Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz.
Yıkanmadan kırılan yumurta, halk arasında tifo olarak bilinen salmonella bakterisine yol açabilmektedir. Gıda zehirlenmesine, akut bağırsak enfeksiyonuna neden olabilen bu bakteri, özellikle çiğ ve az pişmiş yumurtadan bulaşmaktadır.
Çatlak yumurta yenir mi? Kırık yumurtada patojen bakterilerin üreme ihtimali vardır. Bu nedenle yenmemesi gerekir.
Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır. Kırılmış yumurtanın dışarıda bekletilmesi tavsiye edilmez. Sıcak veya soğuk yerler yumurtanın dayanıklılık süresini etkilemektedir.
Kaynama kabına eklenen limon suyu da yumurtanın çatlamasını önlüyor. Yumurtaların çatlamaması için, pişireceğiniz kabın içine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koyarsanız çatlamalarını önlersiniz. Tüm bu yöntemler arasında en etkili yöntem tuz yöntemi. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur.
İlgili 25 soru bulundu
Sıcak hava yumurtanın kabuğuna doğru baskı yaparak çatlamaya neden olur. Yumurtayı haşlarken çatlamaması için neler yapmalıyız, çatlamanın önüne geçmek için size birkaç önerimiz var: Buzdolabından direkt alınıp haşlanan yumurtalar suya girince sıcak soğuk tepkimesinden dolayı çoğunlukla çatlar.
Çatlamış yerine sirke sürün
Yine yumurtanın çatlak yerine sirke sürün ve sıcak ama kaynamamış suya yumurtayı yavaşça bırakın. Her zaman yaptığınız gibi haşlayın. Yumurtanın dağılmadan, tadı bozulmadan, tam kıvamında haşlandığını göreceksiniz.
Yumurta çatlamasının ardından salınan yumurta, tuba (tüp) organı ile yakalanır ve yakın zamanlarda cinsel ilişkiye girilmiş ise veya aşılama yapılmış ise, sperm ile yumurta hücresi tüp içerisinde birleşerek döllenme meydana gelir. Döllenme ile meydana gelen hamilelik materyali, rahim içerisine ilerleyerek yerleşir.
Yumurtanın olgunluk seviyesine ulaşması ve çatlaması 5 ila 6 gün içinde gerçekleşir. Bu çatlama işlemi gerçekleştikten sonra 24 saat yumurta canlı kalır. Yumurta Çatlaması Kasık Ağrısı Yapar Mı?
Yumurta döllenmenin gerçekleşmediği durumda yaklaşık 12 ile 24 saat kadar canlı kalabilir. Ancak bu durum gebeliğin yalnızca bu 24 saatte oluşacağı anlamına gelmez. Erkek üreme hücresi sperm, kadın vücudunda 4 ya da 5 gün kadar canlı kalabilir.
Kırılmış yumurtayı saklama kapına yerleştirip kapağını kapatarak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Kırılmış yumurta 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
Yumurtaların taze olup olmadığını kontrol etmek için en basit yöntem su testidir. Bu yöntem için bir kase dolusu su hazırlanır ve yumurtalar tek tek suya bırakılır. Eğer yumurta suyun dibine çökerse taze bir yumurta olduğu söylenebilir. Eğer yumurta suyun üstünde yüzerse bozuk olabilir veya tarihini geçmiş olabilir.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Ayrıca, yumurta kırıldığı zaman sarısı dağılırsa o yumurta da bozuk demektir. Tavaya kırıldığı zaman sarısının dağılmaması gerekiyor. Dağılmıyorsa taze olduğunu gösteriyor. Çatlak yumurtalar da tüketilmemeli.
YUMURTA 12 DAKİKADAN UZUN SÜRE PİŞİRİLMEMELİ
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır.
Çatlamaya karşı direnç gibi özelliklerini kristal yapısından alır. Yumurtanın büyük kuvvetler karşısında kırılmamasının sebepleri; esas olarak bir protein matrisi içine gömülü kalsiyum karbonat (kalsit) kristallerinden oluşmasıdır, bir başka neden ise kabuğa sertlik veren kolajenden yapılmış ince bir iç zardır.
İnsanların tüketmesi maksadıyla ticari çiftliklerde üretilen tavuk yumurtalarının çoğu döllenmemiş yumurtadır zira yumurtacı tavuklar horozlar olmadan tutulmaktadır. Döllenmiş yumurtalar da döllenmemiş yumurtaya kıyasla az bir besleyicilik farkı ile tüketilebilir.
Yumurtalar orta büyüklüğe gelince, bu kez erken çatlamayı önleyici başka bir iğne günlük olarak kullanılmaya başlanır. Zira tam olgunlaşmadan çatlayan bir yumurta işe yaramayacaktır.
Yumurtalar olgunlaştığında ve 16-20 mm büyüklüğüne ulaştığı zaman yumurta çatlatma iğnesi denilen Ovitrelle ya da Pregnyl ilaçları yapılır. İlaç uygulamasından sonra yumurtalar 40 saat içinde gelişerek karın boşluğunda çatlar ve kendiliğinden yumurtlama olur.
Kadınların çoğunda, yumurtlamanın gerçekleştiği süreçte alt batında ağrı ve kramplar olabilir. Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir.
Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
Yıkanmadan kırılan yumurta, tifoya davetiye çıkarıyor.
Kullanmadan önce mutlaka yıkanması gereken yumurtalarda bulunan salmonella bakterisi halk dilinde tifo olarak bilinen hastalığa yol açıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri