Etler iri ve büyükse bir çay kaşığı karbonat eklemenizi de önereceğiz. Karbonat ile haşlanan etler ekstra yumuşaklığa sahip olmaktadır. Düdüklü tencere içindeki kemikli et 30 dakika piştiğinde lokum kıvamını elde edebilirsiniz.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır. Bazı haşlamalarda en son terbiye eklenir. Un, limon suyu ve yumurta sarısı. Bu üç malzeme az soğuk suyla çırpılır.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
İlgili 19 soru bulundu
Etler iri ve büyükse bir çay kaşığı karbonat eklemenizi de önereceğiz. Karbonat ile haşlanan etler ekstra yumuşaklığa sahip olmaktadır. Düdüklü tencere içindeki kemikli et 30 dakika piştiğinde lokum kıvamını elde edebilirsiniz.
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Tuzlama: Etinizin tuzlayıp 2 saat kadar bekletmeniz yumuşatma konusunda iyi bir sonuç verecektir. Çünkü tuz, etin protein yapısında tepkime yapar ve etin yumuşamasına yol açar. Etinizde fazla tuz olmaması için 2 saatlik bekletmenin ardından etinizi suya tutabilir ve peçete ile kurulayabilirsiniz.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Sert eti yumuşatmak için belki de en çok uygulanan, en klasik yöntemlerden biri eti dövmek. Bunun için et dövücü ya da et tokmağı olarak bilinen aparatları kullanabilir, ete sertlik veren kasların bu şekilde yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.
Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz. Döküm Bir tavayı önceden ısıtıp etlilerimizi mühürlüyoruz. Bu sayede etlerimiz suyunu kaybetmediği için sertleşmemiş oluyor.
Ortalama olarak bir etin pişirilme süresi yarım saat ve bir buçuk saat arası sürmektedir. Kuşbaşı olarak doğradığımız etleri, tencereyi yağlayıp tencerenin içine atarak pişmeye bırakırız.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Yoğurt suyu ile terbiye edebilirsiniz.. Yoğurt suyu asitli olduğu için etin yumuşamasını sağlayacaktır. Etin terbiyelendikten sonra en az 4 saat buzdolabında dinlendirilmesi lezzetini arttırır ve daha kolay pişmesini sağlar.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşacık olması için ise tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmayı ihmal etmeyin. Etlerinizi önce güzelce soteleyin. Ardından yağlarla birlikte kavurun ve etler yumuşayıp yağlarla özdeşleşince tuzunu ilave edip ocaktan alın.
Nasıl yapılır
Öncelikle kuşbaşı doğranmış dana etimizi geniş bir tencereye alalım. Üzerine 1 kahve fincanı sıvı yağ ekleyip kapağını kapatalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Suyunu çekince 5 su bardağı su ilave edip tekrar kapağını kapatalım ve pişmeye bırakalım.. Yaklaşık 2 saatte suyunu çekecektir.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
En az etin pişirilmesi kadar kritik bir konu donuk etin çözdürülmesidir. Nasıl Pişirilir ? En az etin pişirilmesi kadar kritik bir konu donuk etin çözdürülmesidir. Donmuş eti doğru şekilde çözdürürseniz, etin lezzetinde de protein değerinde de bir kayıp olmaz.
Terbiyesi için bir kaseye 1 kaşık un, yarım limon suyu, yarım çay bardağı su alınıp iyice çırpılır ve kaynayan çorbanın üzerine dökülür. Karıştırıp birkaç taşım kaynattıktan sonra altı kapatılıp servis edilir.
Mühürlenen lokum eti önceden ısıtılmış 180 derece fırına verip, 30-35 dk kadar pişirin. Lokum et piştikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
MARİNE OLMADAN ASLA!
Lokum gibi ağızda dağılan et pişirmenin en önemli detaylarından biri de eti marine etmek. Marine ettiğiniz et diğer etlere göre her zaman daha iyi pişer ve daha lezzetli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri