Etler iri ve büyükse bir çay kaşığı karbonat eklemenizi de önereceğiz. Karbonat ile haşlanan etler ekstra yumuşaklığa sahip olmaktadır. Düdüklü tencere içindeki kemikli et 30 dakika piştiğinde lokum kıvamını elde edebilirsiniz.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır.
Sirke gibi asidik yapıdaki maddeler marinasyonda kullanıldığında lezzetini artırabilir ancak eti hijyenik bir hale getirmek için tercih edilecek yöntemlerden biri değil. Karbonat - limon gibi malzemelerin birlikteliği ise etin lezzetini bozabiliyor.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Üstüne tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve bir limon suyunu ilave ediyoruz ve son olarak malzememizin üzerini iki parmak aşacak kadar kaynamış suyumuzu koyup kapağını kapatıyoruz.
İlgili 29 soru bulundu
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır.
Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olurlar.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Harika pişmiş et elde etmek için;
Tek başına pişirilecek ise biraz su ilave edilir. Sebze katılacak ise su konmasına gerek olmayacaktır. Tuz ise et yarı yarıya piştikten sonra konulmalıdır .
3) Karbonat
İki malzeme birbirinden farklıdır. Kabartma tozu yerine karbonat olur mu diyenlere yanıtımız evet olacak.
Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar. Hamurun eşit şekilde kabarması için karbonatın ve asitin hamurun içine eşit şekilde dağılması gerekir.
Karbonatlı Su, mide asit miktarını düşürdüğü gibi idrardaki asit seviyesini indirerek, vücudun herhangi bir zarar görmesine engel olabiliyor. Karbonatlı Su, kronik rahatsızlığı bulunan ve buna yönelik sağlıklarını korumak zorunda kalanlarında kullanabileceği bir tür karışımdır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Nasıl yapılır
Öncelikle kuşbaşı doğranmış dana etimizi geniş bir tencereye alalım. Üzerine 1 kahve fincanı sıvı yağ ekleyip kapağını kapatalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Suyunu çekince 5 su bardağı su ilave edip tekrar kapağını kapatalım ve pişmeye bırakalım.. Yaklaşık 2 saatte suyunu çekecektir.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Tuz eti sertleştirir. Ete baharatı da tuzu da pişmesine yakın katılmalıdır.
Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşacık olması için ise tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmayı ihmal etmeyin. Etlerinizi önce güzelce soteleyin. Ardından yağlarla birlikte kavurun ve etler yumuşayıp yağlarla özdeşleşince tuzunu ilave edip ocaktan alın.
Tuz en başta eklenirse sert olur. Kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanoz eklenir. Et Haşlama sıcak olarak tercihen limonla servis edilir.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer. Eti fırında yapacağınız zaman, fırınınızı 180°C 'ye ayarlarsanız, daha iyi sonuç alırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri