Humus bitkinin gür olduğu yerde çok olur. Karadeniz'in doğusunda bitki çok olmasına rağmen humusun az olmasının sebebi toprağın aşırı yıkanmasıdır. Humus,alüvyon,Lös,moren gibi taşınmış topraklarda olmaz.Buna rağmen taşınmış toprakların verimli olmasının sebebi mineral bakımından zengin olmasıdır.
Humusça zengin olan Karadeniz bölgesi toprakları Kahverengi orman toprakları, çok daha fazla humus barındıran topraklara ise Çernezyom adı verilir.
Toprakta humus birikimi de iklime bağlıdır. Bitki artıklarının topraktakta birikmesiyle oluşan ve toprağın rengini koyulaştırarak verimini artıran organik maddeye humus denir. Ana Kaya: Ana kayanın direnci kayacın cinsi toprağın yapısını etkilemektedir.
Humus toprakta bulunan mikroorganizmaların oluşturduğu enzimler neticesinde bitki kalıntılarının minerale dönüştürülmesi ile elde edilen azotlu bileşiklerin genel ismidir. Bahçe ile uğraşan pek çok kişi kendi topraklarında humus üretebilmektedir. Humusun oluşumunda solucanların rolü de oldukça büyüktür.
Organik olan bitkisel ve hayvansal artıkların toprakta mikroorganizmalar tarafından parçalanması ile meydana gelen humuslu toprak, Karadeniz'in kahverengi orman topraklarında bol miktarda bulunur. Bunun yanı sıra zengin bitki örtüsüne sahip doğal arazi ve bahçelerde de bulmak mümkündür.
İlgili 35 soru bulundu
Türkiye'de Erzurum-Kars platosunda killi ve bazalt üzerinde oluşmuştur. Kars, Göle ve Sarıkamış'ta yaygındır. Kışın sert ve uzun olduğu iklimde sonbaharda ölen bitkiler, ayrışmaya zaman bulamadan toprağa karışır, yoğun humus oluşumunu sağlar. Çernezyom topraklarının verimi dünya ülkelerinin dikkatini çekmiştir.
Çernezyom (Kara) Toprakları: Orta kuşağın yarı nemli bölgelerinde uzun boylu çayırların altında gelişen bu topraklara kara topraklar da denir. Toprak yüzeyinde gelişen gür otlaklar kuruyarak toprağa karışır, bu nedenle toprak humus bakımından zengindir.
Humus, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir Orta Doğu mezesidir. Houmous ve Hummus olarak da yazılıp okunur. Hummus Arapça'da nohut anlamına gelmektedir.
Geleneksel humus tarifi; nohut, tahin, limon, sarımsak, zeytinyağı ve birkaç baharattan oluşuyor. Bölgelere göre değişiklik gösterse de genellikle kimyon, kırmızı pul biber ve sumak gibi lezzetlendiriciler tercih ediliyor.
Yaptıkları araştırmalarda, humusun ilk kez Lübnan'ın Zahle bölgesinde çıktığını hatta İsrail ile Lübnan arasında "dünyanın en iyi humusunu yapma" adı altında humus savaşları yaşandığının rivayet edildiğini anlatan Erkan, humusun bugün de Hatay ve Tarsus arasında paylaşılamayan bir yiyecek olarak dikkatleri çektiğini ...
A katmanı aynı zamanda toprağın en verimli kısmıdır. Bütün canlıları ve değişimle ortaya çıkan maddeleri kapsar. A katmanındaki tuz, kireç, kil gibi sularda çözünen maddeler, yağmur sularıyla toprağın alt kısımlarına taşınır. Bu nedenle A katmanının altındaki B katmanı, birikme bölümü, yani tarımın yapılmadığı yerdir.
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
Flora ve fauna'nın canlı varlığının tüm ölü kalıntısına humus adı verilir. Humusun kolayca ayrışan kısmı “besleyici humus” geniş ölçüde stabil dayanıklılığını koruyan kalıntısı da “Sürekli humus” olarak tanımlanmaktadır.
Edirne'den Gaziantep'e, Giresun'dan Adana'ya pek çok ilde ekim ve hasat için çiftçilerin adeta karınca gibi çalıştığı bu verimli tarım arazileri, Anadolu Ajansı (AA) ekiplerince havadan görüntülendi. Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor.
Topraklar, öncelikle daha yüksek bitkilerin faaliyetleri nedeniyle humus birikmesiyle derinleşir. Üst topraklar, toprağın karışmasıyla derinleşir .
Killi topraklar, kil bölümünün hakim olduğu topraklardır. İnce çaplı kil tanecikleri arasında kalan küçük gözeneklerde suyun ve havanın hareketi güçleşmiştir. Bu nedenle kil toprakları sıkı, ıslandıkları vakit havalanmaları çok güç, ısınmaları da o derece geç olan topraklardır.
Humus'un sağlığa faydaları arasında kilo kaybı , cilt bakımı ve gelişmiş sindirim sistemi, kalp sağlığı ve kas fonksiyonları yer alır. Kanser , diyabet , anemi ve romatoid artrit ve hipertansiyon gibi enflamatuar bozuklukları içeren çeşitli tıbbi durumların tedavisinde faydalıdır.
Sözlükte “beşte bir” anlamına gelen humus kelimesi, İslâm hukuku literatüründe ganimetlerden ve bu hükümde olan mallardan kamu adına, belirli alanlarda sarfedilmek üzere alınan beşte birlik (yüzde yirmilik) payı ifade eder.
Ana maddesi baklagil ailesi üyelerinden “nohut” olan humus, protein ve nişasta bakımından zengindir. Her ne kadar baklagiller sağlıklı olsalar da sindirimi oldukça zordur. Sıklıkla tüketildiği takdirde şişkinlik hissetmeniz kaçınılmazdır.
Kıvamı çok katı olursa sıcak su ilave edip tekrar rondoda karıştırın. Humus karışımını servis tabağına alıp yayın.
Humus Dondurulabilir Mi? Evet, arta kalan humus 4 aya kadar dondurulabilir.
Çernezyom (Kara Toprak): Dünyadaki en verimli yerli toprak olduğu bilinen çernezyom, yağış miktarının arttığı bölgelerde görülmektedir. Humus bakımından zengin olmaları, kara toprak olarak da bilinen çernezyomları mükemmel bir tarım toprağı haline getirmiştir.
Bitki yetiştiriciliğinde en çok verim alan toprak türleri arasında yer alan humuslu toprağın diğer özellikleri ise şunlardır; Mineral ve vitamin bakımından çok zengindir. Yüksek su tutma ve nem kapasitesine sahiptir.
İleri teknoloji ile fermente edilmiş büyükbaş hayvan gübresidir. Toprağın fiziksel, kimyasal, biyolojik özelliklerini iyileştirir ve bitkileri sürekli besleyerek sağlıklı ve dengeli gelişim sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri