Hasta merkezlilik, hastanın sağlığı ile ilgili verilecek kararlara dâhil edilmesini, sağ- lık profesyonelleri ile hasta arasından tedavi ve bakım sürecine dair ortak karar alma sürecini destekleyen bir yaklaşımdır.
Hasta merkezli bakım ''hastalık-merkezli, teknoloji-merkezli, hekim-merkezli, veya hastane-merkezli'' olmayan bakım şeklinde tariflenmiş olup, aynı zamanda hasta merkezli bakım, ne hastanın ihtiyaçlarına teslim olmak ne de sadece insanlara bilgi vererek, kendi başlarına karar vermeleri için onları terk etmektir.
Hasta merkezli hizmet,“hastaların bireysel tercihlerine, ihtiyaçlarına ve değerlerine saygı duyan ve bunları karşılamaya çalışan ve hastaların değerlerinin tüm klinik kararlarda yol gösterici olmasını temin eden yaklaşım”olarak tanımlanabilir.
Doktor Merkezli Yaklaşım:
(Doktor, hastanın yaşam durumuyla ilgili hiçbir tepki göstermez.)
Hasta ve Çalışan Odaklı Hizmetler Boyutu; hastaların temel haklarını, güvenliğini ve memnuniyetini, çalışanların ise sağlıklı bir çalışma yaşamı içinde olmalarını sağlamak, sunulan hizmetlere hasta ve çalışan perspektifinden bakmak amacıyla hazırlanmış bölümlerden oluşmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Sağlıkta Kalite Sisteminin amacı; Türkiye'de sağlık hizmetinin etkin, etkili, verimli, zamanında ve hakkaniyet çerçevesinde sunulmasını sağlarken; hasta ve çalışan güvenliği ile hasta ve çalışan memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmaktır.
Sağlık personeli ile hasta iletişiminde ön plana çıkan bazı davranışlar bulunmaktadır. Bunlar; ilgili olma, sabırlı olma, güler yüzlü ve hoşgörülü olma, saygılı olma, herkese eşit davranma, hastanın güven duymasını sağlama, yardım edici iletişim kurma, stres yönetimi, ön yargı durumu ve sağlık personelinin imajıdır.
Bütüncül Tıp Uygulamaları, adından da anlaşılacağı gibi sağlığın bütününü kapsayan bir sağlık yaklaşımıdır. Holistik tıp adıyla da bilinen uygulamalar kişinin hastalığından çok, hastalığa sebep olan etkenlerle ilgilenir ve onlara, doğal dengeler üzerine kurulmuş çalışmalarıyla yaklaşır.
Biyomedikal modelde hastalık vücuttaki biyolojik mekanizmalardaki bir bozukluğun ifadesidir ve hekimin görevi bu bozuk mekanizmayı düzeltmek için fiziksel veya kimyasal olarak müdahale etmektir.
Biyomedikal model, tüm hastalıkların biokimyasal dengesizlikler ya da nörofizyolojik anormallikler gibi bedensel (somatik) süreçlere dayanarak açıklanabileceğini öne sürer; bu modele göre psikolojik ve sosyal süreçler, hastalık sürecinden hemen hemen tamamen bağımsızdır.
Hasta merkezli iletişimin; hasta memnuniyeti, hastanın kalite algısı, hastanın tedaviye katılımı, hasta ve hekim arasında güvenin tesis edilmesi ve klinik sonuçlar üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ortaya koyulmuştur.
Hasta odaklı bakım; hastalar ve yakınlarını kendi bakım süreçlerine dahil eden bir anlayıştır. Bu anlayış, hasta ve hasta yakınlarıyla birlikte tedavi edicilerin gerçek bir ortaklık kurması, ihtiyaçlarını karşılaması ve sonuçları iyileştirmesi konusunda yol göstericidir.
Hasta merkezlilik, hastanın sağlığı ile ilgili verilecek kararlara dâhil edilmesini, sağ- lık profesyonelleri ile hasta arasından tedavi ve bakım sürecine dair ortak karar alma sürecini destekleyen bir yaklaşımdır.
Aile Merkezli Bakım, hastane ortamında ebeveynlerin ve çocukların gereksinimlerini ve beklentilerini en iyi şekilde karşılayan bakım yaklaşımıdır (12).
Bu dört basamak; tanılama, planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarından oluşmaktadır.
Biyopsikososyal model; sağlık ve hastalık durumlarının muhtemel tüm yönlerini bütüncül bir bakış açısıyla ele alan; biyolojik, psikolojik ve sosyolojik yönden hastalıkları değerlendiren bir modeldir.
Biyopsikososyal yaklaşım, sağlıklı olmak veya hastalık durumlarını ele alırken biyolojik, psikolojik ve sosyal yapıların birbirlerinden ayrı düşünülemeyeceğinin temel alınmasıdır.
İyilik modeli, sağlık durumundaki mükemmeliyet ve geleceğe yönelik olarak sağlık durumunda bir iyileşme ve gelişme üzerinde odaklanmaktadır . koşulları yükseltmektir. Bu modelde dört boyut önemlidir; • Fiziksel aktivite, • Bilinçli beslenme • Stres yönetimi • Kendine karşı sorumluluktur.
Holistik hemşirelik bakımı beden, zihin, ruh, duygular, çevre, ilişkiler ve hayatın sosyal, kültürel yönünün birbirine bağlı olduğu ve bir bütün olarak ele alınmaları gerektiğini savunan özel bir hemşirelik uygulamasıdır.
Holistik bakış, yaşadığımız tüm kainatı bir bütün olarak görebilmeyi, yaşanılan her bir ana bütünsel bakabilmeyi, ama bunu yaparken de bütünün tüm detaylarını anlayabilmeyi sağlayan bir yöntemdir.
Fonksiyonel Tıp kronik hastalıkların kök nedenlerini saptayıp bu sorunların düzeltilmesine odaklanan bütünsel bir tıp bakışıdır. Organ odaklı değil sistem odaklı olarak yaklaşarak hastalık tanılarının tedavilerinden çok, temeldeki sorunun iyileştirmesi amaçlanır.
Ayrıca, etkili iletişimde bedensel dilin önemi büyüktür. Başkalarıyla iletişim kurarken göz teması kurma, yüz ifadesi ve vücut dili gibi bedensel ipuçlarından yararlanmalıyız. Etkili iletişimin en önemli unsuru olan aktif dinleme sürecinde, empati kurarak ve dinlediğimiz kişiye değer vererek anlayışımızı arttırmalıyız.
- Saygı, itina ve ihtimam gösterilerek, güler yüzlü, nazik, şefkatli sağlık hizmeti almalıdır. - Her türlü hijyenik şartlar sağlanmış, gürültülü ve rahatsız edici bütün etkenler giderilmiş bir ortamda sağlık hizmeti almalıdır. - Hastanın, şartların gerektirdiği her türlü sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri