Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler: Mısır, Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, Yumurta, Reçel, Bal, Baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri.
Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda doğal olarak bulunan bir protein kompleksidir. Ancak mısırda gluten bulunmaz ve çölyak hastaları veya gluten intoleransı olan bireyler tarafınca güvenle tüketilebilir. Mısır, besleyici bir tahıldır. Lif, vitaminler ve mineraller gibi birçok faydalı besin öğesini içerir.
Mısır, patates, pirinç, soya unu zararsızdır. Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Glutensiz diyet, çölyak hastalığı tedavisinin temel taşıdır.
Çünkü mısır doğal haliyle gluten içermiyor!
Sağlıklı bir atıştırmalık arayanlar için ideal olan mısır kavurgası, yüksek lif içeriği ile tok tutma özelliği sunar. Aynı zamanda doğal ve glutensiz bir alternatif olmasıyla da dikkat çeker.
İlgili 43 soru bulundu
Amino asit bakımından zengin olan tahin, E vitamini ve B vitamini kaynağı olarak sağlığa faydalı bir besindir. Hekimler tarafından her yaştan tüketicinin kullanımına, özel bir sağlık sorunu olmadığı sürece, uygun bulunan yüzde yüz tahinin içeriğinde glüten bulunmaz.
Bunlar arasında ararot, karabuğday, glutensiz etiketine sahip mısır, mısır unu, irmik, polenta, keten tohumu, pirinç, pirinç unu, soya unu, patates unu ve fasulye unu gibi glutensiz unlar, darı, kinoa, sorgum, soya, manyok kökünden yapılan tapyoka gibi ürünler bulunur.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
Tüm işlenmemiş, kabuklu kuru yemiş türleri yer fıstığı ay çekirdeği kabak çekirdeği badem (Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuruyemişler gluten içermektedir). Kümes hayvanları etleri, sığır dana kuzu etleri (Una batırılmamış ve baharatlanmamış olmalıdır.)
Ceviz, fındık, kabuklu yer fıstığı, kaju gibi yemişler doğal olarak glütensizdir. Ancak paketlendikleri fabrikalarda çapraz bulaşmaya maruz kalmadıklarına dikkat etmelisiniz. Bu glütensiz yemişlerden yapılan ezmeler de glütensizdir ve diyetinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Örneğin; tahin, doğal halinde iken gluten içermiyor. Evde uygun koşullarda yapılan veya özel üretim bantlarında elde edilerek “glutensiz” etiketiyle sunulan tahinler, gluten duyarlılığı bulunan kişiler tarafından güvenle tüketilebiliyor.
Çünkü içeriğindeki protein oranının yaklaşık yüzde 80'i glutenden oluşan buğday, gluten içeren besinlerin ilk sırasında yer alıyor. Bu sebeple aksi umulsa da, ne yazık ki irmik de gluten içeren besinler arasında bulunuyor!
Nişasta, gluten içermeyen bir bileşen olarak çeşitli gıda ürünlerinde kullanılır. Glutensiz un alternatifleri gibi ürünlerde genellikle mısır, patates veya pirinç gibi nişasta kaynakları bulunmaktadır. Bu ürünler gluten hassasiyeti olan veya çölyak hastalığı olan kişiler için uygun bir seçenektir.
Gluten hassasiyeti olan kişiler, gluten içermediği için yumurta yiyebiliyor. Özellikle evde hazırlanan yumurtalı tarifler, gluten temasına daha çok dikkat edilebildiği için herhangi bir sorun olmadan tüketilebiliyor.
Gluten Alerjisi (Gluten İntoleransı) Belirtileri Nelerdir? Kişinin gluten tüketmesi sonucu ortaya çıkan en yaygın semptom ishal olarak bilinir. İshalle birlikte mide bulantısı, midede şişkinlik, gaz, karın ağrısı, anemi, bilinç bulanıklığı, yorgunluk ve endişe hali de gluten alerjisi belirtileri olarak kabul edilir.
Balık, tavuk, işlenmemiş et gibi et ürünleri ile pirinç, patates, mısır, nohut, nohut un, darı, kara buğday ve kinoa, yumurta, reçel, bal ve baharatlar gluten içermeyen yiyecekler olduğu için glutensiz beslenmede yenebilirler.
Et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Günlük tüketilebilecek gluten miktarı için net bir sınır olmamakla birlikte 10 miligramın altındaki değerler anlamlı histolojik değişikliklere neden olmadan semptomları iyileştirmede etkindir. Soya fasulyesi, mısır, pirinç ve patates güvenlidir.
Şöyle ki, çiğ ve kavrulmamış olan kahve çekirdeklerinde gluten bulunmuyor. Ancak filtre kahve de dahil olmak üzere tüm kahve çeşitleri, üretim ve hazırlanma aşamasında çapraz bulaşmaya uğrayarak glutenli hale gelebiliyor.
Glutensiz olarak tüketebileceğiniz örnekler ise şöyle verilebilir: Hindistan cevizi yağı Saf zeytinyağı
Çölyak hastaları kahvaltıda ne yemeli sorusuna birkaç örnek vermek gerekirse; glütensiz ekmekler, mısır gevreği, pirinç gevreği, mısır unu ile yapılan pankekler, meyve ve sebzeler gibi doğal gıdalar tüketilebilir.
Süt, yoğurt, ayran, kefir ve peynir gibi süt ürünleri glüten içermez.
Gluten içeren buğday tahılından elde edildiğinden ötürü bulgur, gluten barındıran tahıllar grubunda yer alıyor. Yani glutensiz tahıl arayışında bulgur maalesef ''o'' besinlerden biri olamıyor.
Hangi ekmekte gluten yok sorusunun en bilinen cevabı; karabuğday ekmeği, hindistancevizi unuyla yapılan ekmekler, nohut unu kullanılarak yapılan ekmek çeşitleri ya da ekşi mayalı ekmekler ve mısır unundan üretilen ekmeklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri