Yaz aylarında da tıpkı kış aylarında olduğu gibi kombinleri tamamlamak için gömleklerden faydalanılabilir. Yazın teninizi yakmayacak, hafif ve serin tutan kumaşlardan üretilen gömlekleri tercih edebilirsiniz. Bu kumaşlar arasında keten, saf pamuk, saf keten, viskon gömlek kumaşları tercih edilebilir.
Gömleğin kalitesini kesimiyle birlikte kumaş kalitesi belirler. Bu nedenle keten, ipek ve pamuklu gibi kumaşları tercih etmeniz gerekir. Oxford, koton, poplin, pamuklu ve pamuklu-ipek karışımı kumaşlar da iyi alternatiflerdir.
Kaliteli ve uzun ömürlü kumaşları tercih etmelisiniz. Bunun için keten, gömlek için en ideal kumaştır. Daha pahalı olan ipek ise şık ve klasik bir seçim olur. Oxford, koton, poplin, pamuklu ve pamuklu-ipek karışımı kumaşlar da diğer alternatifleriniz olmaktadır.
Polyester Kumaşlar
En yüksek lif direncine sahip olan kırışmayan kumaş türü, polyester kumaşlardır.
Yaz aylarında keten, şile bezi, poplin, %100 pamuk gibi sizi serinletecek yaz gömleği kumaşlarını tercih etmeniz, cildinizin hava almasını sağlayarak size konfor sağlayacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Eğer gömleğin kumaşı sadece pamuklu değil, karışık ise, sentetik oranının üçte biri geçmemesine özen göstermelisiniz. Kışın daha ağır pamuklu kumaşlar giyilebilirken, yazın hafif pamukluların yanısıra keten ile karışık pamuklular, pamuk ile karışık ipekli kumaşlar da giyilebilir.
Keten, çok nefes aldığı için pamuktan daha iyi yalıtmaz ve bazı insanlar yeni bir keten gömleğin nişastalı, kaşındıran hissinden şikayet ederler. Pamuk çok daha az buruşur ve iyi görünümünü korumak daha kolaydır.
Ayrobin kumaş, özellikle elbise yapımında kullanılan bir tür kumaştır. Pamuklu ve polyester ipliklerin bir karışımıdır ve bu sayede hem dayanıklı hem de yumuşaktır. Bu kumaş, özellikle yaz aylarında giyilen elbiseler için idealdir, çünkü rahat bir dokuya sahiptir ve nefes alabilen bir yapıya sahiptir.
Ütü istemeyen kumaş isimleri arasında polyester, naylon, elastan, likra ve mikrofiber gibi kumaşlar sıralanabilir. Bu kumaşlar yapısında bulunan elastikiyet sayesinde kolayca katlanabilir ve kırışıklıkları hızlı bir şekilde düzeltilebilir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Poplin kumaş kendine özgü yapısı, ince ve sık dokumasıyla karakterizedir. İpeksi bir görünümün yanı sıra yumuşak dokunuşlu ve oldukça rahattır. Eskiden ipek iplik ile üretilirken son günlerde kumaş merseriz ince penye pamuk ipliklerin dokunması ile poplin kumaşlar elde edilmektedir.
Gömleklik, bezayağı örgüde dokunan çözgüsü iyi haşıllanmış ham beze verilen addır. Bu kumaşın standart teknik özellikleri şöyledir: En 90cm, çözgü Ne 32, cm'de 30 sıklıkta. Daha kaliteli bezayağı gömleklikler Ne 36 çözgü ve atkıdan cm'de 30 çözgü, 38 atkı sıklıklarında dokunur.
Bir kumaşın kaliteli olduğunu söyleyebilmek için kumaşın ham maddesinin ipek, kenevir, pamuk, yün gibi doğal olması gerekir. Kırışmayan, leke tutmayan, ütü gerektirmeyen türdeki kumaşlar sağlıksızdır. Bu kumaşlar yoğun kimyasal işlemlerden geçmiş olabileceği için tercih edilmemelidir. Kaliteli kumaş doğal kumaştır.
Pamuk, doğal bir hammaddeye sahip olduğu için hem organik giyimin önemli bir kısmını oluşturur hem de sağlık bakımından en çok tercih edilen parçalar pamuktan üretilmiştir. Emme gücü yüksek, hava alabilen ve uzun yıllar giyilebilecek kalitede kıyafetlerin genellikle %100 pamuk olduğu görülecektir.
Çünkü polyester içeren giysiler hem küf, güve gibi dış etkenlere daha dayanıklıdır; hem de giyimden dolayı oluşabilecek yıpranmalara karşı daha dayanıklıdır. Polyester doğal elyaflara oranla daha az leke tutar ve doğal ipliklere göre çok daha az kırışır.
Oxford Gömlek Nedir? Dayanıklı bir kumaşa sahip olan oxford kumaş gömlek, pamuklu ve kırışmaya karşı dayanıklı gömlek modelleri arasında yer alır. Yaza ve kışa uygun olacak şekilde kalın ve ince kumaşlı çeşitleri bulunur. Makinede kolaylıklı yıkanabilir ve yine pamuklu olduğunda kolay ütülenir.
“Hangi kumaş terletmez?” sorusuna herkesin vereceği cevap şüphesiz ki pamuklulardır. En az terleten kumaş kategorisinde birinciliği kimseye kaptırmayan pamuklular vegan olma özelliği ile de gönülleri fethetmektedir.
Bu özelliği sebebi ile sıklıkla viskon kumaş kırışır mı sorusu sorulur. Dayanıklı bir yapısı olmasına rağmen bu kumaş oldukça da hassastır. Yüksek sıcaklık derecelerinde yıkandığında çelme olasılığı vardır. Kolayca kırışmaz ama çok sıkıştırıldığı da kat izi olabilir veya kırışabilir.
Görüntüsü pamuklu kumaşlara benzese de viskon kayın ağacından yapılır ve ütü gerektirmemek gibi büyük bir avantajı vardır üstelik bluzdan elbiseye her tür kıyafette tercih edilebilir.
Keten gömlekler lifli yapıları sayesinde terleme yapmaz ve bu sebeple genellikle yazın kullanılır. Keten gömlekler aralıklı yapıları sayesinde nefes alan gömleklerdir ve terleme yapmaz, nem emilimi sağlar.
Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
100% pamuk sağlıklıdır teri emer cilt nefes alır falan ama 100% pamuk gömleği yarım saat ütüleyip daha sonra askıya astığınız zaman kendi kendine bile kırışabiliyor bu büyük sorun. Ama %60 Pamuk %40 Polyester oranlı kumaşı olan gömlek kolay ütü tutuyor ve daha sonrada kolay kolay kırışmıyor buda büyük rahatlık.
Ortalama bir gömlek dikimi için 1.50 metre kumaş gerekir.
Gömlekler için ortalama 2 metre kumaş gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri