Adlî kolluk, bağlı bulunduğu kolluk teşkilâtının bir parçası olup, öncelikli görevi, karşılaştığı suçun işlenmesini önlemektir.
Bir kolluk görevlisinin bir olayda idari, başka bir olayda ise adli kolluk olarak görev yapması mümkündür. Adli görev, suçun işlenmesinden sonra fail ve eyleme ilişkin olarak suçun ve suçluların araştırılması, kanıtların toplanıp korunması, şüphelinin yakalanması ve diğer soruşturma işlemlerinin yapılmasını kapsar.
Bu yönetmelik maddesinden de anlaşılacağı üzere; Türkiye'de Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü adli kolluk görevini yürütmektedirler.
(2) Soruşturma işlemleri, Cumhuriyet savcısının emir ve talimatları doğrultusunda öncelikle adlî kolluğa yaptırılır. Adlî kolluk görevlileri, Cumhuriyet savcısının adlî görevlere ilişkin emirlerini yerine getirir. (3) Adlî kolluk, adlî görevlerin haricindeki hizmetlerde, üstlerinin emrindedir.
o orman kolluğu, o tarım kolluğu, o hayvan kolluğu, o av kolluğu, o gümrük kolluğu, o çevre kolluğu gibi özel idari kolluk türlerini saymıştır.
İlgili 20 soru bulundu
İdari kolluğun amacı suçun önlenmesi, adli kolluğun amacı ise suçun ortaya çıkarılması ve suçlunun yakalanmasıdır. Fonksiyonlarının farklılığı nedeniyle bu iki kolluk türü farklı hukuk kurallarına tabidir.
GENEL KOLLUK: Genel emniyeti ve asayişi sağlamak ve kamu düzenini korumakla yükümlü silahlı birer kuvvet olan; polis, jandarma ve sahil güvenlikten oluşur.
Adlî kolluk görevlileri, kendilerine yapılan bir suça ilişkin ihbar veya şikâyetleri; el koydukları olayları, yakalanan kişiler ile uygulanan tedbirleri derhâl Cumhuriyet savcısına bildirir ve Cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda işin aydınlatılması için gerekli soruşturma işlemlerine başlar.
Adli kolluk sorumlusu: Ticaret Bakanlığınca, gümrük müdürlükleri ile gümrük muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürlüklerinde görevli adli kolluk personeli arasından amir olarak görevlendirilen personeli ifade etmektedir.
taşradaki polis ve jandarma birimlerinde "adli kolluk" birimlerinin oluşturulması gerekmektedir. Adli kolluğun görevi, suçları kovuşturma, suçluları yakalama, suç kanıtlarını toplama ve adli makamlara teslim etmektir. 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu, "adli polis"i, genel zabıta içinde ayırmıştır.
İdari kolluk kuvvetleri ve adli kolluk kuvvetleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Adli kolluk idare ve yönetimi Türkiye İç İşleri Bakanlığına Bağlıdır.
EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI MENSUPLARININ MUAFİYETLERİ
1.Emniyet teşkilatında Emniyet Hizmetleri Sınıfı mensubu olarak on yıllık hizmet süresini kamu görevinden sayılmayacak haller hariç olmak üzere tamamlayanlar, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılır.
MADDE 19- (1) Çarşı ve mahalle bekçileri, bu Yönetmelikte belirlenen görev ve yetkilerin dışında mevzuatla genel kolluk kuvvetlerine tevdi edilen görev ve yetkileri ancak genel kolluk kuvvetleri nezaretinde yerine getirebilir ve kullanabilirler.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra polis maaşı 18.235 liradan 29.525 liraya yükselmiş oldu.
Türkiye'de savcılık
Türk hukukuna göre adli yargı kolunda her ilde, ağır ceza mahkemesi bulunan ilçelerde ve bazı asliye ceza mahkemesi bulunan ilçelerde Cumhuriyet başsavcılığı vardır. Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
Yönetmelikte, "En üst dereceli kolluk amiri: Emniyet Genel Müdürlüğünde; il emniyet müdürünü, ilçe emniyet müdürünü veya amirini, Jandarma Genel Komutanlığında il jandarma komutanını, ilçe ve merkez ilçe jandarma komutanını, Sahil Güvenlik Komutanlığında; birlik komutanını, Gümrük ve Ticaret Bakanlığında; gümrük ...
m) Özel kolluk: Devlet ve yetkili diğer kamu tüzel kişilerince, özel kanunlar çerçevesinde kurulup teşkilatlandırılan, kendi görev alanında güvenliği sağlamak amacı taşıyan ve jandarma, sahil güvenlik ve polis dışındaki kolluk birimlerini, ifade eder.
Türkiye'de Kolluk Kuvvetleri
Türkiye'de ulusal genel kolluk hizmetlerini ifa etme görevi, kanunlarca İçişleri Bakanlığına verilmiştir. İçişleri Bakanlığı'na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı hem adli hem idari kolluk hizmetlerini yerine getirmektedir.
Şüpheli ya da sanığın özgürlüğünün hakim kararı olmaksızın sınırlandırılmasına yakalama; Cumhuriyet savcısı kararı ile nezarethane denilen yere konması kararı verilmesine gözaltı denmektedir. İki tür yakalama vardır: önleme yakalaması ve adli yakalama. Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenen sadece adli yakalamadır.
Sonuç olarak CMK ile düzenlenen savcının yetki ve görevlerine ilişkin bu düzenlemeler ile savcı soruşturma evresinin amiri konumundadır. Emri altındaki adli kolluk da savcılık makamına soruşturma aşamasında yardım ederek hakimiyetini güçlendirmektedir.
Jandarma, 2803 Sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun 3.maddesine göre, emniyet ve asayiş ile kamu düzenini sağlayan ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve diğer kanunların verdiği görevleri yerine getiren silahlı genel kolluk kuvveti olarak tanımlanmaktadır.
Kolluk birimlerinin temel görevi, sorumluluk alanlarında bireylerin hak ve özgürlüklerini koruyarak, güvenliği, asayiş ve kamu düzenini sağlamaktır. Bu onurlu ve saygın görev kolluk personeli tarafından yerine getirilmektedir.
Mülki idare amirleri görev bölgelerinde kamu düzeninin sağlanması amacıyla gerektiğinde askeri birliklerden yardım isteme yetkisine sahip oldukları gibi, özel güvenlik birimlerine emir verebilme yetkisine de sahiptirler[16].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri