Pişmiş tavuk (0-4 derece) buzdolabında 48 saat bekletilebilir. Bu süre içinde de tüketmenizi öneriyoruz.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Pişmiş tavuk ise hava geçirmez bir kapta tutulmalıdır. Çiğ tavuğu parçalayıp saklayacaksanız; her bir parçası ayrı bir şekilde sarılarak ya da buzdolabı poşetine konulurak buzlukta saklanmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Uzmanlar üç günden fazla beklemiş tavuğun yenmesini tavsiye etmiyor. Ayrıca pişmiş tavuğun 3 gün doğru bir şekilde saklanması da son derece önemli. Pişmiş tavuk bozulduğunda yine ekşi bir koku, tat bozukluğu meydana gelir. Sağlığınız için en doğru olan şey tavuğun piştiği gün tüketilmesidir.
Bozulmuş tavuk Campylobacter, Salmonella gibi patojenik bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Gıda zehirlenmesi, yüksek ateş, titreme, mide bulantısı, kusma, ishal, kanlı dışkı ve dehidrasyon gibi semptomlara ve hatta ölüme neden olabilir.
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Taze çiğ tavuk pembe, etimsi bir renge sahip olur. Bozuldukça rengi solar. Eğer tavuğun rengi matlaşmaya başladıysa bozulmadan bir an önce pişirmelisiniz. Eğer tavuk etinin rengi gri renge büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız.
Tavuk haşlarken; sıcak su kullanırsanız beyaz rengini kaybeder. Bu nedenle soğuk su kullanmalısınız. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Tavuk zehirlenmesi, bazı bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi ile gerçekleşir. Mide ağrısı, ishal ve kusma tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir.
Tavuk zehirlenmesinde birincil olarak tercih edilebilecek tedavi yöntemi arasında sıvı alımı gelmektedir. En sık görülen belirti kusma olduğundan dolayı vücudun bu semptomlara çabuk cevap verebilmesi gerekir. Bunun için de bol bol sıvı alması çok önemlidir.
Tavuk eti bozulmadan sağlıklı bir şekilde tüketilmelidir. Bunun için tavuk etini buzlukta saklamak daha yararlı olmaktadır. Birçok kişi aldığı tavuğu dolaba koymaktadır. Buzdolabında duran tavuk 3-5 gün arasında tüketilmelidir.
a) Buzdolabında saklama:
Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Gıda Mühendisi Fuat Tekneci kalan dönerin ertesi dün satılmasının çok riskli olduğunu belirterek, "Tavuk etinden yapılan dönerin ertesi güne kalması ve değerlendirilmesi, kırmızı ete oranla daha riskli. Aynı gün içerisinde tüketilmesini öneriyoruz.
Taze ürünü buzdolabında (0 – 4 derecede) üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar, eğer bu taze ürünü alındığında derindondurucuya koyarsanız (-18 derece ve altında) 1 ay muhafaza edebilirsiniz.
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Bozulmuş et ateş, kusma, mide krampları ve ishal gibi semptomlara neden olan gıda kaynaklı hastalıklardan sorumlu patojenik bakteriler içerebilir. Ette en yaygın bulunan zararlı bakteriler Salmonella ve Shiga toksin üreten E. coli'dir.
Eğer pişirilen tavuğun rengi beyazdan griye doğru değişmeye başladıysa onu yemek güvenli değildir. Küf çürümüş, kokuşmuş, bozulmuş tavuğun en bariz göstergelerinden biridir. Eğer tavuğun üzerinde siyah veya beyaz tüycükler ya da herhangi bir canlı organizma gelişimi beliriyorsa o tavuk acilen atılmalıdır.
Ağzı kapalı bir kabın içinde tavuk parçalarını koyun ve ağzını kapatın. Ağzını kapatacak bir kapak bulamazsanız kağıt havlu ile de kapatabilirsiniz. Tavuğu mikro dalgaya koyun ve 2-3 dakika kadar ısıtın. Tavuk ısındıktan sonra mikrodalgadan çıkarın bir kaç dakika beklettikten sonra servis edin.
Koku kontrolü; Şüphelendiğiniz tavuk etini mutlaka koklayın. Tavuk eti bozulmaya başlayınca ağır bir kokusu olur, amonyak gibi kokar, hatta zaman geçtikçe genzinizi yakan ekşimsi bir koku haline gelir. Rengi, kokusu ve dokusu değişen tavuk etinin tüketilmesi tehlikelidir. En küçük şüpheniz bile varsa yemeyin.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Tavuğun zehirlenmelere neden olmasının sebebi Camplyobacter ve Sallmonella adı verilen iki tip bakteriden kaynaklanmaktadır. Bu her iki bakteri kırmızı et, pastörize olmamış süt, tavuk ve yumurtada bulunmaktadır. Bu iki bakteri tavuğun bağırsağında ve diğer çiftliklerde bulunan diğer kümes hayvanlarında bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri