ETTN ifadesinin açılımı "Evrensel Tekil Tanımlama Numarası" olarak bilinmektedir. Bu alanın e-faturalarda bulunma zorunluluğu vardır. Bu numarayı fatura düzenleyen kişi oluşturamaz. İlgili sistem tarafından bu numara kendiliğinden verilir.
ETTN numarası ise, her E-faturaya özgü, faturanın dünya üzerindeki tekil numarasını ifade etmektedir. Yani E-fatura dünya üzerinde parmak izine benzer şekilde tekil, eşsiz bir numaraya sahiptir. Bu bilgilerin dışında E-fatura, fiziki fatura ile benzer verilere sahiptir.
E-fatura uygulamasında ETTN (Evrensel Tekil Tanımlama Numarası) anlamına gelmektedir. E-faturada bu alana e-fatura düzenleyicisi müdahale edemez. Sistem ETTN numarasının kendiliğinden verir. ETTN, faturanın tekliğini sağlayan numaradır.
ETTN numarası her bir e-Defter dosyası için farklı olarak oluşturulur ve XML dosyası içerisinde <gl-cor:uniqueID tag'i içerisinde bulunur.
efatura üzerinde yer alan ETTN nosu yazılmalıdır. alıcı bilgileri kısmının altında görülmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
UUID ingilizce "Universally Unique Identifier" ifadesinin kısaltmasıdır. Kabaca Türkçesi "Evrensel Benzersiz Tanımlayıcı" diye çevrilebilir. Türkçede buna yeni bir isim verdiler. "Evrensel Tekil Tanımlama Numarası" (kısaltması ETTN) UUID ile aynı anlama gelir.
UUİD ya da ETTN numarası aynı anlamlara gelir. Türkçede evrensel benzersiz tanımlayıcı demek olan ETTN, e-faturaya ait benzersiz bir numaradır. Her belge üzerinde sol üst köşede yer alırken örneğin “51d3bb18-9650-4c8e-825d-5a7f845be630” şeklinde yazılır ve alınan XML dosyalarına da otomatik kaydedilir.
E-Teminat Modülü üzerinde yapılan güncelleme çalışmaları kapsamında, halihazırda ilgili memur tarafından manuel giriş yapılarak sorgulanan 32 haneli e- teminat mektup numarası (ETTN) ile ilgili olarak, ETTN sorgulama alanına yükümlü vergi kimlik numarası (VKN) girilmesi suretiyle sorgulama yapılabilmesi sağlanmış olup ...
1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayanlar ise söz konusu kuruma fatura düzenlemeye başlamadan önce e-fatura uygulamasına geçiş zorunlu hale getirilmiştir.
Zarf Bazında Listeleme Ekranında “GİB Elektronik Fatura Merkezine iletildi.” ya da “GİB Elektronik Fatura Merkezi yanıtı geldi.” mesajları görüldüğünde mükellefler tarafından e- fatura alıcıya başarıyla iletilmiş varsayılarak işlem tesis edildiği gözlenmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı bu zorunluluk grubunu her sene yayınladığı tebliğler ile güncellemektedir. Dolayısıyla her sene belirli bir kısım şirketi zorunlu olarak e-fatura ve e-arşiv kullanımına dahil etmektedir.
e-Fatura kullanmanın avantajları nelerdir? e-Fatura kullanımının bazı avantajları vardır. Bunlar arasında kağıt kullanımının azalması, iş süreçlerinin hızlanması, maliyet tasarrufu, faturaların kaybolma riskinin azalması ve kolay arşivleme gibi faktörler bulunur.
e-Fatura yalnızca e-fatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. e-Arşiv fatura ise göndericinin e-fatura mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Yani e-arşiv fatura, e-fatura kullanıcısı olmayan mükelleflere kesilir ve gönderilir.
GİB durum kodları, faturalarınızı Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinden dönen durum yanıtıdır.
özelleştirme Numarası e-Fatura versiyon bilgisini göstermektedir. Fatura Numarası, ilgili alana kullanıcı tarafından yazılabildiği gibi fatura kaydedildikten sonra sistem tarafından otomatik olarak da verilebilir.
Bu süreden 7 günlük süreden sonra düzenlenen faturalar, hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır. yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Bir takvim yılı içinde her bir belge türüne ilişkin olarak kesilecek toplam ceza 1.100.000 TL'dir.
E-Ticaret yapanlar için E-Fatura zorunluluğu 22 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan yeni tebliğe göre düzenlenmiş ve genişletilmiştir. Gün geçtikçe hızla artan dijitalleşme ile birlikte bu sınırların genişletilmiş olması daha çok firmanın E-Fatura sürecine dahil olduğunu da net bir şekilde göstermiş olur.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Tax free olarak fatura düzenleyen her mükellefin e-faturaya geçme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak e-Fatura portalını kullanan mükelleflerin, ihracat işlemleri ile tax free işlemlerinde e-fatura kesmesi gerekiyor.
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
1200 - Zarf başarıyla işlendi
Gönderilen zarf işlenip kontrollerden geçtiğinde ve herhangi bir hata alınmadığında e-fatura 1200 durum kodu şeklinde güncellenecektir. Bu noktada zarfın durumu ile sistem yanıtı Gönderici Birim'e iletilir. Gönderim esnasında bir hata yaşanmışsa dahi sonraki aşamaya geçilir.
Universally unique identifier ya da kısaca UUID, (Türkçeye çevirileri Evrensel olarak benzersiz tanımlayıcı, Evrensel benzersiz tanımlayıcı veya Evrensel benzersiz tanıtıcı olarak mümkündür.) bilgisayar sistemlerinde bilgi için kullanılan 128 bitlik bir etikettir.
Bir bilgisayar sistemi genelinde bilgileri tanımlamak için kullanılan UUID, 16 sekizliden oluşan ve 32 taban-16 karakterle temsil edilen 128 bitlik bir etikettir. Genellikle bilgisayar dünyasındaki nesneleri tanımlamak için kullanılsa da, başka uygulamalarda da kullanılabilir.
"evrensel tekil tanımlama numarası (ettn)" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç universally unique identifier (uuid) i.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri