Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır. Kasabınızdan isteyeceğiniz bodigo jöleli yapısıyla haşlamaya en uygun olarak haşlama suyunu jelleştirir.
Kuşbaşı et, en kolay haşlanan et türüdür.
Haşlaması ise oldukça kolaydır. Düdüklü tencerede kuşbaşı etleri 20 dakikada yumuşacık kıvamda haşlayabilirsiniz. Eğer farklı bir yemek için kullanacaksanız tencereye sadece etleri ekleyin ve üzerini biraz geçecek kadar suyla doldurun.
Haşlamalık Kuşbaşı: Gerdan yani boyun kısmının alt tarafında kalan kısım, iri parçalar halinde kesildikten sonra haşlamalık et olarak kullanıma uygundur.
Kol,incik: Budun dize kadar uzanan ve az etli kısmıdır. Genellikle haşlama yöntemi ile pişirilir. Dana incik, özellikle sonbahar ve kış aylarında tüketimi artan, sebzelerle birlikte pişirilen ve kemik iliğinin içeriği ile şifa için de tüketilen haşlama türü et bölümüdür.
Yumuşaklığı ve lezzeti ile bilinen kuzu eti; kuzu kaburga veya kuzu incik gibi birçok tarifte kendine yer bulur.
İlgili 22 soru bulundu
Etiniz oda ısısındayken (buzlu ve donmuş şekilde olmamalı) bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerine su ilave edin. Ocağın üzerine alın ve kısık ateşte pişirmeye başlayın. Eğer kemikli ya da büyükçe bir etiniz varsa suyu ekleyip ocağın üzerine aldıktan sonra ara ara kontrol ederek 1 - 1,5 saat arasında pişirin.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır. Bazı haşlamalarda en son terbiye eklenir. Un, limon suyu ve yumurta sarısı. Bu üç malzeme az soğuk suyla çırpılır.
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Dana haşlamalık et neresi? Haşlamalık Kuşbaşı: Gerdan yani boyun kısmının alt tarafında kalan kısım, iri parçalar halinde kesildikten sonra haşlamalık et olarak kullanıma uygundur.
En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri ise haşlamadır. Özellikle hastalıklara karşı, bağırsak sağlığını düzenleyici etkilerinden ötürü haşlama et tüketilmesi tavsiye edilir. Eti ile kemiği birlikte kaynatarak daha da sağlıklı bir besin elde etmeniz mümkündür.
Dana etini düdüklü tencerenin içerisine koyun ve üzerini 4 parmak geçecek şekilde su ile doldurun ve haşlayın. Etinizi pişirirken aroma katmak istiyorsanız, tencerenin içerisine karabiber tohumu ya da defne yaprağı ekleyin. Ayrıca soğan havuç gibi sebzeleri de haşlama suyuna atarak lezzetlendirebilirsiniz.
Kuzu Kapamalık Et Kg (Kemikli, Parça Kuzu Eti)
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Öncelikle eti güzelce temizleyip yıkıyorsunuz, kanlı suyu iyice çıksın içinden. (Suda bekletmede yapabilirsiniz). Sonra orta boy tencerede eti yaklaşık 45 dakikada haşlayın. Zamanı olmayan düdüklü tencerede kullanabilir.
Bonfile, kontrfile ve antrikot kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır ve ızgaraya en uygun etlerdir.
Eğer dana etinden haşlama yapacaksanız 30 dakika pişirmeniz gerekmektedir. Dana biftek ise 10 dakika, dana dil ise 45 ve 60 dakika arası süreler de pişmektedir.
Tranç: But kısmından çıkan yağsız bir ettir. Kas yapısı yoğun, yağ dokusu azdır. Kıpkırmızıdır. Nuar: But kısmından çıkan, yağ oranı düşük bir ettir.
Düdüklü tencere yerine normal tencere kullanacaksanız, etlerin yarısına kadar su koymanız gerekmektedir. Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Et suyunu çektikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip haşlamaya devam edin. Et bir süre haşlandıktan sonra bir kenara alın. Ardından tencereye yağ koyun. Yağlı sevenler etin kendi yağından bir miktar koyabilir.
Etlerin yumuşamasına yakın doğranmış patatesleri, soğan ve sarımsakları tencere içine ekleyin. Daha sonra havuçları ve damak tadınıza göre tuz ve karabiber koyup, hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın. Sebzeler yumuşayana kadar orta ateş üzerinde yaklaşık 30 dakika pişirin.
Hem kolay pişsin hem de lokum gibi bir et olsun istiyorsanız bonfile tercihinde bulunabilirsiniz.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Haşlanan kemikli etin suyu, derin dondurucuya konularak, 3 ay kadar muhafaza edilebilir. Haşlanacak olan et, genellikle dana etidir. Dana eti, normal bir tencerede ve orta hararetli ocakta, en az 1 saat süre ile pişirilmelidir. Güveçte pişiriliyorsa, bu süre 1 saat 15 dakika olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri