AZ HASARLI BİNADA OTURULUR MU? Hasarsız binalara girmek ve oturmak konusunda herhangi bir sakınca yoktur. Ancak deprem nedeniyle boyasında, sıvalarında ve duvarlarında ince çatlaklar oluşan ve sıvaları düşen binalar az hasarlı olarak nitelendirilir. Az hasarlı binada oturmanın bir sakıncası yoktur.
AZ HASARLI BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
HASARSIZ VE AZ HASARLI BİNA NE DEMEK? olmayan, duvarlarında meydana gelen çatlaklar, sıva çatlakları, boya/kaplama dökülmeleri gibi hasarlar gözlemlenen binalar ise az hasarlı, olarak sınıflandırılmaktadır. Hasarsız ya da Az Hasarlı bina sahipleri için Afet Kanunu kapsamında yeni ev yapılması mümkün olmamaktadır.
DEPREMDE HASAR GÖRMEYEN BİNALAR İÇİN HANGİ YARDIMLAR VAR? Konutlardaki deprem afetlerinde dolayı yaşanan mağduriyetler için yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelere 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır.
HASARSIZ BİNALAR:
Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır.
İlgili 15 soru bulundu
Orta hasarda kullanıma devam etmek için güçlendirme yapılmalıdır. Hasarsız ya da Hafif hasarlı olması durumunda gerekli tadilatlar yapılarak kullanılmaya devam edilebilir.
Bina Hasar tespit sorgulama, Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen bir hizmettir. Bu hizmet, vatandaşların ve ilgili kurumların, bina hasar durumlarını sorgulamasına olanak sağlar. Bina hasar tespit sorgulama, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir.
10 bin TL deprem yardımı
alabilmek için deprem bölgesindeki vatandaşların evlerinin yıkılmış acil yıkılacak, ağır, orta veya az hasarlı olması gerekiyor. Evi hasarsız olanlar bu yardımdan faydalanamıyor. Ödeme yapılan vatandaşlarımıza bilgilendirme mesajı (SMS) gönderimine başlanmıştır" denildi.
Dr. Şükrü Ersoy evlere girilmemesi konusunda uyararak, "Hasarsız gibi görünen binalarda taşıyıcı sistemlerde sıkıntı varsa çökme riski var. Yani pencerelerde sıkıntı yok, bina sağlam kaldı diyerek içeri girmemek lazım. Tüm binaları potansiyel olarak riskli kabul etmemiz lazım." dedi.
Resmi siteden yapılan açıklamaya göre DASK, yalnızca deprem ve depreme bağlı olarak meydana gelen maddi hasarlar için ödeme yapmaktadır. Bu ödemenin gerçekleştirilebilmesi için binanın tamamının ya da bir kısmının zarar görmüş olması şartı aranmaktadır.
Hasarlı binalardan eşya alımı başlangıcında ve sonunda; tutanağın hazırlanacak, alınan eşyaların görüntü kaydı ise saklanacak. Ağır hasarlı binalara giriş izni uzmanların raporları doğrultusunda alınabilecek. İtiraz süreci bitimine kadar bu durumdaki binalarla ilgili işlem yapılamayacak.
Riskli olarak tespit edilen binalar tapu müdürlüğüne bildirilir ve tapu kütüğüne işlenir. Riskli yapı tespitine karşı yapı malikleri veya kanunî temsilcilerince on beş gün içinde yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe veya Bakanlıkça yetki devri yapılması durumunda İdareye verilecek bir dilekçe ile itiraz edilebilir.
Yıkılan binaların arsalarına devletimiz tarafından el konulması söz konusu olmayıp arsalar bina sahiplerinin mülkiyetinde kalacaktır. Bina sahipleri söz konusu binaların arsaları üzerinde istedikleri tasarrufta bulunabilirler.( Mülkiyetinde bulunan arsaları satabilir veya istedikleri şekilde değerlendirebilirler.)
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
AZ HASARLI BİNADA OTURULUR MU? Hasarsız binalara girmek ve oturmak konusunda herhangi bir sakınca yoktur. Ancak deprem nedeniyle boyasında, sıvalarında ve duvarlarında ince çatlaklar oluşan ve sıvaları düşen binalar az hasarlı olarak nitelendirilir. Az hasarlı binada oturmanın bir sakıncası yoktur.
Artçı depremler büyük bir depremin yaklaştığını gösterdiği var sayılmaktadır yani pekte iyi bir şey sayilmaz 2. Sorunun cevabı için artçı depremler veya küçük depremler büyük bir depremin enerjisini almaz.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Artçı Deprem Ne Demek? Dünyanın en büyük doğal afetleri arasında yer alan ve en çok korkulan doğal afet olan depremlerden sonra aynı bölgede artçı depremler meydana gelir.
Evi az hasarlı olanlar kira yardımı dışında 10 bin TL'lik nakdi yardım alacak. Bu nakdi yardım sayesinde ailelerin başka bir bölgeye taşınma, acil ihtiyaçlarını karşılaması sağlanacak. Herhangi bir başvuru gerektirmeyen ödemeler Ziraat Bankası şubelerine yatırılıyor.
Binasının hasar tespiti hiç yapılmayan, binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen ya da başka sebeplerle hasar tespitlerine itiraz eden vatandaşlarımızın 30 günlük süre içerisinde itiraz talepleri alınmaktadır. Bu süre sona erdikten sonra itiraz hasar tespitleri başlamaktadır.
Girilemeyen bina, çökme ihtimali bulunan binalar için kullanılır. Binaya henüz bakılması anlamına gelir.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
1-https://tdth.afad.gov.tr üzerinden E-Devlet kimlik bilgilerinizle giriş yapın. 2-Karşınıza “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” açıldıktan sonra sol üst köşede yer alan “Adres Sorgulama" linkine tıklayarak adres bilgilerinizi seçiniz. 3- İl, ilçe, köy ve mahalle bilgilerinizi giriniz.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bina hasar tespit durumu e-Devlet'te görünmeyen depremzedelerin, valilik ve kaymakamlıklar önündeki Afet Koordinasyon Merkezlerine müracaat etmeleri gerektiğini bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri