Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Eğer haşlama suyuna tuz atmazsanız yapraklarınız derin dondurucu da 2 sene bile dayanır. .
Pişmiş Yaprak Sarması Dolapta Kaç Gün Dayanır? Yaprak sarması pişirildikten sonra hemen buzdolabına konulmamalıdır. Bir müddet soğuması beklenmeli daha sonra yerleştirilmelidir. Soğuma işlemi bittikten sonra ağzı kapalı bir tencerede ya da hava almayan saklama kaplarında 4-5 gün kadar saklanabilmektedir.
Yapraklar kaynar suya alınır ve ters yüz edilir. Rengi değişmeye başladığında çıkartılır. Yaprakları süzülüp soğutulduktan sonra bir pişirimlik olacak şekilde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine doldurulur. Poşetlerin ağzı bağlandıktan sonra derin dondurucuya konulur.
Pişmiş yaprak sarmasını buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
4. 4 gün ok ama 5. Gün riskli.
Dolmalar için iki farklı yöntem tavsiye edeceğim. İlki yine sarmayla aynı. Az miktarda su ile kapağı kapalı biçimde kısık ateşte ısıtabilirsiniz. İkinci yöntem ise fırında ısıtma.
Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Asma yapraklarını arzuya göre kuru saklayabileceğiniz gibi taze ya da salamura edilmiş haliyle de saklayabilmeniz mümkündür. Uzun süre bozulmadan saklanması için önerilen en iyi yöntem buzlukta yani derin dondurucuda saklamaktır. Asma yaprakları uygun bir şekilde saklandığında tazeliğini 1 seneye kadar koruyabilir.
Asma yaprağını buzdolabında saklamaktan daha uzun soluklu bir yöntem tercih etmek isterseniz asma yaprağın ı buzlukta saklama yöntemini tercih edebilirsiniz.
Yaprak sarma hazırlamak için taze asma yaprakları toplayacak ya da alacaksanız, taze yaprakları salamura yapraklardan daha uzun süre kaynatmanız ve sıcak suda bekletmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde yapraklar istediğiniz gibi yumuşamayacak, hem sarması zor hem de pişirmesi zahmetli bir hal alacaktır.
Yaprak sarma hazırlamak için taze asma yaprakları toplayacak ya da alacaksanız, taze yaprakları salamura yapraklardan daha uzun süre kaynatmanız ve sıcak suda bekletmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde yapraklar istediğiniz gibi yumuşamayacak, hem sarması zor hem de pişirmesi zahmetli bir hal alacaktır.
Buzluktaki Sarma Nasıl Pişirilir? Püf Noktaları Buzluktaki sarmaları çözdürmeye gerek olmadan üzerine kaynamış su ekleyerek pişirebilirsiniz.
Asma yapraklar sarı rengi alana kadar bekletin. Sararan asma yapraklarının suyunu iyice süzün. Buzdolabı poşetlerine kullanacağınız miktarlarda koyup, ağızlarını kapatın. Hazırladığınız asma yapraklarını buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman da buzluktan çıkartıp, kullanabilirsiniz.
Yaprakları öncelikle bir sudan geçirin. Daha sonra 10-15 tane yaprağı üst üste koyarak elcimler yapın. (Saplarını kesebilirsiniz ben kesmedim. ) Tencerede kaynamış olan suya bir elcim atıp rengi sararınca diğer tarafını da çevirip sarartın. Diğer yapraklara da aynı işlemi uygulayın.
Artan salamura yaprak nasıl saklanır? ARtan salamura yaprakları sudan geçirin ve süzdürüp buzdolabı poşetine koyup buzluğa kaldırabilirsiniz.
Buzlukta dondurulur. Pişirmek istediğiniz zaman bir kaç saat önceden çıkarıp hafif yumuşayınca tencereye dizilerek üzerine kesilmiş limon, tuz ve zeytinyağı ile sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilir.
Yapraklar basılmadan önce bir gece bekletilmelidir. bu şekilde yaprak yumuşar ve desteleri dizmesi de sarması da kolaylaşır. Yapraklar kesinlikle yıkanmaz. Yaprakların uzun sapları bir parmak kadar kalacak şekilde kesilmelidir.
Herhangi bir kimyasal yöntem kullanmadan güneş görmeyen ve rutubetsiz bir alanda 2 yıl boyunca saklamak mümkün. Bunun da oldukça uzun bir süre olduğunu ifade etmek gerekir. Nisan ve Mayıs aylarında toplanan asma yaprakları salamura yöntemi üzerinden, 2 sene taze şekilde kalabilmektedir.
Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
Yapraklarınızı kullanacağınız zaman kaynar su içinde 1-2 dakika kadar haşlayıp, sarma işlemini yapabilirsiniz.
Asma yaprağı çayı olarak da bilinen kürü ve suyunu evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. 5 üzüm yaprağını, güzelce yıkayıp duruladıktan sonra 1 litre kaynar suyun içine atıp, 15 dakika süre ile demlenmesi için bekletilir ve ardından süzülerek tüketilir.
Pişirme aşamalarının sonlarına doğru, yaprak sarmanın üzerinde zeytinyağı gezdirin. Pişen sarmaları sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Buzluktan çıkan sarmayı tencerede pişirme süresi ortalama 30 dakikadır. Düdüklü tencerede ise bu süre 15 dakikayı bulabilir.
Öncelikle, tencerenin dibine kullanmadığınız damarlı yaprakları serin. Bu kısımda, domates kabuğu yada halka soğan dilimleri eklemeniz lezzeti katlayacak. Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır.
Hazırladığınız iç harcı dilerseniz kilitli buzdolabı poşetlerine yaya yaya aktarabilirsiniz. Bu şekilde buzluğa atıp dilediğiniz zaman, öncesinde oda sıcaklığında bir miktar çözdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Dilerseniz iç harcı dolmalarınıza doldurarak da saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri