Kısmi hasarlarda sigorta şirketinin ödediği hasar tazminatı kadar sigorta bedelinde azalma olur. Bu teminatı poliçenizi yaptırırken alırsanız gerçekleşen kısmi hasarlar için sigorta şirketi ödediği hasar tutarları nedeniyle aracınızın sigorta bedelini eksiltmez.
Peki, ikame araç nedir? Aracınız ile yaşadığınız herhangi bir kaza durumunda tarafsız bir eksper tarafından aracın trafiğe çıkmamasına karar verilirse; sigorta şirketi sigortalı kişiye bu süreçte mağdur olmaması için araç sağlar. Sigorta şirketinin sağladığı araca ise ikame araç denir.
İkame araç bedeli, kazada kusurlu olan araç sahibi ve araç sürücüsünden talep edilmektedir. Kusurlu araç sahibi veya araç sürücüsü vermiş oldukları zarardan sorumlu durumdadırlar. Ancak kasko sigortası sayesinde araç sahipleri ikame araç ücreti ödememekte, sigorta şirketi tarafından bu destek sunulmaktadır.
Çift taraflı gerçekleşen trafik kazalarında, kusursuz olan tarafın karşı taraftan talep ettiği ve ortalama 5-7-10 veya 14 gün üzerinden hesaplanan bedeldir.
İkame araç teminatı, kasko sigortasının sigorta sahiplerine sunmuş olduğu ek bir hizmettir. Dolayısıyla bu hizmetten faydalanmak kaskonun bozulmasına yol açmaz.
İlgili 39 soru bulundu
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamına alınmayan ikame araç bedeli yahut ticari kazanç kaybı bedeli tam kusurlu araç maliki ve sürücüsünden tahsil edilecektir. Yani ikame araç bedeli sigorta şirketinden talep edilememektedir.
İkame Araç Bedeli Nasıl Hesaplanır? İkame araç bedeli tazminatı, aracın kullanılamadığı gün sayısı ile aracın günlük kiralama bedeli çarpılarak bulunur. Mesela 7 günlük onarım süresi var ve aracın günlük kiralama bedeli 200 TL ise 1.400 TL ikame araç bedeli tazminatı hesaplanacaktır.
Aracın günlük ikame bedeli ise 120 TL olması durumunda 3000 TL araçtan mahrum kalma bedeli çıkmaktadır. Araç sürücüsü ve ya sahibinden talep edilen bu tazminatın fazla gelmesi durumunda karşı taraf araçtan yoksun kalma tazminatı itiraz dilekçesi hazırlamaktadır.
Yedek aracın amacı tamir süresince sürücünün yanında olmaktır. Eğer, hasar gören araç onarım sürecinden erken çıkmışsa alınan aracın iade edilmesi gerekir.
Trafik kazası nedeniyle aracın bakım ve onarımda kaldığı süre ya da araçta pert nedeni ile makul sürede tekrar araç alması için geçecek süre sebebiyle zarar gören araç yoksunluk tazminatı (Araç Mahrumiyet Bedeli) talebinde bulunabilir. Ancak, bu tazminat araç sahibinden ya da araç sürücüsünden talep edilmelidir.
Kaza sonrası meydana gelen hasar durumu, eksper tarafından onaylandığı ve sigorta şirketinin de şartlarına uyum sağladığında ikame araç temini yapılır. Tarafsız eksper, araçta meydana gelen hasarın emniyetli bir sürüş için engel teşkil ettiğine karar verirse ikame araç hizmeti devreye girer.
İkame araç, kasko poliçesi kapsamında sürücülerin aracı kullanılamayacak durumda olduğunda geçici bir süre boyunca verilir. Sigorta şirketleri, aracı hasar alan sürücülerin mağdur olmaması için yedek araç temini yapmaktadır. Sigortalının kendi aracı tamir olana kadar ikame araç kendisinde kalır.
Araçtan yoksun kalma tazminatı bakımından arabuluculuk dava şartı değildir, yani arabuluculuk yoluna başvurulmadan da dava açılabilir. Fakat zarara uğrayan araç sahibi dilerse arabuluculuk yoluna başvurarak dava açmadan zararının tazmin edilmesini talep edebilir.
Onarılmak üzere yetkili servis istasyonuna gönderilen bir malın azami tamir süresi ne kadardır? Azami tamir süresi otomobiller ve kamyonetler için 45 iş günü, diǧer tüm mallar için ise 20 iş günüdür.
Yapılan incelemeler sonucu suçlu taraf belirlenir. Eğer suçlu kişi ikame araç verilen sigorta ettiren taraf ise bütün hasar masraflarını sigorta ettiren öder. Ancak kusur karşı tarafta ise sigorta ettiren herhangi bir ödeme yapmaz.
➢ Serbest Tamirhane'ye çekilen araçlar poliçe yılı içerisinde azami 2 kez, olay başına 3 gün ile sınırlı olacak şekilde ikame araç teminatından faydalanabilirler. İkame araç hizmeti için Eksper, AXA Personeli, Sigortacının yetkili kılacağı kişi ya da kurumlarca yapılacak ekspertiz süresi dikkate alınacaktır.
İkame araç hizmeti
Bir teknik güncelleme için sizi yetkili servislerimize davet ettiğimizde iki saati aşacağı öngörülen servis işlemlerinde Opel'inizin yaşı ve garanti statüsünden bağımsız olarak ücretsiz olarak ikame araç hizmetinden yararlanabilirsiniz.
1.3.İkame Araç
Hafif ticari araçlar için ikame araç teminatı onarım süresinin 48 saati aştığı durumlarda senede 2 defa her seferinde araç anlaşmalı serviste ise 7 gün, anlaşmasız yetkili serviste ise 4 gün olmak üzere sağlanacaktır.
Kasko Hangi Durumlarda Araç Verir? Kasko ikame aracın her türlü kaza ya da hasar sonucunda verilmeyeceğini belirtmekte fayda var. Bunun için aracınızın trafiğe çıkamayacak kadar hasar alması, 48 saat ve üzeri süre için onarıma ihtiyacının olması gerekir.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder. Eğer kullanmış olduğunuz araca kasko yaptırdıysanız bu ödemeyi siz değil kasko şirketi yapacaktır.
Zira bir araç trafik kazası geçirdiğinde, belirli bir bakım ve onarım dönemine tabi tutulur. Bu süreç boyunca, araç sahibi tarafından kullanılamayacak durumda olur. İşte aracın bakım ve onarım nedeniyle kullanılamadığı bu süre zarfında talep edilebilecek tazminat, araçtan yoksun kalma bedeli olarak da adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri