En hassas ölçüm aleti, doğruluğu en yüksek olan ölçüm aletidir. Bu tip aletler, mikrometre ve mikroskop gibi ince ölçüm aletleri kategorisine girer. Mikrometre, milim ve mikron gibi küçük ölçüleri doğru bir şekilde ölçebilen bir alettir.
Kumpaslar. El tipi hassas ölçü aletlerinin ve temel ölçme metodlarının başında kumpaslar gelir. DIN862 standartlarında üretilen hassas ve dayanıklı yapıya sahiptir.
Tambur çevresi 50 eşit parçaya bölünmüş olup bu bölüntüler de 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50 şeklinde işaretlenmiştir. Tambur 1 tam tur döndüğünde hareketli çene 0.5 mm ilerliyordu. Buna göre mikrometrenin hassasiyeti 0.5/50 = 0.01 mm olarak bulunur.
Multimetre, takometre, turmetre, voltmetre, mikrometre, menzil bulucu, lazer metre, ışık ölçer, kalınlık ölçer, direnç ölçer, kablo takip, inşaat lazeri, cetvel, metre, kumpas, komparatör, güneş enerjisi ölçer, ağırlık ölçer, terazi, nem ölçer, ses ölçer çeşitleri olup, birkaçının ne işe yaradıklarından sizlere ...
Kalın yaydan yapılan dinamometreler fazla kuvveti ölçerler fakat hassas ölçüm yapmazlar.Dinamometre ile hassas ölçüm yapabilmek için ince ve yumuşak yaydan yapılmış dinamometre kullanılmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
NK 20 DİNAMOMETRE KUVVET ÖLÇER
Newton ve Kilogram skalalıdır. NK 20 dinamometre hassas kuvvet ölçümlerinde kullanılır. İp gibi malzemelerde hassas dayanıklılık testlerinde kullanılabilir.
“Hassasiyet” ya da duyarlık ise tekrarlanan ölçümlerin veya gözlemlerin birbirine yakınlığını/tutarlılığını veya ölçüm yapılan cihazın ve ölçümcünün ölçme inceliğini ifade eder. Başka bir deyişle hassasiyet, değerin keskinliği ve tutarlılığın bir ölçüsüdür.
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
Avometre, direnç, akım, voltaj ve kısa devre ölçümü gerçekleştirmek için kullanılır.
Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir. Gösteren Ölçü Aletleri: Bu ölçü aletleri ölçtükleri elektriksel büyüklüğün o andaki değeri skalasından veya göstergesinden gösteren, başka bir ölçüme geçildiğinde eski değeri kaybedip yeni ölçüm değerini gösteren ölçü aletleridir.
Hassas ölçümler, ölçüm aracının veya ölçüm yönteminin doğruluğu, tekrarlanabilirliği ve duyarlılığına bağlıdır. Ölçüm aracının hassasiyeti, ölçülen niceliğin doğasına ve ölçüm aracının kalitesine bağlıdır. Örneğin, ölçülen nicelik çok küçük ise, ölçüm aracının hassasiyeti de çok yüksek olmalıdır.
Mikrometrelerin ölçme hassasiyeti 0,01 mm. dir. Hatta ölçme hassasiyeti 0,001 mm. olan mikrometrelerde vardır. Mikrometrenin ölçme alanı, 0 – 25 mm, 25 – 50 mm, 50 – 75 mm, 75 – 100 mm, 100 – 125 mm, 125 – 150 mm gibidir.
Kumpaslar uzunluk ölçülerini, iç çap, dış çap, derinlik ve kanal ölçülerini ölçmede kullanılır. çizgi aralığı 9 / 10 = 0,9 mm'dir. Buna göre bu kumpasın hassasiyeti 1 – 0,9 = 0,1 mm'dir.
Kumpaslar genellikle 0,10-0,05 veya 0,02 gibi hassasiyet değerlerine sahipken, mikrometrelerin hassasiyeti 0,01 mm'dir. Mikrometre, özel olarak işlenmiş bir vidalı mili ve bu milin içinde yer alan bir somunu kullanarak son derece hassas ölçümler yapmamızı sağlar. mili tam olarak 1 mm ilerlemiş olur.
Kendinden ayarlı mikrometre ölçer hızlı bir şekilde toplu iş parçalarının, silindir şekilli parçaların ölçümünü sağlar.
Mikrometreler sadece ölçüm yapmak için kullanılabilir. Ve belirtildiği gibi, kumpaslar genellikle farklı türde ölçümler (iç boyutlar, dış boyutlar, derinlikler) yapmak için kullanılabilirken, mikrometreler genellikle tekil görev araçlarıdır. Kaliperler ve mikrometreler, farklı çene stilleri ve şekilleri ile mevcuttur.
Multimetre (avometre) çok amaçlı bir ölçü aleti türüdür. Bu aletler akım (amper), gerilim (volt) ve direnç (ohm) gibi nicelikleri ölçebilirler. Aletin esas ismi multimetre olup, avometre adı bir firma tarafından, amper, volt ve ohm kelimelerinin baş harflerinden yararlanılarak oluşturulmuştur.
Multimetrelerin işlevi sadece bununla sınırlı değildir. Bunun yanında kısa devre kontrolü, diyot, transistör sağlamlık testi, frekans, kondansatör kapasitesi gibi bir çok işlemi gerçekleştirebilmekteyiz . Multimetre için Avometre ifadesi de kullanılmaktadır.
İstenilen ölçme değeri seçilerek üzerindeki komutatör ile ölçme yapılır. Günümüzde kullanılan avometreler oldukça gelişmiş ve birçok yeni özellik eklenmiştir. Avometrenin daha geliştirilmiş modeline multimetre denir. Avometrenin temelinde akım, voltaj ve direnç ölçümlerini ayrı ayrı yapan galvanometre vardır.
Elektrik Ölçüm Cihazı Özellikleri
Özellikle, multimetre, pensampermetre, osiloskop, kablo bulucu ve test cihazı, voltaj dedektörü, voltmetre, ampermetre, faz sırası ölçer, toprak direnci ölçer, izolasyon test cihazı ve wattmetre ölçüm seçenekleri ile yer almaktadır.
Mikrometre, mikro boyuttaki yani çok küçük boyuttaki cisimlerin uzunluğunu ölçmek için kullanılan alettir. Mikrometrelerin yapısı oldukça hassastır, çok küçük nesnelerin milimetrik ölçümünü yaparken kesin ve doğru sonuçlar vermesi açısından son derece kullanışlıdır.
Optik cihaz ya da optik alet, bir görüntünün görünümünü geliştirmek için ışık dalgalarını yönlendiren ya da bir dizi karakteristik özelliklerini belirlemek amacıyla ışık dalgalarını (fotonları) analiz etmede kullanılan cihazlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mikrometreler, kumpaslara göre daha hassas ölçümler yapmak için kullanılmaktadır. Kumpaslarda hassasiyet genellikle 0,10-0,05 veya 0,02 gibi değerlerdeyken, mikrometrelerde hassasiyet 0,01 mm'dir. Mikrometre vidasının adımı, hareketli tambur bir tur çevrildiğinde 0,5 mm ilerleyecek şekilde ayarlanmıştır.
Doğruluk (Accuracy): Bir fiziksel özelliğin ölçümünde gerçek değer ile cihazın gösterdiği değer arasındaki farktır. Kesinlik veya Hassasiyet (Precision): Bir ölçme aletinin aynı bir fiziksel büyüklüğe ait tekrarlanan çeşitli ölçümler esnasında aynı değeri verebilme özelliğidir.
Sayım: Dijital multimetrelerin çözünürlüğü sayım cinsinden de belirtilir. Yüksek sayımlar belirli ölçümler için daha iyi çözünürlük sağlar. Örneğin, 1.999 sayımlı bir multimetre, 200 V veya üzeri ölçülürken voltun onda biri seviyesinde ölçüm yapamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri