Sonuç olarak üyenizin hasta görmeden ilaç/malzeme/reçete yazmaması hukuka uygun bir davranıştır.
“Hasta muayene edilmeden, görülmeden ilaç yazılması, rapor düzenlemesi kanunlarımıza göre suç olup, resmi evrakta sahtecilik, kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma eylemi olarak tanımlanmaktadır.
Türk Ceza Kanunlarına göre ''yapılması suç olan kişiyi(hastayı) değerlendirmeden ilaç yazmak'' fiilini gerçekleştirmeyen ve bunu hasta yakını olan kişiye izah eden meslektaşımızın bu konuda herhangi bir kastı ve ihmali söz konusu değildir.
Ücretsiz olan evde sağlık hizmetinden yararlananların, ilaç yazdırmak için aile hekimlerine gitmelerine de gerek kalmıyor. İhtiyaç duyanlar, Evde Sağlık Hizmetleri İletişim Merkezine "444 38 33" numaralı hat üzerinden ulaşılabiliyor.
Oysa Rapor gerçek olsa dahi hekimin salt Rapora bakarak, hastayı muayene etmeden Rapordaki ilaçları reçete etmesi suçtur. Mevzuatımıza göre bir hekim, başka bir hekimin ya da Sağlık Kurulunun tanısını refere ederek, hastayı bizzat muayene ederek tanı koymadan reçete yazamaz.
İlgili 19 soru bulundu
Sonuç olarak üyenizin hasta görmeden ilaç/malzeme/reçete yazmaması hukuka uygun bir davranıştır. İdarenin hekimin hastayı görmeden ilaç yazmasını istemesi suç oluşturmaktadır. Suç oluşturan bir emrin kamu görevlileri tarafından yerine getirilmemesi gerekir.
-Hekim hiçbir hastaya muayene etmeksizin reçete yazamaz. -Muayeneden sonra da ilaç tedavisi verilip verilmeyeceğine hekim karar verecektir.
İlaçlar raflarda kaldı
''TEİS olarak raporlu hastalarımızı bilgilendirmek isteriz, raporlu ilaçlarını bitirmeden 15 gün önce reçeteye yazdırabilirler.
Uzaktan sağlık hizmeti yönetmeliği yayımlandı. Yönetmeliğe göre isteyen vatandaş uzaktan muayene olabilecek, gözlem ve takibi yapılabilecek. E-reçete, e-rapor yazılabilecek. Hatta uzaktan cerrahi müdahale dahi yapılabilecek, Türkiye'deki doktorlar tüm dünyadan hasta bakabilecek.
“Acil servislerden yazılan reçetelerde “acil kaşesi veya hekimin el yazısı” ile acil durumun beyan edilmesi halinde reçete kayıt edilirken reçete alt türü “acil reçetesi” seçilebilecektir.
Online doktor randevularında reçete yazabilir mi? Evet, online doktor randevularında reçete yazılabilir.
OnlineHekim görüşmesinde hekim reçete yazabilir mi? OnlineHekim görüşmenizde yasal mevzuat gereği Hekiminiz reçete düzenleyemez.
Evet reçete yazılabilir. Muayene de edilebilir. Ancak işin ilginç yanı kendi yaptığınız bu meayeneden SGK nın kesinti yapmasıdır.
Daha önce hiçbir ücret talep edilmeyen sağlık ocakları ve aile-kurum hekimlerinde (1. basamak) ilaç yazdırmak da paralı oldu. Artık bütün sigortalılar (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı), özel hastaneye 12; devlet, eğitim-araştırma ve üniversite hastanelerine ise 5 lira ödeyecek.
Hastalanırsak. Kronik hastalığı olanlar için belli süreli ilaç kullanım raporları çıkarılıyor. Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor.
Yine bazı medya organları tarafından, hastanın kronik hastalık ve evde bakım raporu olduğu dile getirilmektedir. Bu iddia doğru olsa dahi; bu raporların varlığı, hastayı görmeden ilaç yazma hakkını aile hekimine vermemektedir, bu durum da mevzuatlarda gayet açıktır.
Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
Bu bölümün kullanılması ile aile hekiminde tedavi olmak ya da ilaç yazdırmak için gidecek kişiler, aile hekimi bölümünü kullanabilir. Böylece aile hekimi salonlarında sıra beklemeye gerek kalmayacaktır. Randevu saatinizde aile hekimine giderek kolay bir şekilde sıra beklemeden ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeyle artık uzaktan sağlık hizmeti gereklerini yerine getirmek koşuluyla hastalara uzaktan e-reçete yazmak, rapor vermek mümkün olacak.
Şöyle ki; istisnalar hariç hastalara 15 gün önceden raporlu ilaçlarını alma hakkı tanınmıştır.
Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir. Hafta sonu günleri Cumartesi, Pazar bu 4 günün içinde sayılmaz. Yani Cuma günü reçete edilen bir ilacı Çarşamba gününe kadar alabilirsiniz.
İlaç verilmesinde genel kural en fazla dört kalem ilaç, yedi günlük tedavi dozu ve her kalemden de bir kutu ilacın hekim tarafından reçeteye yazılmasıdır. Ancak, bir kutu ilacın yedi günlük tedavi dozunu karşılamaması durumunda gerekli miktardaki ilaç hekim tarafından reçeteye yazılabilecektir.
Hafta Sonu veya Tatilde Özel Hastanede Yazdırılan Reçeteyi SGK Ödemiyor | Mevzuat Takip Sistemi.
2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
Dolayısıyla Tebliğin (SUT'un) söz konusu hükümleri gereği aile hekimliklerinde, hastane ve tıp merkezlerinde yani tüm sağlık hizmet sunucularında muayene ve tedavi olan kişilerin, eczanelerde de ilaç alan kişilerin kimlik kontrollerinin yapılması, kimlik bilgilerinin alınması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri