Fırsatçı enfeksiyonlar, normal zamanda hastalık oluşturmayan mikroorganizmaların, kişinin bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman, çeşitli hastalıklara sebep olan enfeksiyonlardır. Kişi, tam bir bağışıklık cevabı veremediği için, bu enfeksiyonlar ciddi sorunlara sebep olmaktadır.
Patojenite: Enfeksiyon etkeninin hastalık yapabilme yeteneğine patojenite denir.
Bakterilerin hastalığa yol açma yeteneğini belirleyen faktörler, enfeksiyon yapan bakteri sayısı, vücuda giriş yolu, konak organizmanın savunma mekanizmalarının etkisi ve virülans denen, bakterinin kendine has özelliklerdir.
Virülans, bir mikrobun patojenliği, yani onun hastalığa neden olma yeteneğidir. Patojenlik terimi mutlak anlamda hastalığa neden olma yeteneği için kullanılır, virülans ise bir patojenin ne derecede hastalık yapabileceğini ifade etmek için kullanılır. Virülansın sıfat hali virülandır.
İlgili 21 soru bulundu
Patojen mikroorganizma (enfeksiyon etkeni ): İnsan vücudunda (ya da hayvanda, bitkide) istenmeyen etki ( hastalık ) oluşturan; virüs, bakteri, parazit, mantar olarak adlandırılan mikroorganizmalardır.
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
Patojen, hastalığa neden olan her türlü organizma ve madde. Bu terim çoğunlukla çok hücreli organizmaların işleyişini ve hücre bütünlüğünü bozan yapılar için kullanılır; ancak bunun yanında, tek hücrelileri etkileyen patojenler de vardır.
Ekzotoksin, bakteriler tarafından salgılanan bir çeşit toksindir. Bir ekzotoksin, hücreleri yok ederek veya normal hücresel metabolizmayı bozarak konakçıya zarar verebilir. Oldukça güçlüdürler ve konakçıya zararları büyük olabilir.
Ekzotosinler, aynı zamanda, immunojeniktirler. Vücutta spesifik antikor sentezini uyarırlar (antitoksik antikorlar, antitoksinler). Bazı fiziksel (ısı) ve kimyasal maddeler (formaldehit, iodine, vs) toksini inaktive ederek hastalık oluşturma yeteneğini ortadan kaldırırlar ve toksoid hale gelmesine neden olurlar.
meydana gelir; Bunlar deri yolu, feko-oral yol, veneral bulaşma ve damlacık infeksiyonu (air-born bulaşma) dur. İndirek Bulaşma: Hastalık etkenlerinin bir konakçıdan diğerine canlı ve cansız aracılar ya da insanlar aracılığıyla bulaşmasıdır.
Besin enfeksiyonlarına pek çok bakteri türü neden olmasına karşın; Salmonella, C.perfiringens, E.coli ve L.monocytgenes bakterileri en yaygın olanlarıdır.
Mikroplar girdiği yerde yerleşmesine, üremesine ve buradan çeşitli yollarla (kan, lenf ve sinir sistemi) dokulara yayılmasına invazyon kabiliyeti adı verilir.
Saprofit: Hastalık yapma yeteneği olmayan enfeksiyon etkenlerine saprofit denir.
Enfeksiyonların paraziter, viral, mantar ve bakteriyel olmak üzere dört türü vardır.
Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleri. Virüsler; hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin ve arkelerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlı şekillerine bulaşabilirler.
Endotoksinler büyük miktarlarda kan dolaşımına geçtiğinde, bir bağışıklık tepkisi tetiklenir. Bu ateşe, daha düşük yem alımına ve bazen de septisemiye yol açar. Endotoksinler, ısı stresi, oksidatif stres gibi çeşitli hastalıkları veya bozuklukları tetikler veya şiddetlendirir.
Endotoksinler bakteri gibi patojenlerin içinde bulunan, potansiyel olarak toksik olabilecek bileşiklerdir. Endotoksinler bakteri tarafından salgılanmazlar, ama bakterinin parçalanırsa ortama salınan, onun yapısal bir bileşenidirler. Endotoksinler ile enterotoksinler karıştırılmamalıdır.
Endotoksinler, gram negatif bakterilerin yapısal bir komponentidir. Bakteri duvarında yer alırlar ve lipopolisakkarit yapıdadırlar. Potansiyel olarak toksik etkiye sahiptir. Yani endotoksin durduğu yerde bakteri tarafından oluşturulmaz ancak bakteri parçalanmaya uğradığı anda ortama salınan bir bileşendir.
Patojen olarak adlandırılan mikroorganizmalar; insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde hastalık oluşturan bakterilerdir.Bir bakterinin patojen olup olmaması konusundaki temel özellik Minimal Enfeksiyon Dozu'nun düşük olmasıdır. Örneğin bu değer E. coli O157:H7 serotipi için 1 olarak verilmektedir.
Patojenik bakteriler, Streptokok ve Pseudomonas gibi bakteriler tarafından oluşturulan zatürree ve Shigella, Campylobacter ve Salmonella gibi bakteriler tarafından meydana getirilen gıda zehirlenmesi gibi diğer küresel olarak önemli hastalıklarla ilişkilidir.
Vibrio spp.
Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus ve Vibrio vulnificus insanlar için en patojen türlerdir (Quinn ve ark. 2004). Su bakterileri olarak da isimlendirilen etkenler, dünyada yüzey sularında en yaygın bulunan bakterilerdir.
Vücudun herhangi bir bölgesinde gelişen ağır enfeksiyonun sonucunda bağışıklık sisteminin verdiği yoğun tepki ile organ ve dokularda hasarlar ortaya çıkabilir. Tekli veya çoklu organ yetmezliklerinden ölüme kadar gidebilen bu ciddi tablo sepsis olarak adlandırılır.
Araştırmaya göre gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak görülen insan papilloma virüsü (HPV), helikobakter pilori, hepatit B ve C virüsleri, rahim ağzı, karaciğer, bağırsak ve mide kanserlerine yol açıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri