Meyvenin temizliği hakkında şüpheleriniz varsa yıkamanız gerekir. Bunu yapmak için dut, küçük porsiyonlarda bir kaba veya büyük bir elek içine dökülür ve hızlı bir şekilde soğuk akan suyla durulanır. Daha sonra meyveler kalın kağıt havluların üzerine serilmedir ve tamamen kuruyana kadar oda sıcaklığına bırakılmalıdır.
Meyvelerin büyük bir kısmında olduğu gibi toz ve kirden arındırılması amacı ile kuru dut yıkanabilmektedir. Ancak bir kabın içerisine konulmakta olan su ile birlikte yıkanması daha doğrudur. Çünkü diğer şekilde yıkandığında ezilme ihtimali bulunmaktadır.
Dut, doğadaki en olgun formlardan biri. Birçok vitamini barındırıyor. Yıkayarak tüm bunların suyla akmasına neden olmamalı. Kozaya metamorfoz yaşatan bu meyveyi doğal tüketin...
Kurutulacak dutun yıkanmamış olması gerekir. Ancak toz ve kirli bir bölgede yaşıyorsanız, suyla durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz. Kurutma işlemine geçmeden önce dutları kontrol etmeniz ve çürük olanları ayırmanız gerekir.
Kuru dut, hem ağzı yoluyla tüketilebilir hem kaynatılarak suyu içilebilir. Uzmanlar, ağız yoluyla tüketiminin çok daha faydalı olacağını belirtirler. Bunun yanında, kuru dutun içerisinde bol miktarda protein bulunur. Bol miktarda protein içerdiğinden, günde en fazla 1 avuç tüketilmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
Toplam 25 gün uygulanır. Dikkat: Şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden dolayı, beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir. İltihap için yapılan dut kurusu kürü 3 yaş ve üzeri uygulanması önerilmektedir.
Dut kurusu nasıl tüketilmeli? Dut kurusu, hem atıştırmalık olarak hem de suda kaynatılıp suyu tüketilebilir. Atıştırmalık olarak tüketilen dut kurusu vücut için daha faydalıdır. Bol miktarda protein barındırdığından günde 1 avuçtan fazlası tüketilmemelidir.
İlaçla mücadelede etkin bir sonuç alınmazken, bugüne kadar hiç kurtlanmayan dut bile kurtlanmaya başladı.
Dut Kurusu Nasıl Muhafaza Edilir? Dut kurusu hava almayacak şekilde cam kavanozlarda serin, güneş almayan ve kuru, rutubetsiz dolap veya kiler gibi ortamlarda bozulmadan yaklaşık bir yıl boyunca durabilir. Doğru şekilde muhafaza edildiği takdirde besin değerlerinde herhangi bir değişim söz konusu olmamaktadır.
Kuru dut haşlanarak içilebildiği gibi sade bir şekilde de yenebilir. Ancak protein açısından zengin olduğu için günde 1 avuçtan fazla tüketilmemelidir. Çünkü fazla tüketildiğinde vücuda faydadan çok zarar verebilir.
Dut lekesi oluşan bölümü soğuk su üzerinde açtıktan sonra yarım su bardağı beyaz sirke ve bir litre soğuk su karıştırılmalıdır. Ardından lekeli bölgeye bu karışım sürülmelidir. Yarım saat bekledikten sonra bol su ile temizlenmeli veya yıkanmalıdır.
Dut Kurusu Zararları ve Yan Etkileri
Dut kurusu kandaki glikoz seviyesini düşürür. Kan şekeri açısından olumsuz etkilere yol açabilir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketimi hipoglisemi olarak da bilinen rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Bu da baş ağrısı, bulanık görme baş dönmesi ve titreme gibi sorunlara neden olur.
bir kapta suda bekletilmeli. hatta bazıları karbonatlı sirkeli suda bekletiyor. her meyve sebze yıkanmalı. bir şeycik olmuyor dut hassastır nazik davran. Hatta suyu dökerken görürsün tortular kalır içinde.
Dut kurusunun içerisinde büyük oranda protein bulunmaktadır. Bundan dolayı uzmanlar günde en fazla 1 avuç tüketilmesinde fayda görürüler. Fazla tüketimi diyabet rahatsızlığına ve ani şeker çıkış ve düşüşüne sebebiyet verebilmektedir. Yine fazla tüketimi alerjik durumlara da neden olabilmektedir.
Dut Kurusu Ne İşe Yarar? Siyah ya da beyaz dut, dut kurusu, dut suyu ya da dut kurusu çayı gibi çeşitli dut formları özellikle kronik hastalıklar olarak bilinen şeker hastalığı, kanser, yüksek kolesterol gibi pek çok hastalıkta faydalı takviye olarak kullanılabilir.
Kısa süre içerisinde tüketecekseniz dutu buzdolabının normal kısmında 2-3 gün tutabilirsiniz. Buzlukta ise 3 ay saklayabilirsiniz. Saklama ömrü kısa olan dut sıklıkla taze olarak tüketilirken kurutmak için de uygun bir meyvedir.
Dut kurutulduktan sonra 1 yıl boyunca saklanabilir ve tüketilebilir. Ayrıca dutun sadece meyvesi değil yaprağı da kurutulur.
O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir. Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Dut meyvesi daha uzun ömürlü olması amacıyla kurutarak, kuru dut haliyle serin bir yerde veya tercihen buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilmektedir. Fazla ısı ve güneş ışığından uzak tutmak ömrünü uzatacaktır.
Dut, karaciğer ve böbrek dostu yiyeceklerin başında geliyor. Kurutulmuş halinde de bu özelliklerini korumayı başaran dut, özellikle karaciğer yağlanması gibi ciddi problemlerde vücudumuza büyük katkılarda bulunuyor. Toksinleri vücuttan uzaklaştırma gücü sayesinde böbrekleri ve karaciğeri temizliyor.
Kurtlar ateş ve dumandan hoşlanmaz bunu bir tehlike olarak görürler. Eğer kamp alanınızın etrafında bir kurt sürüsü varlığından şüpheleniyorsanız yakacağınız kamp ateşi onları bu alandan uzakta tutacaktır. Eğer sürüsünde yavrular varsa anne ateş ve dumandan etkilenmemeleri için alan değiştirmeyi tercih eder.
Dut meyvesi bağırsaklar için faydalı bir besindir. Metabolizmayı daha hızlı çalıştıran dut meyvesi bağırsaklar için de dosttur. Özellikle bağırsakta meydana gelen kurtların düşürülmesine yardımcı olur. Aç karnına uygun miktarda tüketildiğinde kabızlık problemini de ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
Vücuttaki iltihabı kurutucu özellikte bir kürdür. (üveit ve iltihaplanmaya bağlı kistlerde kullanılabilir.Şeker hastaları için uygun değil. ) Suyu kaynatıp dut kurusunu içine atın ve 6 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
İçinde bol bol C vitamini ve demir olan kuru dutu yazın ve kışın tüketebilirsiniz. Ayrıca sade yediğinizde bile müthiş antioksidan kaynağına sahip olan dut kurusu yoğurtla birlikte karıştırıldığında ise tatlı ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Dut kürünü Saraçoğlu da tavsiye etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri