Hasılat yapmak, belirli bir dönem içerisinde elde edilen kazancı belirtmek için kullanılan bir terimdir. Yapılan bir işin getirdiği kazançların toplam miktarının hesaplanması sonucu elde edilen hasılat da ortaya çıkmış olur.
Hasılat; işletmenin olağan faaliyetleri esnasında ortaya çıkan gelirlerdir. Kazanç ise hasılat olarak nitelendirilemeyen ancak gelir tanınımı karşılayan diğer unsurlardır.
Hasılat kelimesinin TDK sözlük anlamı, Ha: sıla: t, gelir, kazanç, ürün şeklinde görülmektedir. Örnek verilecek olursa; bu akşam filmin hasılat düşüktü. Hasılat üretim işleminden sonunda elde edilen malın parasal değerine hasılat denmektedir.
(Proceeds, return) Bir mal ve hizmet üretimi sonunda yaratılan malların parasal değeridir.
İlgili 24 soru bulundu
Toplam hasılat malın satılan miktarı ile fiyatının çarpımına eşittir (TH = F x M).
Bir işletmenin brüt satışlarından satış iskontoları ve iadeleri ile diğer indirimlerin düşülmesi sonucu bulunan tutarı ifade etmektedir.
[1] ortaya çıkmak, türemek.
Bir işletmenin belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerden ve diğer faaliyetlerden elde ettiği brüt gelir veya hasılata ciro adı verilir. İşletmelerin günlük, haftalık, aylık veya yıllık bazlarda hesaplanan ciroları firmaların finansal analizlerinde kullanılır.
Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), bir ülke veya ülkeler tarafından belirli bir zaman diliminde üretilen ve satılan tüm nihai malların ve hizmetlerin piyasa değeri'nin parasal bir ölçü'südür.
Hasılat : Bir ürün ya da hizmetin satışı sonucunda elde edilen nakit ya da nakit benzeri tutara hasılat adı verilmektedir. Harcama : Bir ürün ya da hizmeti satın alırken yapılan ödeme ya da ödeme benzeri tutardır.
Hasılat harcamaları: İşletmelerin maddi duran varlıklardan tam olarak yararlanabilmek için yaptıkları normal bakım, tamir ve temizleme giderlerine hasılat harcamaları denir. Bu gider kalemleri genel giderler sınıflaması altında yer alırlar.
Hasılat esaslı vergilendirme usulünden Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektör ve meslek gruplarında faaliyet gösteren mükellefler yararlanabilmektedir.
Standarda göre hasılatın tanımı; işletmenin öz kaynaklarında artışa neden olan, sermaye artışı dışında işletmenin bir muhasebe dönemi içerisindeki olağan faaliyetleri sonucunda elde edilen ekonomik yararların brüt tutarıdır.
Hasılat paylaşım yöntemi; bağısız bölümlerin satış hasılatından belli oranda pay alma karşılığında; arsa sahibinin arsa teslimini, yüklenicinin ise yapılacak bağımsız bölümlerin inşasını sözleşme ile üstlendiği arsa temin yöntemidir.
2.3.
Hasılat esaslı vergilendirme usulüne tabi mükellefler, bu usule göre hesapladıkları vergiyi 4 No.lu KDV Beyannamesi ile vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmidördüncü günü akşamına kadar beyan eder ve aynı ayın yirmialtıncı günü akşamına kadar öderler.
Örnek Ciro Hesaplaması
Bu durum işletmenin safi hasıla üzerinden hesaplanan cirosu şöyle olacaktır: =( Yurt içi satış gelirleri + yurt dışı satış gelirleri) - (iade giderleri + indirim ve iskonto giderleri) = (250.000 TL + 360.000 TL)- (45.000 TL + 85.000 TL ) = 480.000 TL.
Bir şirketin belli bir dilimde gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerin sonucunda elde ettiği hasılata ya da brüt gelire ciro denir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık türleri bulunmaktadır.
Ciro bir işletmenin ticari işletmelerin belirli bir zaman aralığında gerçekleştirdikleri faaliyetlerden elde edilen brüt gelir ya da hasılta verilen isimdir.
meydana getirmek, ortaya çıkarmak.
Arapça kökenli bir sözcük olan hasılı, husul kelimesinden türetilmiştir. Husul kelimesi hem gerçekleşen hem de sonuç anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan hasılı sözcüğü ise ''netice olarak'' demektir. Bu kelime genellikle neden - sonuç cümlelerinde kullanılır.
Buğday, un, tuz, yoğurt, sarımsak ve tereyağı ile yapılır. Kars usulü haşıl yapılırken buğdaylar su ve tuzla beraber pişirilerek buğdayın suyu çekmesi sağlanır. Suyu çeken buğdaya un eklenir. Ardından yoğurt ve sarımsakla sarımsaklı yoğurt yapılır.
Bir işletmenin belirli bir zaman diliminde gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerinden elde ettiği brüt gelir veya hasılata denir. Firmaların ve işletmelerin günlük, haftalık, aylık ya da yıllık olarak belirli zaman arasında elde ettikleri kazancı gösterir.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder.
Fakat şunu noktanın tekrar altını çizmekte fayda var; ciro, o işletmenin kasasına giren gelirler toplamıdır. Ciro hesaplanırken, kira, maliyet, çalışan maaşları, vergiler gibi farklı gider kalemleri kasada bulunan paradan düşülmez. Başka bir deyişle, ciro hesaplama, karlılık hesabı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri