Patatesin içinde bol miktarda şeker ve posa bulunduğu için gaz oluşumuna ve gaz sıkışmasına neden olabilir.
Patates potasyum bakımından zengin bir içeriğe sahip olması sayesinde mide gazlarına karşı faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırarak bağırsaklara faydalı olmaktadır. Patates haşlanarak suyu içilmesi birçok rahatsızlığı önlemede faydalı olmaktadır.
Fakat ortada karın şişkinliği gibi bir durum var ise gaz yapan yiyecekler kararınca tüketilmelidir. Gaz yapan yiyecekler arasında; mercimek, nohut, fasulye, kereviz, karnabahar, bezelye, enginar, lahana, patates ve soğan gibi yiyecekler bulunmaktadır.
Ayrıca cildin ölü hücrelerden ve yağlardan temizlenmesine büyük ölçüde katkı sağlar. Sindirim sistemi sağlığını korumanın yanında patates bağırsak hareketlerini artırır. Kabızlık ve şişkinlik sorununu giderir.
- Haşlanmış patates, doyucu olmasının yanında hazmı kolay olduğunda mide hassasiyeti olanların sıkça tüketmeleri tavsiye edilmektedir. - Ülser ve reflü gibi kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen hastalıklara karşı mideyi rahatlatması için haşlanmış patates ya da patates suyu tüketmeleri önerilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Sağlıklı ve yeni hücrelerin oluşmasını sağlayan B9 vitamini ile patates, kanser riskini önler. Hazımsızlık, şişkinlik ve özellikle de kabızlık gibi durumlarda bağırsaklarınızı patates yiyerek çalıştırabilirsiniz.
Sindirim sistemine iyi gelmektedir. Hazımsızlık sorunlarına ve kabızlık, şişkinlik gibi rahatsızlıklarda da patates suyunun faydalı olduğu bilinmektedir. Haşlanmış patates suyunun aynı zamanda saç ve cilt sağlığı için de oldukça faydalı olduğu söylenebilir.
Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Ancak yine de patatesi, vitamin ve mineral kaybını önlemek için haşlamayıp buharda pişirmeyi tercih edin.
B6 vitaminin de vücuttaki pek çok etkisinin yanı sıra ödem oluşumunu azaltmada da etkili olduğuna dikkati çeken Aksoylu, bu nedenle ceviz, patates, muz ve et gibi B6 vitamininden zengin gıdaları daha çok tüketmenin faydalı olacağını vurguladı.
Patatesin tok tutma özelliği sayesinde bu diyet esnasında çok fazla acıkılmaz. İçinde yağ olmadığı için haşlanmış patates kilo da aldırmaz.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
B6 vitaminin vücuttaki pek çok etkisinin yanı sıra ödem oluşumunu azaltmada da etkili olur. Bu nedenle ceviz, patates, muz ve et gibi B6 vitamininden zengin gıdaları daha çok tüketmek faydalı olur. Potasyum, vücuttaki sodyum miktarını azaltarak ve idrar çıkışını artırarak ödemin çözülmesini sağlar.
Hava yutulması (Aerofaji) midedeki gazın en önemli nedenidir. Herkes yemek yerken veya su içerken az miktarda hava yutar. Fakat hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak yutulan hava miktarını arttırır.
Gazoz, soda, kola gibi gazlı içecekler içilmemelidir. Kuruyemiş ve baharatlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Çok şekerli ve ağdalı tatlılar tüketilmemelidir. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Gaz sıkışması sorunu yaşıyorsanız bu besinleri kontrollü bir şekilde tüketmenizi öneririz. Ayrıca pirinç, patates ve makarna gibi yiyecekler tekrar tekrar ısıtıldığında gaz oluşumuna neden olabilir.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Haşlanmış patates, patatesin en sağlıklı pişirilme şekillerinden bir tanesidir. Patates nişasta içeriği yüksek olsa da içeriğinde yağ bulunmaz. Bu sebep ile dengeli bir şekilde tüketilir ise kilo yapmayacak bir besindir.
Metabolizmanın çalışmasına destek olması için haşlanmış patates ile beraber yoğurt tüketimi de önerilmektedir. Son zamanlarda kısa sürede kilo vermek için uygulanan şok diyetler arasında, sıkça tercih edilen bir diyet türüdür.
Diyete uygun şekilde haşlayacağınız patates ile kilo verebilirsiniz. Yağ ve tuz kullanmadan haşlama ile pişireceğiniz patatesleri parçaya ayırmadan önce bir müddet dolapta bekletin. Böylelikle gerekli vitamin ve minerali alacak ve düşük kalori ile öğünü atlatmış olacaksınız.
Patatesleri yağsız ve tuzsuz haşlayıp fazla küçük parçalara ayırmadan, biraz dinlendirdikten sonra bol limon, yeşillik ve arzu ettiğiniz baharatlarla enfes bir salata hazırlayabilirsiniz. Nişasta içeriği yüksek bir kök sebze olduğu için ölçülü miktarlarda tüketmekte fayda var elbette.
Patatesin haşlanarak tüketilmesi, glisemik indeks (besinlerin kan şekerine etkisi) bakımından da iyi bir etkiye sahiptir. Haşlama işlemi, patatesin kimyasal yapısını değiştirir ve içerisindeki nişasta oranını düşürür. Patatesi bu şekilde tüketmek, daha iyi bir sindirim için fayda sağlayabilir.
Özellikle de kimyon, kırmızı toz biber ve karabiber gibi baharatlar patatesin gaz yapma ihtimalini önemli ölçüde azaltır. Patatesin içinde bol miktarda şeker ve posa bulunduğu için gaz oluşumuna ve gaz sıkışmasına neden olabilir.
Cildinizde hafif yanıklar ya da kızarıklıklar fark ettiyseniz bu konuda da çiğ patates yardımınıza koşar. Mide rahatsızlıklarından muzdarip olanlar, midesinde gaz ve yanma gibi sorunlar yaşayanlar mideyi rahatlatmak ve sindirimi kolaylaştırmak için patate tüketebilir.
Patates lif oranı çok yüksek gıdalardan biridir. Her öğünde tüketilmemek kaydıyla yemeklerde tercih edilebilir. Önerilen tüketim miktarı ise haftada bir veya ikidir. Tuvaleti tutmak çok kötü bir şeydir ve diyetin dışında kabız sebeplerinin en büyüklerinden de biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri