan Korucuk Köyü'nden taşındığı için zaman zaman Korucuk Türbesi (Korucuk Ziyareti) adıyla da anılmaktadır.
Hz. Rabia'nın evlenmeyi reddetmesinin sebebi züht anlayışı ile evliliğin ilahi aşkın önüne perde olmasından korktuğu olarak yorumlanmaktadır. Hz. Rabia gece ve gündüz sürekli olarak ibadet ederdi.
Anne ve babasını kaybeden Rabia, henüz çocukken köle olarak satıldı. Elini sakatlamak pahasına kaçmaya çalıştı ancak yeniden yakalandı. Efendisi, Rabia'nın halini görüp onu serbest bıraktı. Önemli sufilerden kendisine yapılan evlenme tekliflerini geri çevirip, 801'de ölünceye kadar bekar yaşadı.
Rabia isminin anlamı salisenin 60'da 1'i demektir. Yani dördüncü anlamına gelir.
Müfessir tâbiî. Mu'tezile'nin kurucularından ve hadis rivayet eden ilk kelâmcılardan. Mu'tezile'nin kurucusu olarak bilinen âlim.
Mutezile mezhebinden olan kişiye Mutezili denir. Özellikle kader ve kaza konularındaki yorumları ve inançları nedeniyle İslam dinindeki diğer mezheplerden ayrılmışlardır; ama yine de İslam dininin çoğunluğunu oluşturan mezheplerden, Ehl-i Sünnet, Mutezile'yi İslam dışı saymamaktadır.
İlk devir sûfîlerinden, muhaddis ve müfessir. İlk devir sûfîliğinin en güçlü temsilcilerinden olan meşhur sûfî. Tasavvufun gelişmesine önemli katkılarda bulunan ünlü mutasavvıf.
- Çünkü büyük günah işleyen kâfir olmaz. mealindeki ayette yer alan “zalim” kavramını münafıklara yorumlamışlardır. Buna göre, buradaki “zalim” kâfir demektir ki, Vakıa suresindeki “kitabı solundan verilenler” ile aynıdır. Muktesid olanlar ise, Vakıa suresindeki “kitabı sağından verilenler” karşılığıdır.
Ömer'in halifeliği sırasında 641 (H.21) senesinde Medine'de Hasan-ı Basri dünyaya gelmiştir. Doğduğunda adet üzere adı konulması için Hz. Ömer'e götürülmüş, Hz. Ömer onun güzel yüzünü görünce ; ' Adı Hasan (güzel) olsun' buyurmuştur.
Hasan-ı Basrî, "Allah, mahlûkatı ve tabiatı yarattı. Herşey yaratılışına uygun olarak hareket eder" demekle kadere inancını açıklayıp, Kaderiyye gibi düşünmediğini belirtir ve günâhkâr mü'minin, münâfık olduğunu söyler. İbâdet hayatında bütün kaide ve emirlerin sıkı sıkıya tatbik edilmesini ister.
Mutezile mezhebi mensupları Müslüman olduklarını ifade etmektedirler. Ayrıca onlar kader ve diğer hususlardaki ayetleri inkar etmiyorlar. Fakat Ehl-i sünnet çizgisi dışında bir yorum getirmektedirler. Bu bakımdan bu düşünceyi savunan insanlar tekfir edilmemiş, ehl-i bid'a olarak nitelenmiştir.
Mu'tezile mezhebi köken olarak Hasan-ı Basrî'nin (ö.110/728) öğrencilerin- den Vâsıl b. Atâ'ya (ö.131/748) dayanmakla birlikte, olgunlaşması asıl Ebû l-Huzeyl el-Allâf (ö. 227/841) ile olmuştur.
Genellikle Sünnî kaynaklarında, Vâsıl b. Atâ'nın mürtekib-i kebîre hususunda farklı bir anlayışa sahip olan Hasan-ı Basrî'nin ders halkasından ayrılması ve onun Vâsıl'ın kendilerinden uzaklaştığını söylemesi dolayısıyla “Mu'tezile” (ayrılanlar) adının ortaya çıktığı belirtilir.
Mustafa Kemal Paşa, bu tarihî görevini, hedefine uygun olarak yerine getirmekle, millî Türk Devletini, bağımsız devleti kurmuştu. Mustafa Kemal Paşa, millî devleti, bağımsız ve özgür Türk Devleti idealini hedef olarak seçmekle, onu gerçekleştirmeye çalışmakla, Millî Mücadele'nin tek ve biricik şefi ve lideri olmuştur.
Hasan Tahsin'in işgal askerlerine sıktığı ilk kurşun, Türk Kurtuluş mücadelesinde diğer yerlere de örnek teşkil etti.
Yunan işgaline karşı İzmir'de ilk kurşunu atarak Türk milli direnişinin sembolü olan yazar ve gazetecidir. Gerçek adı Osman Nevres'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri