Hepimiz biliyoruz ki kültürümüzde ameliyat olan kişiye geçmiş olsun diye hastane ziyareti veya ev ziyareti önemli bir yere sahiptir. Tabi ki bu ziyarete eli boş gidilmez.
» Hasta mahremiyetine saygı gösterilmelidir. » Ziyaret esnasında, moral bozucu söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır. » Ziyaret saati dışında, gereksiz ve ısrarlı ziyaret taleplerinde bulunulmamalıdır. » Ziyaret saati sonunda, görevlilerin uyarılarını beklemeksizin hastane terk edilmelidir.
» Her hasta başında ikiden fazla ziyaretçi olmamalı ve diğer hastaları rahatsız edecek derecede YÜKSEK SESLE KONUŞULMAMALIDIR. » ZİYARETE GELİRKEN HEDİYE OLARAK YİYECEK GETİRMEYİNİZ. » Hasta başında herhangi bir şey yenilip içilmemeli, aynı odada kalan diğer hastalara da herhangi bir gıda verilmemelidir.
Hasta ziyaretine giderken, kolonya ya da okunacak bir dergi, kitap hediye olarak götürülebilinir. Hastanelerde çiçeklerin odalara alınmadığı düşünülerek, hasta ziyaretine çiçek götürülmesi doğru olmayabilir.
Cevap: Bir hastanın ziyaretine gidildiği zaman, kapıya varınca, içeri girmeye müsaade istemeli, izin almalı. İzin verilirse besmele ile girmeli, mümkünse hastanın sağ tarafına oturmalı, içeri girince selam vermeli, hastanın hâl ve hatırını sormalı.
İlgili 27 soru bulundu
Hasta yanında daima hayır konuşulur. Ban rivayetlere göre Yasin ve Ra'd suresi okunur. Rasûlullah (s.a.s), mü'min, gayr-i müslim ayırdetmeden hasta olan bütün insanları ziyaret etmiştir (Ahmed b.
Bir hastayı, bulunduğu yerleşim biriminde hiç kimse ziyaret etmez ve ihtiyaçlarını karşılamazsa orada yaşayan bütün müslümanlar bundan sorumlu olurlar. Böylelikle tıpkı aç olanı doyurmak ve esir olanı esaretten kurtarmak gibi hasta ziyareti de farz-ı kifâye hükmünü alır.
Enes İbni Malik (ra) der ki: Bir gün Efendimiz aleyhisselam şöyle buyurdu: “Bir kimse bir hastayı ziyaret ettiğinde Allah'ın rahmetine dalmış olur. Hastanın yanında oturduğunda, ilahi rahmet onu kuşatır.” Bunun üzerine “Ya Rasulüllah!” dedim. “Bu, hastayı ziyaret edenin kazandığı sevaptır.
Hastanede yatan bir tanıdığınıza çikolata gönderebilirsiniz. Hasta ziyaretleri önemlidir. Çok sevdiğiniz birisi için ziyarette bulunacağınız gün, bu çikolataları hediye olarak takdim edebilirsiniz. Geçmiş olsun çikolata çeşitleri ile hastaneye gidebilir ve yakınlarınızı ziyarette bulunabilirsiniz.
Hadis: «Kim bir hastaya geçmiş olsun ziyaretinde bulunur yahut Allah rızası için bir kardeşini ziyaret ederse, bir münadi ona şöyle nida eder: Dünya ve ahirette hoş yaşayışa eresin. Bu gidişin de hoş oldu. Kendine cennette bir yer hazırladın!» Kategori: Faziletler ve Adaplar .
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) sünnetlerinden biri olan hasta ziyareti çok faziletlidir. Bir kimsenin hastalık anında yanında olarak ona destek olmak ve kara günlerinde onun yanında olmak gibidir. Sergilenen bu davranışın sonunda kazanılanlar ancak müjde olarak nitelendirilebilir.
Hastanın hatırını sormak, gönlünü almak, ona moral vermek ve imkan ölçüsünde ihtiyacını karşılamak açısından hasta ziyaretinin önemi büyüktür. Ziyaret sırasında hasta, kendini yalnız hissetmez, ölüm karşısında kendini çaresiz görerek ümitsizliğe düşmez, acıları hafifler.
Hastalığın acısına dayanamayıp sabırsızlık göstererek ölmek için dua etmeyi yasaklamıştır. Hastaya dua etmeyi öğütleyen Allah Resûlü (sas), "Ziyaret için bir hastanın yanına girdiğinde ondan senin için dua etmesini iste. Zira onun duası, meleklerin duası gibidir." tavsiyesinde bulunmaktadır.
Hasta ziyaretleri günde 2 defa saat 13:00-14:00 - 19:00-20:00 saatleri arasında hemşire gözetiminde ve 10 dakikayı geçmeyecek şekilde yapılmakta ancak acil durumlarda ziyaret daha erken sonlandırılabilmektedir.
Ziyaret süresi normal olarak yirmi dakikadır.
Hastalık geçiren yakınlarınızın yanına geçmiş olsun demeye gidemiyorsanız ve onları mutlu etmek istiyorsanız çiçek hediye etmek en doğru tercihlerden biri olacaktır. Özellikle uzakta olan ve zor bir hastalık atlatan sevdiklerinizi, bu şekilde mutlu edebilirsiniz.
Canlı çiçek (hastane enfeksiyonuna neden olduğu için), çocuklara; hasta güvenliği için çocukların yutabileceği oyuncakların (Lego, bilye, boncuk vb.) hediye olarak getirilmesi yasaktır. Hastanın sağlığı açısından ziyarete temiz giysilerle gelinmesi önemlidir.
besin değeri yüksek olduğu için ve nispeten pahalı bir meyve olduğu için, hasta hem vitamin alsın hem de kendini değerli hissetsin diye alınan hasta ziyareti hediyesidir, eski sayılabilecek bir adettir.
İslam'da hasta ziyaretinin fazileti nedir? Gönlü kırık bir hastayı ziyaret edip halini hatırını sormak ve tesellî etmek Allah'ın rızasına medâr olan mühim bir hizmet ve ibadettir. Hasta ziyâreti “sünnet-i müekkedde”dir.
Yoğun Bakım sorumlusu, hemşire yada doktoru yoğun bakım şartlarına göre ziyaret saatlerini DEĞİŞTİREBİLİR,DURDURABİLİR YA DA İPTAL EDEBİLİR. Hastayı sadece BİRİNCİ DERECE YAKINLARI ziyaret edebilir.
Resulullah (Sav) şöyle buyurdu: -"Hastanın inlemesi tesbihtir. Bağırması tehlildir. Nefesi sadakadır.
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz'in rahatsızlandıkları zaman okuduğu dua ve sureler. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir rahatsızlıkları olduğu zaman Muavvizeteyn sûrelerini okur, kendi üzerine üfler ve onu eliyle üzerinden silerdi.
Hasta ile iletişimde, hastanın istek ve ihtiyaçlarının ne olduğunu anlamaya çalışmalı ve açık bir dil kullanılmalıdır. Her zaman empati ile yaklaşılmalıdır. Hasta ile güvene dayalı bir ilişki kurulması gerekir. Hasta size “ölecek miyim” diye sorduğunda, “öyle şeyler düşünme” gibi cümleler kurmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri