Örneğin havucu çiğ yememizin pek de bir manası yoktur. Çünkü içerisindeki beta-karoteni haşlanmadığı takdirde alamayız. Dahası haşlanmış havuçtaki antioksidan içeriği çiğ olandan 3 kat daha fazladır. Pişmiş ıspanak ve brokoli de çiğ formdakinden çok daha sağlıklıdır.
Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişme çağında tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda göz sağlığını da destekler. K1 vitamini barındıran havuç, kan pıhtılaşmasını sağlayarak kemik sağlığını geliştirmektedir.
Popüler kök sebzelerden havuç, beta-karoten, lif ve çok sayıda vitamin ve mineral kaynağıdır. Havuç, haşlandığı zaman içerisindeki C vitamini seviyesi artar ve içerisinde bulunan karotenoidler korunur.
Havuç “çiğ” olarak yendiğinde kan şekerini “zıplatıp”, insülin dalgalanmalarına yol açmıyor, “kilo almanıza” da neden olmuyor. Bu tür sorunlar havuç ”pişince” ortaya çıkıyor. Özetle çiğ havucun değil, pişmiş havucun glisemik yükü fazla, havucun çiğ değil pişmişinden kaçınmak gerekir.
İçeriğindeki antioksidan ile cildi dış etkenlere karşı korur ve cilt lekelerini gidermeye yardımcı olur. Ciltle birlikte özellikle tırnaklara ve saçlara faydalıdır. Havuç suyu saça faydaları arasında ise özellikle saçları beslemesi yer alır. Kalp sağlığına iyi gelen havuç suyu, kan temizleyici özelliği sahiptir.
İlgili 38 soru bulundu
Havuç suyu, içeriğinde bulunan doğal şekerler sayesinde şeker ilave edilmeden içilebilir. Ayrıca hem besin açısından zengin olması hem de az kaloriye sahip olması bakımından kilo vermeye çalışan kişiler tarafından tercih edilebilir.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor. Gün boyu yediklerimizden ve çevresel faktörlerden dolayı vücudumuza giren toksin maddelerin atılması sürecinde havuç çok büyük etki yaratıyor.
Havuç “çiğ” olarak yendiğinde kan şekerini artırıp, insülin dalgalanmalarına yol açmadığı gibi, kilo artışına da neden olmuyor. Bu tür sorunlar havuç pişince ortaya çıkıyor. Kısaca çiğ havucun değil, pişmiş havucun glisemik yükü fazladır. Bu nedenle pişmiş havucu tüketirken daha dikkatli olmak gerekiyor.
Ayrıca fosforu sınırlaması gereken ancak yüksek protein ihtiyacı olan böbrek hastaları için de idealdir. HAVUÇ Havuç sadece böbrek hastalığı değil aynı zamanda böbrek yetmezliği ve hipertansiyon hastalarının da tüketebileceği bir besindir.
Haşlama süresi; parça iriliği, olgunluk ve çeşide bağlı olarak 2-8 dakika arasında değişir.
Cevap olarak orta boy (60 gr) bir adet haşlanmış havuç yalnızca 21 kcal içerir.
Havuçları kaynar suya atarak 2 dakika haşlayın. Ardından kevgir yardımıyla çıkartın ve buzlu suya atarak 2 dakika daha bekletin. Daha sonra havuçları buzlu sudan çıkartın ve kuruması için bir süre daha bekleyin. Kuruyan havuçları buzdolabı poşetlerine yerleştirin.
Düşük kalorili olması nedeniyle salatalarda, yemeklerde ve hamur işlerinde kullanılan havuç diyet listelerinde de yer almaktadır. Havuç tüketerek aç kalmadan kilo vermek mümkün olmaktadır.
Hazırlanışı: Küçük bir tencerenin içine sıcak suyu doldurun. Üzerine tuz ilave edin ve iyice kaynadığında önceden yıkanıp doğranan havuçları ilave edin. Havuçları halka halka veya uzun uzun doğrayabilirsiniz. Havuçların kıtırlığı tamamen gittiğinde suyun içinden çıkartın ve süzülmesi için bir kenara alın.
Doğal A vitamini kaynağı olduğu için göz sağlığını, görme gücünü artırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı etkilidir. Potasyum ve posa içeriği ile kolesterole, hipertansiyona karşı savaşır. Safra kesesi ve karaciğer enzimlerini düzenlenmesi üzerinde çok etkilidir.
Özellikle son üç hafta için yatmadan önce içilen bir bardak havuç suyu hem güzel uyku hem de gün içinde çalışılan dersin hafızada kalması hem de stresten arınmak için çok etkilidir.
Havucun Zararları
Riskli bir durum olmayıp belli bir süreden sonra cilt eski rengine döner. Fakat çok fazla havuç tüketiminde A vitamini görevini yapamaz hale gelebilir. Bu durum yüzünden bağışıklık, cilt, göz kemik sorunları oluşabilir.
İçerdiği vitaminlerle tam bir şifa deposu olan havuç; akciğer, meme, prostat ve mesane kanserinden koruyor. Siyah üzüm kadar kan yapan havucun etkisini görmek için her gün 1 tane yemek gerekiyor...
Havuç gibi sebzelerin ve meyvelerin vitaminlerinin kaybolmaması için kalın doğramak gerektiğini kaydeden Enç, "Ayrıca meyveleri tok karnına değil; aç karnına ya da yemekten 2-3 saat sonra tüketmek daha faydalıdır. Yeşil renkliler folik asit açısından çok iyi bir kaynaktır. Tansiyon rahatsızlıklarında önerilir.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.
Muz potasyum zengini olduğu için böbreklere fayda sağlar. Muzun mutluluk hormonu salgılatma özelliği olduğu için depresyona iyi gelir. Muzda B6 vitamini önemli miktarda bulunduğu için diyabet hastaları için faydalıdır. Aynı zamanda tatlı krizlerini önler.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan havucun ya da havuç suyunun günlük düzenli tüketilmesinin, göz sağlığı açısından oldukça faydalı bir eylem olduğu bilinmektedir. Havucun içinde bulunan beta karoten ve A vitamini, var olan miyopluğun ilerlemesini engelleme ve kataraktan koruma özelliklerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri