Öncelikle haşlanan yumurtayı buz dolu soğuk suya koyarak soğutun. Ürünü taze tutmak ve bakteri üremesini önlemek için bu suyu günde iki kez değiştirin. Tabii bu durumda yumurtayı koyduğunuz kabın mutfağın en soğuk yerinde olması gerekir. Böylece haşlanmış yumurtayı üç gün boyunca saklayabilirsiniz.
Haşlanmış yumurtanın kabuğunun tüketmeden hemen önce soyulması bakterilerin ortaya çıkmasını engeller. Ancak yine de haşlanmış yumurtanın buzdolabındaki ömrü yedi gün kadardır. Ancak gıda zehirlenmesi riskini ortadan kaldırmak için haşladığınız gün tüketmenizde fayda vardır.
Haşlanmış yumurta olduğu gibi dolaba koyulursa eğer bir hafta kadar sağlam kalabilir. Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir.
Haşlanmış yumurtayı içi buz dolu suya koyarak soğutun. Bu kabı mutfağın en soğuk yerine veya buzdolabına yerleştirin. Yumurtanın durduğu suyu 2 günde bir değiştirin. Haşlanmış yumurtayı bu şekilde 4-5 gün saklayabilirsiniz.
Haşlanmış yumurta/yumurta sarılarını , Koroplast Kilitli Poşet'e yerleştirip havasını aldıktan sonra derin dondurucuda 10 ile 12 ay saklayabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
"Yumurta doğal bir yatıştırıcı"
Ama bu kez değişik olan "Onu sabah kahvaltısında değil uyumadan önce yiyin" denmesi. İddianın sahibi Avustralyalı bir beslenme uzmanı olan Sharon Natoli. Natoli'ye göre uyumadan 2 saat önce ya da akşam yemeğinde yenecek yumurtanın birçok faydası bulunuyor.
Haşlanmış veya farklı yöntemlerle pişirilmiş yumurta tekrar ısıtılırsa zehirleyici olabiliyor. Özellikle yüksek derecede ısıtılırsa yine tavukta olduğu gibi yumurtanın su miktarı azalıyor ve proteinlerin yapısı değişiyor. Bu zehirlenme türü çok nadir görülse de ölümcül olabiliyor.
Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Haşlanmış yumurta soğuk yenir mi? Yenmez. Sıcak sıcak daha lezzetli oluyor.
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
Haşlanmış yumurtanın bozulmadan saklanması zor bir durumdur, hele de buzdolabının olmadığı zamanlarda. Böyle bir durumda ne yapmamız gerekir? Öncelikle haşlanan yumurtayı buz dolu soğuk suya koyarak soğutun. Ürünü taze tutmak ve bakteri üremesini önlemek için bu suyu günde iki kez değiştirin.
Bununla birlikte haşlanmış olan yumurtanın ömrü yedi gün olmaktadır ve yumurtanın haşlandığı tarihin unutulmamasını sağlamak için yumurtanın konulmuş olduğu kaba tarihin atılması uygun bir teknik olacaktır. Tüm bunların dışında yumurtanın haşlandığı gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Öğle yemeğinde, dikkatlice soğuk suyu boşaltın ve termosun içine sıcak su koyun. 2-3 dakika boyunca termos içinde yumurta ısınmaya başlayacaktır. 5 dakika sonra yumurtanız ısınmış olacaktır. Ardından sıcak suyu boşaltın ve sıcak yumurtalarınızı istediğiniz gibi yiyin.
Öncelikle katı yumurta için 5-6 dakikalık bir süreye ihtiyaç var. Bu yöntemde yumurtanın hem beyazı hem de sarısı katı ve iyice pişmiş haldedir. Katı yumurta istiyorsanız yumurta koyduğunuz cezveyi kaynamaya bırakın. Su ilk kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynar suda pişirin.
Bozuk yumurtanın işaretçilerinden biri de yumurtayı kırdığınız anda yayılan kokudur. Eğer kırılan yumurtadan keskin ve itici bir koku geliyorsa; sakın tüketmeyiniz. Şayet fark etmeden bozuk yumurta pişirdiyseniz, piştikten sonra da kötü bir koku yayılır.
Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan doğru analizler diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını ortaya koymaktadır.
B2, B12, A vitamini, selenyum ve fosfat gibi maddeleriyle yumurta; oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde özellikle haşlama olarak tüketildiğinde uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Her gün tüketeceğiniz 1 adet yumurta, gün boyu ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar.
Çünkü yumurtanın doymuş yağ içeriği düşüktür ve yağ içeriğinin %64'ünü doymamış yağ asitleri oluşturur. Bu özelliği sayesinde kolesterolü yükseltmez. Yavaş sindirildiği için tok tutan besinlerden biridir.
Natoli, akşam yemeğindeki bir yumurtanın ise uyku süresini ve kalitesini artırdığını belirtti. Avustralyalı Beslenme Uzmanı Sharon Natoli, her gün tüketilecek 2 adet yumurtanın saç, tırnak ve deriyi güçlendireceğini belirtti. Natoli, akşam yemeğindeki bir yumurtanın ise uyku süresini ve kalitesini artırdığını belirtti.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir.
Yumurtaları içerisine koyun ve pişirmeye başlayın. Su kaynatıktan tam 3 dakika sonra yumurtalarınızı alın. Yumurtaları aldıktan sonra pişirme işlemini durdurmak için soğuk suyun içerisine koyun. Bu şekilde daha fazla pişmeyecek ve dilediğiniz kıvamda kalacaktır.
Yumurtayı Kolay Soymak İçin Buzlu Su
Yumurtayı haşladıktan sonra en sevmediğimiz durumlardan biri kolay soyamamaktır. Bu durumun önüne geçmek için haşlanan yumurtayı buzlu suya atmanız yeterli. Yumurtayı bir süre buzlu suda bekletip çıkardığında dala kolay soyulduğunu göreceksiniz.
Yumurta Yumurta kesinlikle tekrar ısıtılmaması gereken bir besindir. Yumurta yeniden ısıtıldığında içerisindeki protein yapısı parçalanır.
Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri