Ancak optimum hasat zamanı; 'Bacon'da aralık ayının ilk haftası, 'Fuerte'de aralık ayının son haftası, 'Hass'da ocak ayının ilk haftası ve 'Zutano'da ise kasım ayının son haftası olarak belirlenmiştir.
Kaç ay sonra meyveyi alırım diyenlere üzücü bir haberimiz var. Avokado bitkisi aylar içinde değil yıllar içinde meyve vermeye başlar. Bugün ektiğiniz bir avokado çekirdeği yıllar içinde size ve ailenize şahitlik edecek, yaklaşık 3 yıl sonra meyvelerini oluşturmaya başlayacaktır.
Her yıl düzenli olarak meyve verir. Meyvesi ağaç üzerinde uzun süre kalamaz. Ülkemiz koşullarında hasat mevsimi; kasım başı-aralık sonu olarak belirtilebilir. Fuerte çeşidine tozlayıcı olarak kullanılır.
Meyve etinde, yağ içeriği % 18-20 ve kuru madde içeriği % 27–29 arasında değişmektedir. Çiçeklenme A tipidir. 1 °C soğuğa kadar dayanıklı olup, rüzgarlı ve soğuk havalarda meyveler zarar görür.
Avokado fidan yetiştiriciliği mevcut imkanlara göre ya doğrudan yarı gölge ortamda ya da başlangıçta serada daha sonra yarı gölge ortamında yapılabilir. Yarı gölge ortamda 2-2.5 yılda fidan yetişirken, başlangıçta serada daha sonra yarı gölge ortamda yetiştiricilikte bu süre yarı yarıya kısalır.
İlgili 30 soru bulundu
Bunlardan biri, aynı zamanda aralarında en lezzetli olanı Hass çeşidi. Hass tipi avokado aynı zamanda avokadonun başkenti olarak anılan Kaliforniya'da da en çok tercih edilen tür.
Avokado Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Hızlı gelişim özelliğine sahip Avokado fidanlarının ekonomik ömrü kısa olup ortalama 20 yıl yaşarlar.
Avokado aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir. Sürekli nemli kalmalıdır ama bunu da abartmamak gerekir.
Dünyada avokado üretiminin en çok yapıldığı yer, Meksika'dır. Dominik Cumhuriyeti, Peru, Endonezya ve Kolombiya ise Meksika'yı takip eder. Dünyada avokado üretiminde, Türkiye 43. sırada yer almaktadır. Ülkemizde en çok Antalya ve Mersin illerinde yetişen bu bitki, sıcak ve tropikal iklimleri sever.
Avokado üreticisine iyi para kazandırıyor. Dönüme 40 adet avokado ağacı ekimi yapılıyor ve 3 yıl sonra meyve veriyor. İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor.
Avokado türlerine göre farklı derece soğukluklara dayanabilmektedir. Orta Amerika orijinli olan türler soğuğa karşı dayanılılığı düşüktür ve minimum 1,5 °C soğuklluklara dayanabilmektedir. Meksika türleri -4 °C / -5 °C soğuğa dayanabilmektedir.
Avokado üretiminin yaklaşık yüzde 80'i Antalya'da ve özellikle de Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yapılmaktadır. Mersin de en fazla avokado yetiştirilen ikinci kenttir. Alanya'da 10 binden fazla avokado ağacı bulunuyor.
Meksika mutfağının en önemli meyveleri arasında yer alır. Ülkemizde ise en çok Antalya ve Mersin illerinden üretilmektedir. Bu iki il çok sıcak olduğu için tropikal meyvelerin üretimi için uygundur.
Avokado çiçekleri hem dişi, hem erkek organa sahip olmasına rağmen bu organlar aynı anda işlev yapmazlar. Çiçekler iki eşeyli bir açılma düzeni gösterir. Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek organlar çiçek tozu saçmazlar.
Normalde avokado fidanlarını 10-15 günde bir sulayabilirsiniz.
Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Avokadonun mekruh olduğu, Müslüman memlekette üretilmesinin ve yenilmesinin caiz olmadığı fetvası verilince de Yalova'daki bütün avokado ağaçları yakılarak tahrip edilmiştir.
Ortalama profesyonel avakado bahçelerinde ağaçların boyu genelde 6 metre civarında yani nerdeyse 2 katlı bir ev yüksekliğindedir.Verime geçmiş bir avokado ağacı 10. Yaşından sonra üzerindeki çeşide göre 400 adet ile 800 adet arasında bir meyveyi rahatlıkla verebilmektedir.
Avokado ağacı ılıman iklim koşullarında, yüksek verimli alüvyon toprakta yetişebilir. Avokado bitkisi 6-6,5 civarında PH seviyesine sahip nötr ve hafif asidik toprakları sever. Avokadoyu bahçede yetiştirmek isteyenler, meyvenin güneş gören bir yerde olmasına dikkat etmelidir.
Aşılı bir avokado ağacının meyve vermesi fidanı dikildikten sonra 3 yıl içerisinde olmaktadır.Avokado fidanı çiçeklerini çeşide göre şubat mart ayları içerisinde açmaktadır.
Avokado yetiştiriciliğinde en yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir.
Avokadolarda en iyi budama zamanı; genellikle hasattan hemen sonra başlayarak gelişmenin başladığı zamana kadar devam eden periyottur (şubat-nisan). Bu periyotta yapılan budamalara ilaveten yazında uç almalarının ve fazla sert olmayan budamalarında yapılması tavsiye etmektedir.
Avokado yetiştiriciliği oldukça karlı ve çok kolay yapılan bir yetiştiricilik çeşididir. Avokado yetiştiriciliği için devlet desteği veriliyor. Profesyonel bir şekilde avokado yetiştiriciliği ile uğraşanlar devletin meyve bahçeleri için verdiği hibe desteğinden yararlanabilirler.
Genellikle, dikine gelişim gösteren 'Zutano' ve 'Bacon' çeşitlerinde 6 x 6 m, dağınık gelişim gösteren 'Fuerte' ve 'Hass' çeşitlerinde 7 x 7 m dikim aralıkları olarak tavsiye edilmektedir (Resim 3).
Düzenli bakım şartlarının sağlandığı verime oturmuş Avokado fidanlarının ise meyve kalitesine gör genel olarak ağaç başı 50-100 kg meyve vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri