Ortaya çıkabilecek kazalar sonucu oluşacak hasarların zorunlu trafik veya kasko sigortası kapsamında onarımının yapılması hasarsızlık indirim hakkının kaybolmasına neden olur. Ancak indirim hakkının kaybedilmemesi için aracın onarım masrafları poliçeye yansıtılmadan karşılanırsa hasarsızlık indirimi devam eder.
2 – Kasko Hasarsızlık İndirimi Ne Zaman Bozulur? Kasko başlangıç süresinden itibaren 1 sene sürmektedir. Poliçenizi yenilemeniz gereken dönem geldiğinde eğer aracınızda herhangi bir hasar bulunmuyorsa söz konusu indirimden yararlanabilirsiniz.
%100 Rücu Durumu Tüm sigorta şirketleri için geçerli ve hasarsızlığı bozmayan tek durum %100 rüculu hasarlardır. %100 rüculu hasarlar, sigortalı aracın karıştığı kazada sürücüsünün hiçbir kusurunun bulunmadığı yani karşı tarafın tamamen kusurlu olduğu hasarlardır.
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulması durumunda, bir sonraki poliçe yenileme döneminde bu indirimden yararlanılamaz. Poliçe yenileme dönemine kadar herhangi bir hasar yoksa bu indirim geçerli olur. Herhangi bir kazada meydana gelen hasar sigorta şirketi tarafından karşılanır; ancak hasarsızlık indirimi bozulmuş olur.
Trafik sigortası hasarsızlık indirim oranları, araç sürücüsünün bulunduğu basamağa göre belirlenmektedir. Hasar durumuna bağlı olarak her sigorta dönemi sonunda araç sürücüsünün bulunduğu basamak değişmektedir. Hasarsız geçirilmiş olan yılın sonunda trafik sigortası indirim oranı kademeli bir şekilde artmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Poliçenin ilk yılında hasarsızlık olması halinde prim ücreti 5. basamakta değerlendirilerek %5, ikinci yılında hasarsızlık olması halinde 6. basamakta %20, üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde ise 7. basamakta %40 oranında indirim uygulanır. 5 yıl sigorta dönemi boyunca 7. basamakta kalanlar 8.basamaktaki %50 ...
Hasarsızlık indirimini yeni araç poliçesinde devam ettirmenin iki yolu vardır. Birincisi satılan araca ait poliçe araç satışından dolayı iptal edilir ve mevcut hasarsızlık indirimi yeni alınan araca aktarılır. İkincisi ise mevcut poliçe iptal edilmeden sadece araç değişikliği için zeyil yapılır.
İlk 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %30, İkinci 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %40, Üçüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %50, Dördüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %60 oranlarında indirimlerden faydalanabilirsiniz.
Poliçe süresince kaza yapmayan sürücüler ilk yıl beşinci basamağa yükselir ve poliçe yenilerken %10 hasarsızlık indirimi elde eder. Kazasız ikinci yılda altıncı basamağa yükselerek %22, kazasız üçüncü yılda ise yedinci basamağa yükselerek %42 hasarsızlık indirimi elde edilebilir.
İşyeri, Kasko ve Konut poliçelerinde, dolu hasarı alan müşterilerimizin poliçe yenilemelerinde hasarsızlık indirimi bozulmayacaktır.
Kasko hasarsızlık indirimi alabilmeniz için kazada %100 rücu durumunda olmanız gerekir. Ya da bazı sigorta seçeneklerinde ufak tefek tamiratlar da kasko hasarsızlığını bozmaz.
Zorunlu trafik sigortası, bir araba kazasında ortaya çıkan hasarı yalnızca limit ölçüsünde karşılar. 2022 yılı içinde, bir otomobil kazasında karşı tarafın 160.000 TL hasar aldığı varsayıldığında, trafik sigortası bu hasarın üst limit olan 100.000 TL'lik kısmını öder.
Çok hasarlı sürücüler için (bunların sayısı 10 bin civarında) 0'ıncı basamak ve hasarsız sürücüler için de 8'inci basamak. Buna göre, en az 5 yıl boyunca 7. basamakta bulunan hasarsız sigortalılar bu süre içinde herhangi bir kazaya karışmaz ve tazminat ödemesi yapılmazsa, 5'inci yıldan sonra 8. basamağa geçecekler.
Araç değer kaybı tazminatı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilir. Alacağınızın zamanaşımına uğramasına imkan vermeden en kısa sürede zararınızın giderilmesini talep ederek, zamanaşımı süresinin kesintiye uğramasını sağlamalısınız. Aksi halde hak kaybına uğrama ihtimaliniz yüksek olacaktır.
YENİ TRAFİK SİGORTA FİYATLARI NE OLACAK? (2023)
İstanbul 2023 1. basamak otomobil sigortası en yüksek 12.288 TL olacak, 4. basamak 5.229 TL, 7. basamak ise 3.033 lira olacak. Ankara 2023 otomobil trafik sigorta fiyatları ise; 1. basamak 11.940 TL, 4. basamak 5.081 TL, 7. basamak ise 2.947 TL olacak.
İkinci kademe, ikinci 12 aylık süreyi ifade eder. Araç ikinci 12 ayı da kazasız geçirirse kasko primlerinde sağlanacak indirim oranı yüzde 40'a kadar yükselebilir. Üçüncü 12 aylık dönemi ifade eden üçüncü kademede de araç kazaya karışmazsa indirim oranı yüzde 50'yi bulabilir.
Kasko her zaman sizin aracınızdaki hasarı karşılamak ile görevlidir. Kusurlu siz olsanız bile kasko sizin aracınızın hasarını karşılayacaktır. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası aracılığı ile karşılanır.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Kusurun 8/8 karşı tarafta olduğu kazalarda, kaskoyu devreye sokmanız halinde, hasarsızlık indirim hakkınız bozulmaz.
Peşin Hasarsızlık İndirimli Kasko Poliçesi? nde yeni model hususi araç sahibi olup hasarsızlık indirimi bulunmayan sigortalılara poliçenin düzenlendiği ilk yıl peşinen yüzde 20 hasarsızlık indirimi uygulanmaktadır. Poliçe dönemi içinde hasar olursa hasar tutarından sadece %20 indirime isabet eden prim bir kez düşülür.
Zorunlu Trafik Sigortası'nda inceleme sonucunda sürücüler 7 basamaktan birinde yer alır ve bu doğrultuda indirim hakkı kazanabilir ya da kaza durumu yaşanmışsa daha fazla prim ödeyebilirler. Hasarsızlık indirimi, her yıl, poliçe yenilenirken güncellenir.
Hangi durumların kaskoyu bozduğu, kaskonun neleri teminat altına aldığı ve daha birçok konu; alanında uzman sigortacılar tarafından açıklığa kavuşur. Araç sahiplerinin sıklıkla merak ettiği bir diğer konu ise far ve stop lambası değişiminin kaskoyu bozup bozmadığı olur. Bu durum, genellikle kaskoyu bozmaz.
Yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma veya bakımsızlık nedeni ile meydana gelen zararlar.
Hasarsızlık indirimi 7 farklı basamaktan oluşur. Her basamak araç sahiplerine belli bir oranda indirim veya fazladan poliçe primi sunmaktadır. Zorunlu Trafik Sigortası'nı ilk defa yaptıracak olan bir kişi, ilk yıl 4. Basamaktan sisteme giriş yapar.
Sigorta kapsamında yer alan bir gayrimenkul, mal ya da taşıtın sigorta poliçesinde belirtilen koşullar dahilinde onarılabilecek seviyede hasar görmesi durumudur. Kısmi hasar durumlarında sigorta konusu olan mal veya araç tamamen kullanılamaz hâle gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri